Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:42:10

Πρώτη, ελπιδοφόρα, μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε άνθρωπο

Tον νεφρό χοίρου μεταμόσχευσαν σε ασθενή Αμερικανοί επιστήμονες, για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, χωρίς το ανοσοποιητικό της σύστημα να τον απορρίψει άμεσα.

Το εγχείρημα συνιστά σημαντική εξέλιξη και ενδεχομένως να λύσει το οξύ πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινων μοσχευμάτων. Η πρωτοποριακή μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό κέντρο NYU Langone Health, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ο νεφρός του χοίρου, οι ειδικοί είχαν τροποποιήσει ορισμένα γονίδιά του ώστε οι ιστοί να μην περιλαμβάνουν ένα μόριο που προκαλεί άμεση απόρριψη του μοσχεύματος. Η ασθενής που υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση ήταν εγκεφαλικά νεκρή και, όπως διαπιστώθηκε, η νεφρική λειτουργία της εμφάνιζε κάμψη. Η οικογένειά της συναίνεσε στο πείραμα λίγες ώρες προτού η γυναίκα αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα υποστήριξης. Επί τρεις ημέρες, ο μεταμοσχευμένος νεφρός, ο οποίος είχε συνδεθεί στο κυκλοφοριακό της σύστημα, παρέμενε έξω από το σώμα της, έτσι ώστε οι ερευνητές να παρακολουθούν με ακρίβεια τη λειτουργία του.

Ο δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, συντονιστής της έρευνας, δήλωσε πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι η λειτουργία του μοσχεύματος ήταν ικανοποιητική. Το χοίρειο νεφρό παρήγαγε ικανή ποσότητα ούρων, όσο θα ανέμενε κανείς από ένα μεταμοσχευμένο ανθρώπινο νεφρό, ενώ δεν καταγράφηκε προσπάθεια απόρριψής του, όπως συνέβη με άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών χοίρων που δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά σε ανώτερα πρωτεύοντα (πιθήκους κ.ο.κ.). Επίσης, τα επίπεδα κρεατινίνης της ασθενούς, που υποδεικνύουν νεφρική βλάβη, αποκαταστάθηκαν φθάνοντας τα φυσιολογικά.

Τροποποιήθηκαν ορισμένα γονίδιά του, ώστε να μην περιλαμβάνεται ένα μόριο που προκαλεί άμεση απόρριψη του μοσχεύματος.
Το πείραμα ξεκίνησε όταν η ομάδα του δρος Μοντγκόμερι υπέθεσε ότι η εξάλειψη του γονιδίου που ευθύνεται για την παραγωγή ενός υδατάνθρακα, της αλφα-γαλακτοσιδάσης, θα έλυνε το πρόβλημα απόρριψης του ιστού. Ο γενετικά τροποποιημένος χοίρος, γνωστός ως GalSafe, έλαβε τον Δεκέμβριο άδεια από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως βρώσιμο προϊόν για άτομα που πάσχουν από αλλεργία στο κρέας.

Το πείραμα πιθανώς να οδηγήσει στην εκπόνηση ευρύτερων κλινικών μελετών σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας μέσα στην επόμενη διετία, τόνισε ο δρ Μοντγκόμερι. Ισως η προσέγγιση να εφαρμοσθεί ως βραχυπρόθεσμη λύση σε πολύ βαριά νεφροπαθείς και ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν πολλές πιθανότητες να βρουν ανθρώπινο νεφρό, ούτε βοηθιούνται από την αιμοκάθαρση. Μόνο μελλοντικές μελέτες, άλλωστε, θα αποκαλύψουν στους επιστήμονες ποια άλλα προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε αυτές τις μεταμοσχεύσεις.

Τέλος, ο δρ Μοντγκόμερι υπογράμμισε πως η πειραματική επέμβαση αντιμετώπιζε ουσιαστικά ηθικά ζητήματα, που έχρηζαν επίλυσης πριν από το χειρουργείο. Γι' αυτό η επιστημονική ομάδα του, προτού προχωρήσει στην επέμβαση, συζήτησε διεξοδικά όχι μόνο με τους συγγενείς της εγκεφαλικά νεκρής γυναίκας, αλλά και με νομικούς, κληρικούς και ειδικούς στη βιοηθική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline