Σάββατο 20 Απριλίου 2024  06:30:13

ΗΠΑ και Ε.Ε. εξακολουθούν να κάνουν αξιολόγηση του πρώτου φαρμάκου κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού

Την πρώτη έγκριση στο χάπι της Μερκ κατά του κορωνοϊού έδωσε ο βρετανικός ΕΟΦ, όπως γράφουν οι Financial Times. Ειδικότερα, η εταιρεία Μερκ ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας χορήγησε έγκριση για το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Πρόκειται για το πρώτο «πράσινο φως» στην μολνουπιραβίρη (molnupiravir), μία εύκολη στη χορήγηση θεραπεία, που λαμβάνεται από το στόμα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου για ασθενείς με ελαφριά ή μέτρια συμπτώματα Covid-19.
Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων σε ΗΠΑ και Ε.Ε. εξακολουθούν να κάνουν αξιολόγηση στο φάρμακο της Μερκ, το οποίο έχει προσελκύσει ένα κύμα παραγγελιών από τις κυβερνήσεις μετά τη δημοσίευση θετικών αποτελεσμάτων από τη μελέτη της φάσης 3 τον περασμένο μήνα.

Η Βρετανία έχει αγοράσει ήδη σχεδόν μισό εκατομμύριο θεραπευτικά σχήματα μολνουπιραβίρης, ενώ οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 1,7 εκατ. σχήματα του φαρμάκου έναντι του ποσού των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας το κόστους κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο.

Πολύ σημαντική απόφαση, λένε οι ειδικοί

Για πολύ σημαντική απόφαση κάνουν λόγο οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Σημαντικό, επίσης, είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline