Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Γιατί χρειάζονται οι κρατικοποιήσεις

Η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο τομέας των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι, όμως, απλά μία δέσμευση; Δηλαδή, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει επειδή το συμφωνήσαμε με τους εταίρους;

  Τις ιδιωτικοποιήσεις, τον συγκεκριμένο τομέα, στην υπόλοιπη Ευρώπη τον διαχειρίζεται το Δημόσιο; Υπάρχει κάποια άλλη πρακτική; Στην Ευρώπη, ο χώρος των τυχερών παιχνιδιών, του τζόγου είναι στο δημόσιο τομέα; Όχι, βέβαια!

Όμως τις ιδιωτικοποιήσεις για ποιο λόγο τις θέλουμε; Υπάρχει μία γενική άποψη ότι όλα ξεπουλιούνται. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μπορέσει να κάνουμε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις για να γίνει αυτό. Αλλά πάμε σε αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Ας δούμε την περίπτωση του Ο.Τ.Ε. Η περίπτωση του Ο.Τ.Ε που έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα μείωσε τις θέσεις εργασίας; Μήπως όμως μείωσε το κόστος στους πολίτες; Το μείωσε. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα κάθε χρόνο; Είναι. Γιατί; Δεν είναι μία ιδιωτικοποιίηση που έγινε με θετικό τρόπο; Γιατί δεν το προβάλουμε και δεν το λέμε; Εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν μπορούν να γίνουν σε όλα τα επίπεδα ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, να μην πάμε και στην άλλη πλευρά, ότι τίποτε δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Άρα, οι ιδιωτικοποιήσεις χρειάζονται γιατί η χώρα και το Δημόσιο δεν έχει τα λεφτά να υποστηρίξει νέες επενδύσεις για να έρθει η απασχόληση. Έχετε κάποιον άλλον τρόπο να μας προτείνετε, ότι θα βάλει κάποιος τα λεφτά του για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, αν δεν έρθει από τον ιδιωτικό τομέα; Και εκεί τι κάνουμε; Περνάμε στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι η ποινικοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου έμμεσα ή άμεσα.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Δεν ενοχοποιούμε, όταν υπάρχουν σχέσεις καθαρές και έντιμες μεταξύ των επιχειρηματιών, όταν υπάρχουν κανόνες. Δηλαδή ο πολιτικός κόσμος, η Κυβέρνηση δεν θα βλέπει επιχειρηματίες; Και μη με πάτε στην περίπτωση του κ. Σταυρίδη που είναι μία περίπτωση που σε όλους δημιουργεί προβλήματα και δεν θέλω να χαρακτηρίσω. Να μιλήσουμε γενικά. Δεν πρέπει να μιλάμε με τον επιχειρηματικό κόσμο; Πρέπει δηλαδή οτιδήποτε να το ποινικοποιήσουμε; Και με ποιους θα μιλάμε; Άρα, το θέμα δεν θα είναι οι κανόνες με τους οποίους θα γίνεται η ιδιωτικοποίηση. Εσείς θα λέτε ότι αυτός που πήρε σήμερα τα Κρατικά Λαχεία δεν είναι καλός, αλλά υπάρχει κάποιος άλλος που είναι «δικός σας» ή «δικός μας», ο οποίος είναι καλός.

Και εγώ δεν άκουσα από κάποιον να πει ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι νόμιμη. Γιατί έχουμε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπάρχει μη εγκυρότητα της απόφασης; Δεν το είπε η Αντιπολίτευση ούτε χθες ούτε σήμερα. Διαφωνεί κάποιος; Δεν άκουσα, αν διαφωνεί, με στοιχεία να μας πει ότι «το τίμημα συν το 30% που θα παίρνουμε κάθε χρόνο σε μεικτό κέρδος δεν συμφέρει». Να μας φέρει στοιχεία και να πει ότι δεν συμφέρει. Να μας φέρει μία έρευνα, μία μελέτη, να πει ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια –να μην σας πω τα τρία- τα κέρδη είναι αυτά και δεν συμφέρει». Να μας πει με στοιχεία ότι «όλα αυτά μας αποδεικνύουν ότι δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση». Κανένας δεν το έχει κάνει.

Όμως και στην καλύτερη περίπτωση εγώ θα το θεωρούσα έντιμο η Αξιωματική Αντιπολίτευση να πει κάτι πολύ καθαρά, όταν τελειώνει η συζήτηση, να πει: «Κοιτάξτε να δείτε, εμείς διαφωνούμε, αλλά όταν θα μας δώσει την εντολή ο κόσμος και εφ' όσον μας τη δώσει, εμείς θα επανακρατικοποιήσουμε τα Κρατικά Λαχεία, τα ελληνικά λαχεία». Αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά ξέρετε γιατί δεν το λέτε; Γιατί ξέρετε ότι δεν θα γίνει ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Θα το θεωρούσα όμως έντιμο να πείτε καθαρά στον κόσμο ότι «εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως λέτε και θα επανακρατικοποιήσουμε τον ΟΠΑΠ και ό,τι άλλο ιδιωτικοποιηθεί». Γιατί δεν γίνεται αυτό;

Δεν γίνεται, γιατί, όπως ξέρετε, δεν μπορεί να γίνει. Απλά κερδίζετε χρόνο και πιστεύετε, λέγοντας πράγματα για τη διαπλοκή και για τις σχέσεις επιχειρηματιών και κομμάτων, ότι κάποιος θα «τσιμπήσει». Δεν θα γίνει όμως αυτό, γιατί θα τα βρείτε και σε αυτή την περίπτωση μπροστά σας. Τα έχουν βρει και άλλα κόμματα μπροστά τους, τα οποία έλεγαν ότι θα επανακρατικοποιήσουν. »

(Bουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος Τύπου. Ομιλία του στη Βουλή για τη σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων)

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα