Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα έρευνα: Χαμηλότερα τα ποσοστά θανάτων μεταξύ όσων πίνουν καφέ

Όσοι έπιναν 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ακόμη και με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, είχαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την χρονική περίοδο που διεξαγόταν η έρευνα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, η κατανάλωση καφέ παρουσιάζεται σε περιορίζει τον κίνδυνο θνησιμότητας (mortality risk), ή τουλάχιστον να συνδέεται με την εμφάνιση χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία τα οποία άντλησαν μέσα από την U.K. Biobank, μια μεγάλη βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέλυσαν, πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες σχετικές με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή περισσοτέρων από 170.000 ατόμων ηλικίας από 37 έως 73 ετών, καλύπτοντας μια χρονική περίοδο κατά μέσο όρο επτά ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν χαμηλότερος για τα άτομα που έπιναν καφέ, ακόμη και ντεκαφεϊνέ, ακόμη και με λίγη ζάχαρη, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ ημερησίως, ακόμη και με λίγη ζάχαρη, είχαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της έρευνας από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έπιναν 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ακόμη και με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, είχαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την χρονική περίοδο που διεξαγόταν η έρευνα.

Όπως σημειώνεται ωστόσο στο σχετικό δημοσίευμα, υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις ως προς την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας. Κι αυτό διότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης (observational study), που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να αποδείξουν με βεβαιότητα ότι ο ίδιος ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. Μπορεί, με άλλα λόγια, να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτόν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που πίνουν καφέ.

Σημειώνεται, πάντως, πως έχουν προηγηθεί και άλλες επιστημονικές έρευνες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου του ήπατος και του προστάτη και άλλων προβλημάτων υγείας.

Πολυμέσα