Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακρής: Μέσα στο Νοέμβριο η κορύφωση του 5ου κύματος

Έρχεται αύξηση κρουσμάτων, εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής. «Θα είναι ένα κύμα το οποίο θα το δούμε να εξελίσσεται μέχρι το Δεκέμβρη, ανάλογο με αυτό που είδαμε στο δεύτερο επιδημικό κύμα πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «από το τέταρτο περάσαμε χωρίς ανάπαυλα στο πέμπτο κύμα στη χώρα μας και το βλέπουμε να εξελίσσεται πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές». Τόνισε πως θα δούμε αύξηση στα κρούσματα και «περιμένουμε μέσα στο Νοέμβριο να κορυφωθεί αυτό το πέμπτο κύμα».
Εκτίμησε ότι δεν θα δούμε εικόνες του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς -όπως εξήγησε- μπορεί το ποσοστό εμβολιασμού να είναι χαμηλό, αλλά είναι σε κάποια επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι τώρα είναι εποχή των κορωνοϊών, καθώς «ξεκινάνε με τα πρώτα κρύα τον Οκτώβριο και κορυφώνονται περίπου μέσα στον χειμώνα και συνεχίζονται μέχρι την άνοιξη». Και πρόσθεσε: «Είναι πιο μεγάλο το ενδημικό κύμα των κορωνοϊών σε σχέση με εκείνο της γρίπης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι γιορτές θα είναι υπό συζήτηση, «αλλά έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων που δίνει ανάσα και ελπίδα για το σύστημα υγείας». «Λογικά θα υπάρχει μια κάμψη προς τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως πέρυσι και στη συνέχεια είχαμε αναζωπύρωση», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «ευάλωτες ομάδες έχουν εμβολιαστεί οπότε δεν θα είμαστε κλειστά πάλι για να συνεχίσει η κοινωνία και η οικονομία να υπάρχει όπως σε όλη την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητα και το εμβόλιο της γρίπης και η τρίτη δόση, με προτεραιότητα σε αυτή τη φάση την τρίτη δόση.

Πολυμέσα