Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τον Ιούλιο

Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο από τις επαναλοιμώξεις του καλοκαιριού, είναι αυτό για τις εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Την Παρασκευή, εισήχθησαν 362 (ημερήσια μεταβολή +8.71%) όταν ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 301 ασθενείς.


Μία πιο λεπτομερής εικόνα με περισσότερα στοιχεία για το νέο πανδημικό κύμα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η χώρα μας καταγράφεται στην 108η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου.

Η συγκεκριμένη έκθεση αφορά τα στοιχεία που καταγράφηκαν σε κρούσματα, θανάτους, διασωληνωμένους και εισαγωγές από τις 23 μέχρι τις 29 Ιουνίου όπου και ξεκίνησε να διαφαίνεται σημαντικά η αύξηση ειδικά στις διαγνώσεις με covid.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 29 Ιουνίου σε 1,35, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (1,32).
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά σε 12,07% το 7ήμερο 20 – 26 Ιουνίου, από 8,77% (το προηγούμενο 7ήμερο).

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 12.529 κρούσματα, από 7.873 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας σημαντική αύξηση +59,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 61,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 8,0% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
Γιατί εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο,η κάθε παραλλαγή μετά την άλλη θα είναι μεταδοτικότερη καθώς ο ιός, λόγω της ανοσίας πολλών, δυσκολεύεται να επιβιώσει, όποτε αναγκάζεται να γίνεται μεταδοτικότερο.
«Χαλαρώσαμε σε μία φάση που τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, σε μια φάση έντονης αποκλιμάκωσης, μάλιστα χαλαρώσαμε αργότερα από άλλες όμορες με εμάς χώρες, που είναι επίσης τουριστικοί προορισμοί» σημείωσε ο καθηγητής.
Όπως εξήγησε, αυτό που συνέβη στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν πως η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέπεσε με την επικράτηση των μεταδοτικότερων παραλλαγών της Όμικρον.

Πολυμέσα