Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  11:53:55

Το μέγα σκάνδαλο του Ερ. Ντυνάν οφείλεται στην εγκληματική διοίκηση Α. Μαρτίνη, που παραμένει ανενόχλητος και ελεύθερος. Νέες, σκληρές καταγγελίες βουλευτών, με κορυφαίο τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη στη Βουλή. Κύριο

Καταδικαστικός πάλι στα λόγια, με νέους λεονταρισμούς αλλά χωρίς να τερματίζει-έστω- το φαύλο καθεστώς Μαρτίνη ο υπουργός Υγείας. Συνεχίζεται από πέρυσι το καραμπινάτο σκάνδαλο παρανομίας, παραλυσίας και ανοχής στην σπάταλη και διεφθαρμένη κακοδιοίκηση.

Προηγήθηκαν με σκληρές κατηγορίες για το διαρκές σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν» οι βουλευτές Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Μελάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Δημ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή), Θ. Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ), Ηλίας Βλαχογιάννης (ΝΔ,) Χρήστος Κέλλας (ΝΔ) με αιχμηρότερο και πολύ τεκμηριωμένο τον ανεξάρτητο βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλο.

Με οικογενειακή παράδοση ανάμιξης στα διοικητικά του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» και του Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» ο τέως υφυπουργός και βουλευτής Β΄ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκφώνησε ένα βαρύ κατηγορώ για την «εγκληματική διοίκηση» του Α. Μαρτίνη, καθορίζοντας το πλαίσιο των αναγκαίων απαντήσεων και πρωτοβουλιών του Α. Λυκουρέντζου, καλών προθέσεων αλλά άτολμου ακόμα υπουργού Υγείας.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, όλοι μίλησαν για ένα σκάνδαλο, ένα σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων, αλλά δεν μίλησαν για τους υπευθύνους αυτού του σκανδάλου.
Και υπεύθυνος για αυτό το σκάνδαλο δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Μαρτίνη, ο οποίος δημιούργησε αυτό το νοσοκομείο, το οδήγησε στο γκρεμό και σήμερα με διαφόρους τρόπους προσπαθεί να ξεφύγει των ευθυνών της κολοσσιαίας κακοδιαχείρισης της οποίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος.

Διόρισε κατά σειρά πολλούς διευθύνοντες συμβούλους, ακατάλληλους, με υπέρογκες αμοιβές και μπόνους. Έδωσε υπέρογκες αμοιβές στον ίδιο και παροχές από το νοσοκομείο όπως τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, πολυτελείς διακοπές, συνοδευτικά αυτοκίνητα για να μετακινείται, καθώς και προσωπική φρουρά. Επίσης, αξιοποίησε το νοσοκομείο ως μέσο δικής του προσωπικής προβολής, αλλά και δικής του προσωπικής προστασίας, καταρτίζοντας συμβάσεις πολύ εκλεκτικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ειδικές συμβάσεις για παροχή ειδικών εκπτώσεων με τα Ταμεία των δικαστικών, των υπαλλήλων των δικαστηρίων, των αποστράτων αξιωματικών της αστυνομίας και βέβαια των δημοσιογράφων.

Κύριε Υπουργέ, όσο διατηρεί η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την παρούσα μορφή της ως διοικητικό συμβούλιο, αλλά ιδιαίτερα το «Ερρίκος Ντυνάν» όσο διατηρεί τον κ. Μαρτίνη μέσα στα όργανά του, το μόνο που θα γίνεται είναι να χρεώνεται ο ελληνικός λαός εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Και απορώ γιατί δεν έχετε μέχρι τώρα επιδείξει το θάρρος να διορίσετε μία χρηστή διοίκηση, μία διοίκηση που θα βάλει ένα τέρμα σε αυτή την κατρακύλα, την οποία θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σωρευμένων χρεών και ζημιών πληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι που έχουν να δουν μισθό στη τσέπη τους κοντά στον ένα χρόνο.

Και δεν καταλαβαίνω πώς δεν έχει ξεκινήσει μία σε βάθος έρευνα και δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για τα 11 εκατομμύρια σε επιταγές που είναι σφραγισμένα στον «Τειρεσία». Δεν καταλαβαίνω πώς κωφεύουμε τόσο καιρό απέναντι στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ο οποίος ήρθε, έκανε επίσκεψη στην Ελλάδα, είδε όλους τους αρμόδιους, είπε «δεν μπορώ να συνεχίσω να έχω στα μέλη μου τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό», καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει διαχειριστική επάρκεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και όμως από την τελευταία τους επιστολή δεν έχουμε δει τίποτα να συμβαίνει, σαν να μην ήρθε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, του οποίου η Ελλάδα είναι από τα αρχαιότερα μέλη, από τα πρώτα μέλη. Πρέπει, λοιπόν, να πάρει σοβαρά υπόψη όλες αυτές τις καταγγελίες.

Εγώ θέλω να σας είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Βοά ο Τύπος, τουλάχιστον μερίδα του Τύπου. Η πλειοψηφία του Τύπου αποσιωπά λόγω των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Όταν ο ΕΔΟΕΑΠ πληρώνει 3η θέση, όλοι φιλοξενούνται σε σουίτες. Και αυτό έχει κοστίσει ήδη στα λειτουργικά του νοσοκομείου. Η ζημία είναι άνω των 35 εκατομμυρίων με 40 εκατομμυρίων για όλα αυτά τα ρουσφετάκια, τις εξυπηρετήσεις κ.ο.κ.

Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος.
Χαίρομαι που άκουσα από τη ΔΗΜΑΡ -παρ' ότι δεν άκουσα να αναφέρεται το όνομα του κ. Μαρτίνη- να αναφέρεται στην ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Εγώ, θα έλεγα ότι αυτό θα έπρεπε να ήταν μια επείγουσα εισαγγελική έρευνα, κατεπείγουσα, με εντολή σας, κύριε Υπουργέ. Αύριο το πρωί να στείλετε όχι μόνο την έκθεση του καθηγητή, του κ. Λιαρόπουλου, που έχει αναλάβει την τακτική δικαιοσύνη, αλλά και να προχωρήσετε και σε κάτι άλλο: Στον άμεσο διορισμό μιας άλλης διοίκησης.

Ποιες είναι οι οικονομικές λύσεις για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» που μπορούν να είναι πλέον επωφελείς; Δεν υπάρχουν. Περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δραχμών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που είχε συλλέξει με δωρεές και εισφορές, δαπανήθηκαν για να δημιουργηθεί το καλύτερο και πιο άρτια εξοπλισμένο νοσοκομείο της χώρας. Σε αυτά τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές έχουν προστεθεί περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Στη Μαρφίν είχαν φτάσει τα 88 εκατομμύρια. Τώρα μπορεί να έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 100 εκατομμύρια μόνο και μόνο για την κατασκευή, χώρια οι προμηθευτές, χώρια το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Πρέπει να ξέρετε κάτι, κύριε Υπουργέ. Μιλώ ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν πρόκειται να σας δώσω τη στήριξή μου σε καμμία άλλη παράταση, ρύθμιση ή οτιδήποτε άλλο που θα αθωώνει αυτήν την εγκληματική διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και θα βγάζει από τη φυλακή αυτόν ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα χρέη του νοσοκομείου τα οποία διαχειρίστηκε. Είμαι ξεκάθαρος! Διότι τα λεφτά είναι πολλά για να τα φορτώσουμε πάλι στον Έλληνα φορολογούμενο και συνταξιούχο, ο οποίος μάτωσε για 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάτωσε! Και ματώσαμε και όλοι πολιτικά για να του πούμε ότι είναι αναγκαία αυτή η περικοπή. Σήμερα κλείνουμε τα μάτια σε ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Κύριε Υπουργέ, όχι μόνο σας τιμώ, αλλά εκτιμώ και την τιμιότητά σας. Θέλω να οπλίσω την αποφασιστικότητά σας, την οποία ξέρω ότι έχετε, για να ξεκαθαρίσετε αυτήν την κατάσταση σύντομα, άμεσα, χθες. Είναι ντροπή για τη χώρα, είναι ντροπή να ζητήσουμε από τους Έλληνες φορολογούμενους να καλύψουν τα χρέη μιας αισχρής διοίκησης.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ν.Δ)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): .....Είναι δυσχερής η θέση του Υπουργού Υγείας, όταν αναγκάζεται να εισηγείται πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν χρονική επέκταση της ασφαλιστικής ικανότητας του κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» και αυτό χάριν της δυνατότητας, εκ των ελαχίστων διαθεσίμων πόρων από τον ΕΟΠΥΥ, να μπορούν να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι. Μόνο περί αυτής της επιλογής πρόκειται και τίποτε άλλο, η οποία βεβαίως έχει την αρνητική συνέπεια να μην μπορούν να ασκηθούν άλλες διεκδικήσεις σε βάρος του Νοσοκομείου, καθ' όσον ισχύει η ασφαλιστική ικανότητα του Νοσοκομείου.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Θα καταθέσω ως απόδειξη την προσωπική μου στάση. Ουδέποτε δέχτηκα ως Υπουργός οποιαδήποτε αντιπροσωπεία με οποιοδήποτε σχήμα του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» ή του «Ερρίκος Ντυνάν». Συνεργάστηκα μόνο με τον καθ' ύλην αρμόδιο σε συσκέψεις για την αντιμετώπιση των αναγκών του Νοσοκομείου, με τον προηγούμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χαραμή.

Το ιστορικό, όμως, έχει ως εξής: Υπό το βάρος αυτών των τεραστίων χρεών, επισπεύδουσα αρχή για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι η τράπεζα, η οποία κατέχει το δάνειο. Αυτή έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει τις διαδικασίες και το έπραξε. Η μέχρι πρότινος «Λαϊκή Τράπεζα» όρισε εκτιμητές, καθόρισε τις διαδικασίες και ζήτησε προσφορές.

Ανεξαρτήτως των επιφυλάξεων που μπορεί να υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία, εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν υπήρξε –και δεν πρόκειται να υπάρξει- αλλά, δυστυχώς, μετά τη 15η Μαρτίου του τρέχοντος έτους έχουμε την εμπλοκή στην Κυπριακή Δημοκρατία του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον κάτοχο του δανείου.

Γνωρίζω ότι η «Τράπεζα Πειραιώς», η οποία ανέκτησε τα υποκαταστήματα της «Κύπρου» και της «Λαϊκής» στην Ελλάδα υπό τη δικαιοδοσία της, έχει ζητήσει και την αγορά του δανείου με επίσημη επιστολή, ούτως ώστε να υπάρξει η αρχή εκείνη από την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αυτή είναι η αφετηρία της όποιας πορείας προς την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Κάθε άλλη διαδικασία είναι άκυρη.

Και για να απαντήσω ευθέως και στον εκλεκτό συνάδελφο, στον κ. Μαρκόπουλο, δεν πρόκειται να διαμορφωθούν συνθήκες μεταβίβασης του Νοσοκομείου εκ των υστέρων. Και εκείνοι, οι οποίοι εισηγούνται σε μελλοντικούς επενδυτές ότι αυτό μπορεί να επισυμβεί, πρέπει να επανεξετάσουν τις εισηγήσεις τους λαμβάνοντας υπ' όψιν το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και τη Βουλή των Ελλήνων. Διότι αν υποθέσουμε ότι ένας Υπουργός δεν ελάμβανε υπ' όψιν του το νομοθετικό πλαίσιο και ήθελε παρόλα ταύτα να αλλάξει τα δεδομένα, να προχωρήσει μια μεταβολή των δεδομένων, θα συναντούσε ευλόγως τις αντιδράσεις -τις οποίες και απόψε διαπιστώσαμε- εντίμων και εκλεκτών συναδέλφων της Ολομελείας της Βουλής –και επιτρέψτε μου να πω, κύριε Μαρκόπουλε- και από όλες τις πτέρυγες, ανεξαρτήτως εάν για άλλους πολιτικούς λόγους δεν είναι εδώ οι συνάδελφοι της Αριστεράς.

Τα όσα καταγγέλθηκαν αποτελούν αντικείμενο της δικαιοσύνης και θα γίνω συγκεκριμένος. Επί θητείας του προκατόχου μου, του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, έχει μεταβιβαστεί ο φάκελος μέσω της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Εισαγγελία, στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Τέντε.

Ακολούθως, υπεβλήθη η έκθεση του κ. Λιαρόπουλου. Κύριε συνάδελφε, στις 25.2.2013 εκλήθη ο κ. Λιαρόπουλος από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, τον κ. Ελευθεριάνο, για κατάθεση, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Επιτροπής, του κ. Κρεμαστινού, καθ' ον χρόνο συνεδρίαζε η Επιτροπή μας, με τον εισαγγελέα, τον κ. Τέντε. Τον διαβεβαίωσε την ίδια περίπου χρονική περίοδο ότι η έρευνα εξελίσσεται κανονικά. Και αυτή είναι η πληροφόρηση, την οποία έχω.
Όμως, θα υιοθετήσω τη δική σας πρόταση και την πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη και θα επισκεφθώ ο ίδιος άμεσα τις εισαγγελικές αρχές για να ζητήσω ενημέρωση επί της πορείας των ερευνών, διότι αυτή είναι η εντολή, την οποία παίρνω από τους συναδέλφους Βουλευτές και αυτήν την εντολή θα την τιμήσω.
Έχουμε, λοιπόν, μία υπόθεση, η οποία τέμνεται μεταξύ δύο συστημάτων: Ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» και το κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν».

Σε ό,τι αφορά τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό», κυρία και κύριοι συνάδελφοι, διέταξα έρευνα από τις αρχές του έτους για το πώς διαχειρίζεται ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» την κρατική επιχορήγηση, η οποία καταβάλλεται στην περιοχή ετησίως των 13 εκατομμυρίων ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.
Παρήγγειλα, λοιπόν, στον Γενικό Επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας να κάνει την έρευνα.... Αφού βεβαιώθηκε η αρμοδιότητα, ο Γενικός Επιθεωρητής προχωράει στον έλεγχο, διότι κάθε κίνηση, η οποία γίνεται, πρέπει να είναι ασφαλής.
Προ ημερών, όπως ενημέρωσα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, περιήλθε στα χέρια μου πόρισμα των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης για το έτος 2009 και αφορά τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό». Το παρέπεμψα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Σήμερα, παρέλαβα πόρισμα, το οποίο λέει ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη και αμέσως μεταβιβάζεται και αυτό στον Εισαγγελέα, ο οποίος ερευνά την υπόθεση. Δηλαδή, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας όλα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση μας έχουν ελεγχθεί και έχουν αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της πολιτείας για έλεγχους.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει διοίκηση αυτούς που είναι διοίκηση και στον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό». Άρα, εδώ η τομή μεταξύ των δύο συστημάτων είναι συγκεκριμένη και αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Επ' αυτού του θέματος, επίσης, σας βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει η παραμικρή επιείκεια και ανοχή. Όποιες ευθύνες υπάρχουν, ελέγχονται από τον Εισαγγελέα, όπως είπα, και θα καταλογιστούν ακόμη περισσότερο από εμάς καθ' όσον έχουμε στα χέρια μας τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ναι, κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο. Πληροφορούμαστε για μισθούς υπέρογκους, εξωφρενικούς, για απολαβές, οι οποίες ξεφεύγουν από κάθε λογική και αυτό έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.
Εμείς αυτό για το οποίο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός, δεν υπάρχει επιείκεια, δεν υπάρχει ανοχή, δεν γυρίζουμε την πλάτη, δεν κλείνουμε τα αυτιά. Επιπλέον, ουδεμία σχέση έχουμε με όλους αυτούς. Από εκεί και πέρα, θα εξαντλήσω ό,τι έχω στη διάθεση μου σύμφωνα και με τις δικές σας υποδείξεις για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση; Η τράπεζα, όπως ανέφερα προηγουμένως, έχει το δάνειο. Το ύψος του δανείου είναι στα επίπεδα που ανέφεραν οι συνάδελφοι. Είναι στην περιοχή των 100 εκατομμυρίων
Ανάλογες είναι και οι οφειλές προς τους προμηθευτές του Νοσοκομείου –επίσης στην περιοχή των 100 εκατομμυρίων- και περίπου 40 εκατομμύρια είναι οι οφειλές του Νοσοκομείου για την ασφάλιση των εργαζομένων, για οφειλές προς το δημόσιο και άλλες υποχρεώσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι' αυτό κάτω από τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί το Νοσοκομείο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή μιας κρατικοποίησης, όπως θα λεγόταν στο παρελθόν.

.....Η παρατήρηση, την οποία έκανε ο κ. Μαρκόπουλος για το «Κοργιαλένειο», είναι πολύ σημαντική. Τα ποσά τα οποία ακούγεται ότι οφείλονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγκύρων αναλυτών και εκτιμητών στο χώρο της υγείας, όπως επίσης το επιχείρημα ότι δεν έγινε καταλογισμός δαπανών σε πολιτικούς και πολιτικά μπορεί να έχει αυτό μια βάση αληθείας, αλλά ποτέ δεν μπορεί να φθάσει τα νούμερα, χάριν των οποίων θέλουν να δικαιολογήσουν κάποιοι τις δικές τους ευθύνες. Εδώ δηλαδή η κριτική μας πρέπει να εστιάζει στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και όχι προς την κατεύθυνση εκείνη που θέλουν κύκλοι του «Ερρίκος Ντυνάν» και του «Ερυθρού Σταυρού» για να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες σε τρίτους. Αυτή είναι η άποψή μας σε σχέση με τα συμβαίνοντα.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι και στον «Ερυθρό Σταυρό» απαντήσαμε και υπάρχει εκπροσώπηση από τη χώρα μας –ενδεχομένως, δεν έχουμε ανταποκριθεί πλήρως, αλλά αυτό θα το δούμε στη συνέχεια και μετά τα όσα αναφέρθηκαν- αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού «Ερυθρός Σταυρός» να φθάσουμε σε αποπομπή της χώρας μας από έναν Οργανισμό, του οποίου είμαστε εκ των ιδρυτικών μελών. Αυτό είναι δέσμευση, την οποία σας γνωστοποιώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline