Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  06:15:07

Ανταλλαγή πυρών με Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία

Δυσάρεστα, ανησυχητικά τα νέα. Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, αντάρτες του PKK επιτέθηκαν σε δύο φυλάκια της στρατοχωροφυλακής στη νοτιοανατολική Τουρκία.

 

Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν χθες σε δύο φυλάκια της στρατοχωροφυλακής στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, που πάντως διέψευσαν τις πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα στην δημοσιότητα οι αντάρτες περί ενός στρατιώτη νεκρού.
Οι επιθέσεις αυτές των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αποτελούν παραβίαση της τρίμηνης εκεχειρίας ανάμεσα στην ένοπλη οργάνωση αυτή και τον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, αντάρτες του PKK επιτέθηκαν σε δύο προκεχωρημένα φυλάκια της στρατοχωροφυλακής, οι άνδρες της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα, δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες από τα επεισόδια αυτά, στις περιοχές Ντιτζλέ και Χάνι.

Το PKK είχε διανείμει νωρίτερα μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως μαχητές του σκότωσαν έναν Τούρκο στρατιωτικό σε επίθεσή τους εναντίον φυλακίου στην περιοχή Χάνι σε αντίποινα για το θάνατο ενός Κούρδου διαδηλωτή εκεί την περασμένη εβδομάδα.

Την περασμένη Παρασκευή ένας 18χρονος Κούρδος σκοτώθηκε και εννιά άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά την διάρκεια κινητοποίησης εναντίον της ανέγερσης ενός νέου φυλακίου της στρατοχωροφυλακής στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ.

Αν και έχουν υπάρξει αναφορές περί μικρής κλίμακας επεισοδίων βίας τις τελευταίες εβδομάδες, οι χθεσινές επιθέσεις μοιάζουν να αποτελούν την πιο σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας που είχε κηρύξει τον Μάρτιο ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κουρδικού.

Οι μαχητές του PKK άρχισαν να αποχωρούν από το έδαφος της Τουρκίας και να μεταβαίνουν σε βάσεις στο έδαφος του βορείου Ιράκ τον Μάιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Οτζαλάν, που παραμένει φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης, από το 1999. Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη προσπάθεια ως σήμερα να τερματιστεί μια ένοπλη σύρραξη που διαρκεί δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

Το PKK, μια οργάνωση που η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, είχε πάρει τα όπλα το 1984 εναντίον του τουρκικού κράτος με στόχο να εγκαθιδρύσει ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος• στη συνέχεια όμως μετρίασε το σκοπό του, επιδιώκοντας απλώς να δοθεί αυτονομία και περισσότερα δικαιώματα στους μειονοτικούς Κούρδους της Τουρκίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline