Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:54:24

Φώτης Σιούμπουρας: Ο παραλογισμός του κομματικού εμφύλιου για το αντιρατσιστικό

Κινδύνευσε πράγματι τις τελευταίες ημέρες η συνοχή της κυβέρνησης και βρέθηκε η χώρα στα πρόθυρα νέας περιόδου πολιτικής αστάθειας; Ήταν (και είναι) όντως το αποκαλούμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ικανό να κλονίσει την μέχρι τώρα καλή συνεργασία των τριών εταίρων της τρικομματικής;

 

Και μπορεί βέβαια στον χειρισμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου να υπήρξαν πολλαπλές αστοχίες και υπερβάλλον ζήλος από βουλευτές, ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να προκαταλάβουν τους τρεις αρχηγούς, όμως αυτό καθεαυτό το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν είναι δα και το κορυφαίο πρόβλημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί τόσο πολύ, από τη στιγμή που το αποκαλούμενο «ρατσιστικό πρόβλημα» είχε αντιμετωπιστεί ακόμη από το 1979 με ειδικό, πρωτοποριακό για ολόκληρη την Ευρώπη, νόμο.

Πολύ περισσότερο όταν τα τρία σχέδια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ήταν σχεδόν ταυτόσημα σε διατυπώσεις και επιδιώξεις. Με αρκετές ομοιότητες το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακατανόητος από πολλούς ο διχασμός, η πόλωση ανάμεσα στους τρείς της συγκυβέρνησης αλλά και στους τέσσερις ακόμα.
Το διακύβευμα ξεπερνά τις όποιες διαφορές επί του αντιρατσιστικού. Και το θέμα αυτό καθεαυτό - σημαντικό χωρίς αμφιβολία - δεν αντικατοπτρίζει όμως τη γενικότερη θέση και κατάσταση της χώρας. Την ανάγκη για άλλη κύρια δράση των κομμάτων σε άλλα κύρια θέματα.

Τα άλλα προβλήματα σχετικά με την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι αυτά που υπερβαίνουν κατά πολύ το θέμα του αντιρατσιστικού και αυτά θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των τριών κυβερνητικών εταίρων. Έχει δίκαιο ο πρωθυπουργός όταν λέει, απευθυνόμενος προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ότι «αυτά που μας ενώνουν πρέπει και είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν». Και γι' αυτό σε μια περίοδο που τα «περισσότερα» επιζητούν ομοψυχία και το κλίμα για τη χώρα μας φαίνεται να αλλάζει και να δημιουργούνται προϋποθέσεις για σταθεροποίηση της οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται τριγμοί και αμφιβολίες για το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας.

Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι: Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για μονοκομματικές νοοτροπίες, ούτε για μικροκομματικές αντιπαλότητες. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, μπορεί να μη συμμετέχουν στην κυβέρνηση ,αλλά σε κάθε περίπτωση οι απόψεις τους πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν. Κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι και σήμερα μια δημόσια εστία διαφωνιών και έντασης. Αλλά στην παρούσα φάση επιβάλλεται να τις ξεπεράσουν και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η χώρα δεν αντέχει ξανά βύθιση στον φαύλο κύκλο της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής ανασφάλειας. Άλλωστε οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν επενδύσει πολλά τον τελευταίο χρόνο για να σκορπίσουν με την πρώτη μπόρα. Αν δεν βρουν κοινή λύση θα θέσουν υπό αίρεση όλη την προηγούμενη μεγάλη προσπάθεια που από κοινού κατέβαλαν και το σημαντικότερο θα υπονομεύσουν την ευκαιρία που η διεθνής συγκυρία προσφέρει. Θα πρέπει επίσης το ταχύτερο να τελειώνει και η ιστορία με τις δυσλειτουργίες της κυβέρνησης.

Όσο κατανοητό κι αν είναι ότι υπάρχουν δυσκολίες στη λειτουργία της κυβέρνησης, αφού είναι λογικό να υπάρχει στη χώρα μας έλλειμμα κουλτούρας σε κυβερνητική συνεργασία τριών κομμάτων , άλλο τόσο ακατανόητο είναι να δημιουργούνται προβλήματα, επειδή κάποιοι δείχνουν υπερβάλλοντα κομματικό ζήλο ή επειδή ορισμένοι υπουργοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να δίνουν λογαριασμό σε κανένα ή επειδή μερικοί αρέσκονται να συγκρούονται για «επουσιώδη», αφήνοντας κατά μέρος τα σοβαρότερα θέματα. Αλήθεια στην παρούσα φάση πιστεύουν κάποιοι ότι εκατομμύρια Έλληνες που θα κληθούν να πληρώσουν σε λίγο ένα σωρό λεφτά με τις φορολογικές δηλώσεις που θα κάνουν ενδιαφέρονται για τις «λεπτομέρειες» του το αντιρατσιστικού; Δεν υπάρχουν άλλα θέματα με τα οποία αξίζει ακόμη και να συγκρουστούν μέσα στην κυβέρνηση;

Να σας πως ένα ... πολύ μικρό, που «καίει» όμως τον «κοσμάκη» αυτές τις μέρες; Είναι πολύ δύσκολο να σταλεί σε κάθε με ένα e mail ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο o «κωδικός» και να μην είναι αναγκασμένοι οι φορολογούμενοι να τρέχουν στις ουρές των εφοριών, να ταλαιπωρούνται και να χάνουν ατελείωτες ώρες. Τόσο δύσκολο είναι για τους εγκέφαλους του υπουργείου Οικονομικών, να αξιοποιήσουν επιτέλους τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τους, τις οποίες έχει χρυσοπληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος και να περιορίσουν την ταλαιπωρία του;

Μήπως είναι ώρα να ασχοληθούμε και λίγο με τα μικρά καθημερινά προβλήματα που βασανίζουν τους ήδη ξεζουμισμένους από τη φορολογία πολίτες; Στο κάτω-κάτω η συνοχή, αλλά και η επιτυχία της κυβέρνησης ας κριθεί και από τα μικρά προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή μας και όχι μόνον από θεωρούμενα μεγάλα...

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline