Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:35:13

Απόστολος Κακλαμάνης: Αρχηγικός ΣΥΡΙΖΑ όπως το ΠΑΣΟΚ

«.....Πράγματι, πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές αυτό το μοτίβο μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί δια πάσα νόσον νομίζω ότι τελειώνει. Άλλωστε, τελειώνουν και τα μνημόνια και δεν ξέρω τι πολιτική επαγγελματοποίηση μπορεί να ενδυθεί οποιοσδήποτε ασχολείται με τα κοινά χωρίς φοβούμαι, ακούγοντας τους πλείστους, να έχουν διαβάσει το μνημόνιο.

 

Διότι ο απλός πολίτης που υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης, δικαιολογείται και σ' αυτό. Όμως, πλείστοι όσων σήκωσαν αυτή τη σημαία -και προφανώς στην πλάτη τους, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο βίο της χώρας- έχουν και κάποιες άλλες σημαίες να σηκώσουν κατά περίσταση.

Εγώ πιστεύω –και συμφωνώ σ' αυτό με την κ. Κανέλλη- ότι ο σταυρός είναι η τιμή και το βάρος που επωμίζεται ο καθένας με την τιμή που του κάνει, είτε το κόμμα του να τον υποδεικνύει στο λαό και ο λαός να τον τιμά και να τον στέλνει εδώ, είτε με τις διαδικασίες που αφορούν την ενός ανδρός αρχή. Δυστυχώς, άκουσα -και αυτό ήταν το κύριο ερέθισμά μου- να μιλούν περί δημοκρατικότητας στη λειτουργία των κομμάτων. Επειδή με έχετε ακούσει να το λέω εκατό φορές εδώ, κανένα κόμμα στην Ελλάδα, τα σαράντα αυτά χρόνια, δεν έχει σεβαστεί τη δημοκρατική αρχή. Υπάρχει σε όλα τα κόμματα η «ενός ανδρός αρχή».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Πλην ΚΚΕ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Και επειδή, ως γνωστόν, όπως λέει η Εκκλησία, και ο ίδιος ο Θεός είχε δίπλα του έναν άγγελο...
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Επιμένω, κύριε Πρόεδρε, πλην ΚΚΕ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Θα το πω, κυρία Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Να μου βρείτε και τον έναν άντρα και τη μια αρχή στο ΚΚΕ. Άμα μου τον βρείτε, να το συζητήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Κανέλλη, κάνετε και εσείς το ίδιο λάθος το οποίο καταγγείλατε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω.
Είτε πάει κανείς στην Εκκλησία είτε όχι, μπορεί να ρωτήσει έναν κληρικό που θα του πει ότι ο εωσφόρος, ο διάβολος, ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ήθελε το θρόνο του Κυρίου Ημών. Ήταν ένας άγγελος και ξέπεσε. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας, όσο σοφός και ικανός και να είναι, θα έχει δίπλα του κάποιους αγγέλους, κάποιο περιβάλλον. Στα διάφορα κόμματα, τα λεγόμενα αστικά ή αριστερά, αλλά και αστικά –ας μην κοροϊδευόμαστε- υπάρχουν οι ομαδάρχες, οι κορυφαίοι, οι παρακορυφαίοι κ.λπ. και από το ήθος του καθενός, κρίνεται τι ρόλο παίζει.

Ο σταυρός, κατά τη γνώμη μου και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, είναι αυτό που επιβάλλεται περισσότερο. Όσα μεν κόμματα έχουν δημοκρατική οργάνωση –έστω και του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού- θα προβάλλουν τους υποψηφίους τους και η κομματική τους βάση θα τους αξιολογήσει.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεκτόν.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεκτόν. Μπράβο, κυρία Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αφού αποδέχεστε το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό ...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, δεκτόν.
Από εκεί και πέρα, δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται άλλα κόμματα. Εγώ αναφέρομαι ιδιαίτερα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις εκλογές του 2012, εμφανιστήκατε στο λαό ως ένα Μέτωπο, ως ΣΥΡΙΖΑ και ως Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο. Πολύς κόσμος έλεγε «αφού πήγε κοτζάμ Κουρουμπλής και κοτζάμ Αλέξης Μητρόπουλος στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή δεν είναι, τέλος πάντων, Κομμουνιστογενής Αριστερά. Αυτοί είναι αγωνιστές, ιδεολόγοι, σοσιαλιστές κλπ». Βέβαια, έχουμε και άλλους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Και ...στο ΠΑΣΟΚ....(δεν ακούστηκε).
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Με συγχωρείτε! Και χαρακτηριστικό του πόση δημοκρατία έχετε, είναι ότι αποφασίζει ο αρχηγός. Ας λένε οι Αρκάδες, οι Λάκωνες, οι Μεσσήνιοι «α, έχει δώσει το λόγο του ο αρχηγός, θα κατέβει ο καθ' όλα εκλεκτός γιατρός, που δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία να μην έχει βρεθεί ...». Όμως, επειδή δεν είναι εδώ ο άνθρωπος, δεν θέλω να επιμείνω περισσότερο.

Δεν ξέρω αν θυμάται, όπως και πάρα πολλοί άλλοι εδώ μέσα. Διότι εγώ σαράντα χρόνια το θυμάμαι. Και αν αλλάξω γνώμη, θα πάω σπίτι μου, γιατί ο λαός δεν μπορεί να σε βλέπει τη μια τετραετία στο ένα μπαλκόνι και την άλλη τετραετία στο ακριβώς απέναντι. Αυτό είναι που έχει ευτελίσει...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Και να τον ψηφίζει, όμως!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μπορεί να τον ψηφίζει αν θα έχει τον κ. Μπόμπολα, τον κ. Αλαφούζο, τον κ. Ψυχάρη. Και τα ξέρετε πάρα πολύ καλά, ιδιαίτερα εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τίποτα, κύριε Κακλαμάνη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μπορεί να μην σας αφορά προσωπικά. Εγώ, όμως, μιλάω για το πώς καλλιεργήθηκε αυτό το μόρφωμα. Και μας λέγατε ότι έχετε διαρκές συνέδριο. Έχετε συνέδριο, βέβαια, γιατί είστε συνιστώσες, απόψεις. Αυτά όλα είναι σεβαστά.

Τώρα ακούω μόνο έναν Λαφαζάνη με κάποιους. Εγώ διαφωνώ μαζί του σε πολλά πράγματα, αλλά παραδέχομαι ότι πιστεύει και λέει κάτι που πιστεύει.
Από εκεί και πέρα η πολυφωνία, η δημοκρατική πολυφωνία, έχει εξαφανιστεί.

Με συγχωρείτε, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Την έζησα στο ΠΑΣΟΚ. Έλεγα, μια μέρα στο Λαφαζάνη: «Εκεί που είσαι ήμουνα, εδώ που είμαι θα έρθεις».

Εάν και εσείς -όπως επιμένω σαράντα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ- και όλα τα κόμματα δεν λειτουργήσουν δημοκρατικά στο κενό ανάμεσα στις ηγεσίες, που θα είναι σαν τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας εκεί ψηλά για να δοξάζονται, και στο λαό, θα μπαίνουν οι επιχειρηματίες, όπως αυτούς που ανέφερα. Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σήμερα είναι η δύναμη. Μπροστά στην τηλεόραση καμμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει. Λοιπόν, αυτή είναι η αλήθεια...

(Ο νομικός, ιστορικό στέλεχος του Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης είναι βουλευτής της Β΄. Αθηνών και πρώην πρόεδρος, της Βουλής)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline