Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  15:55:02

Παντελής Καψής: Oι προσλήψεις στην ΝΕΡΙΤ

«....Όσον αφορά το πρώτο που έχει άμεση σχέση και με την ουσία της ερώτησής , το εάν δηλαδή θα είναι ένας ανεξάρτητος ραδιοσταθμός και τηλεοπτικός σταθμός ο Νέος Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας, θέλω να επισημάνω ότι έχουμε ψηφίσει έναν καινούριο νόμο, ο οποίος δεν μου δίνει την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης στις διαδικασίες της ΝΕΡΙΤ.

Και, εάν θέλετε η δουλειά μου είναι να προστατέψω αυτήν την ανεξαρτησία. Άρα, για όλα αυτά τα ζητήματα την ευθύνη -κι εγώ πρέπει να προστατεύσω αυτήν την ανεξαρτησία- την έχει το Εποπτικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τώρα, ως προς την ουσία των ερωτημάτων που θέσατε: Θεωρώ αυτονόητο και έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση της εμπειρίας όσων πρόκειται να προσληφθούν στο Νέο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα. Αυτή η εμπειρία θα κριθεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

Στο πρώτο αναφέρεται ρητά μέσα στην προκήρυξη ότι θα πρέπει να έχουν όλα τα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τη συναφή εμπειρία για το αντικείμενο της θέσης στην οποία κάνουν αίτηση. Και αυτή η εμπειρία θα κρίνεται στο πρώτο στάδιο με έναν αντικειμενικό τρόπο, μέσα από μια επεξεργασία που θα μοριοδοτούνται με βάση την εμπειρία, αλλά και γνώσεις, πτυχία και όλα τα υπόλοιπα. Δεν είναι όμως, μόνο αυτή η διαδικασία αξιολόγησης, γιατί -όπως σωστά είπατε- ο στόχος μας είναι να προσληφθούν οι ικανότεροι.

Θα υπάρχουν και άλλα δύο στάδια αξιολόγησης. Το δεύτερο στάδιο θα αφορά το βιογραφικό κάθε υποψηφίου το οποίο θα εξετάζεται, το έργο του δηλαδή, τη δημοσιογραφική του καριέρα -αν θέλετε- και δεν είναι μόνο για τους δημοσιογράφους, είναι για όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες, σκηνοθέτες και άλλες που υπάρχουν και θα κρίνεται επί της ουσίας το έργο του.

Και το τρίτο στάδιο πια θα είναι το στάδιο της συνέντευξης όπου θα υπάρχει η δυνατότητα μιας πολύ πιο ολοκληρωμένης εικόνας των ικανοτήτων κάθε υποψηφίου. Να σημειώσω ότι σε αυτή τη διαδικασία θα μετέχουν ειδικοί αξιολογητές οι οποίοι θα ανακοινωθούν από την ΝΕΡΙΤ, ώστε να διασφαλίζεται και εκεί η αντικειμενικότητα της κρίσης.

Να το θέσω λίγο γενικότερα. Η ΝΕΡΙΤ πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο επόμενο δίμηνο σε γενικές γραμμές -δεν θέλω να πω ακριβή ημερομηνία- και θα πρέπει από ένα ραδιοτηλεοπτικό φορέα μεταβατικό, που έχουμε σήμερα, να περάσουμε στο μόνιμο φορέα και υπάρξει αυτή η συνέχεια χωρίς την παραμικρή διακοπή. Άρα, κατεξοχήν πρέπει να πριμοδοτήσουμε την εμπειρία. Γι' αυτό και η εμπειρία ως μόρια είναι το ίδιο με τα πτυχία.

Τώρα, για τα πτυχία που είπατε: σε όλες τις ειδικότητες υπάρχουν συγκεκριμένα πτυχία τα οποία αναγνωρίζονται. Ειδικά για τους δημοσιογράφους δεν υπάρχουν πτυχία, γιατί όπως θα ξέρετε, ανάλογα με το θέμα το οποίο θα κληθούν να διαχειριστούν υπάρχει διαφορετική συνάφεια πτυχίων. Για παράδειγμα, ένας ιατρικός ρεπόρτερ μπορεί να είναι πολύ καλύτερο να έχει πτυχίο Ιατρικής. Ένας οικονομικός ρεπόρτερ θα είναι καλύτερο να έχει πτυχίο Οικονομικών. Και αυτό αλλάζει, γιατί ποτέ κανείς δημοσιογράφος δεν μένει στάσιμος στην καριέρα του. Άρα ένας φορέας Μέσων Ενημέρωσης θέλει -εάν θέλετε- αυτόν τον πλουραλισμό των πτυχίων.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Πέραν αυτών προβλέπεται και ένα 20%, το οποίο θα είναι ανεξάρτητα από πτυχία, ακριβώς για να πριμοδοτήσουμε δημοσιογράφος ή και καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ξεκινήσει με πολλά χρόνια εμπειρίας και είναι πολύτιμη η εμπειρία τους και θέλουμε να την αξιοποιήσουμε στο τηλεοπτικό φορέα. Στα πλαίσια αυτά έχουμε βάλει και σαν προϋπόθεση για τους δημοσιογράφους να είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που σημαίνει ότι εξ ορισμού θα έχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια δημοσιογραφικής προϋπηρεσίας.

Το τελευταίο που θέλω να επισημάνω είναι ότι μέχρι τώρα οι προσλήψεις στην ΕΡΤ γινόντουσαν με μια προκήρυξη η οποία έβαζε ελάχιστα τυπικά προσόντα και μια Επιτροπή που διόριζε το Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς κανένα κριτήριο. Και πάμε τώρα σε μια τελείως διαφορετική διαδικασία που νομίζω ότι είναι η καλύτερη διασφάλιση της αντικειμενικότητας της διαδικασίας και το ότι θα προσληφθούν οι αξιότεροι των υποψηφίων. .....Το ζήτημα της εμπειρίας αναφέρεται και στην προκήρυξη. Αναφέρεται «συναφής εμπειρία». Άρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση.

Όσον αφορά στα πτυχία, και πάλι στις περισσότερες ειδικότητες αναφέρονται συγκεκριμένα πτυχία τα οποία ζητούνται. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πτυχία για τους δημοσιογράφους ακριβώς για τους λόγους που σας εξήγησα. Όπως είναι γνωστό, πάρα πολλοί δημοσιογράφοι δεν έχουν καν πτυχίο. Είναι μία πρόσθετη προϋπόθεση που μπήκε, ακριβώς για να υπάρξει μία αναβάθμιση των εργαζομένων που θα απασχολούνται στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Άρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα παρανόησης. Ξέρω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση και του Εποπτικού και του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτή η γραμμή ακολουθείται και αυτή θα ακολουθηθεί. Αυτά είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν και τα βιογραφικά και οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις.

Σε ό,τι αφορά στους σταθμούς της Περιφέρειας, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, η πρόθεση του Εποπτικού και του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να προχωρήσουμε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς σε κάθε πρωτεύουσα Περιφέρειας. Μιλάμε για περίπου δώδεκα σταθμούς, περιλαμβάνοντας και τις παραμεθόριες περιοχές. Θα υπάρξει ξεχωριστή διαδικασία πρόσληψης τεχνικών και δημοσιογράφων γι' αυτούς τους σταθμούς.

Είναι αλήθεια ότι με βάση τον προϋπολογισμό που έχει αυτήν τη στιγμή η ΝΕΡΙΤ –παρεμπιπτόντως τα ίδια προβλήματα που θα έχει στα αγγλικά, για να διαβαστεί το όνομα, είχε και η ΕΡΤ με την ίδια λογική- ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχολούνται στους περιφερειακούς σταθμούς δεν είναι μεγάλος.

Από την άλλη πλευρά –το έχω ξαναπεί και εδώ στη Βουλή- πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να έρθει σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση στις Περιφέρειες αυτές, ώστε να υπάρξει μία συνεργασία. Η ΝΕΡΙΤ να προσφέρει ένα ελάχιστο προσωπικό, πρόγραμμα και εξοπλισμό για όλον το σταθμό. Από την πλευρά τους, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες των τοπικών αγορών, αν θέλετε, για τοπική διαφήμιση, να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία, ώστε να είναι στελεχωμένοι και επαρκείς ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλες τις πρωτεύουσες των Περιφερειών.

Όταν λέμε ότι οι Περιφέρειες έχουν ανάγκη τέτοιους σταθμούς, νομίζω ότι πρέπει και οι ίδιες να κινητοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και για τις Περιφέρειες και για τον δημόσιο φορέα.

(Ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής είναι υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για τη δημιουργία της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline