Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:16:30

Ανδρέας Λοβέρδος: Καταψηφίζω με την καρδιά μου....

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν ξέρω αν ο Υπουργός θα κάνει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο νόμου, αλλά αν δεν κάνει ή αν αυτές που κάνει μείνουν στο πλαίσιο της σημερινής του νομοθετικής πρωτοβουλίας, θέλω να δηλώσω από τώρα ότι θα καταψηφίσω αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, μάλιστα με την καρδιά μου.

Στρέφεται εναντίον των αρχών μου ως πολιτικού, στρέφεται εναντίον της εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί από τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης που ήταν, σ' ό,τι αφορά την κίνηση του κράτους, καταστροφικές για την ιδιωτική οικονομία, στρέφεται εναντίον της πείρας που έχουμε συσσωρεύσει όλοι μας, ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών του καθενός, στρέφεται εναντίον της πείρας που έχουμε συσσωρεύσει από την καταστροφική πορεία του κράτους σε σχέση με την οικονομία. Αντιστρέφεται την πραγματικότητα. Και στρέφεστε ενάντια της κοινής λογικής.

Αυτό πιστεύω, κύριε Υπουργέ. Μάλιστα, παραξενεύτηκα πάρα πολύ διότι στα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής έχω συναντήσει πολλές φορές τις προοδευτικές σας απόψεις, τις οποίες εδώ τις έχετε ξεχάσει.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το 2004 αγορεύοντας από εδώ είχα πει στην τότε νομοθετική πρωτοβουλία -δεν θυμάμαι ποιου Υπουργού, του Υπουργού Ανάπτυξης μάλλον- που ίδρυε την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή- ότι όπου έχει ένα πρόβλημα η ελληνική κοινωνία, έχει συνηθίσει να ιδρύει μια κρατική δομή για να το αντιμετωπίσει και τελικά να μην το αντιμετωπίζει.

Είχα υπ' όψιν μου τότε τη Γενική Γραμματεία Προώθησης Επενδύσεων με Γενικό Γραμματέα. Και αφού πέρασαν δέκα χρόνια, αναρωτιέμαι αν έχει κάνει κάτι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Έχει αισθανθεί ο Έλληνας καταναλωτής τη συνεισφορά της, για παράδειγμα, τώρα στην ακρίβεια; Τίποτα δεν έχει κάνει. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Κι αν καταγράψει κανένα πολυσέλιδο απολογισμό με διάφορες ενέργειες, αυτές είναι οι αρλούμπες της γραφειοκρατίας. Για να νομιμοποιήσει την παρουσία της, γράφει χαρτιά.

Όπου, λοιπόν, είχαμε ένα πρόβλημα, ιδρύαμε μια κρατική δομή, όπως μια γενική γραμματεία ή άλλες υπηρεσίες σε επίπεδο διεύθυνσης ή γενικής διεύθυνσης. Το ίδιο γίνεται και σήμερα με το παρόν σχέδιο νόμου. Δυστυχώς, έχω αναφέρει πολλές φορές αυτού του είδους τη μεθοδολογία στην περίοδο 2012-2014. Έχουμε πρόβλημα κυβερνητικού συντονισμού; Να, μια γενική γραμματεία για τον κυβερνητικό συντονισμό.

Έχουμε πρόβλημα ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων και διασταύρωσης των στοιχείων; Ακόμα κι αν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό που δεν το αξιοποιούμε, ιδρύουμε την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων.

Έχουμε πρόβλημα με το Ελληνικό του οποίου χρονίζει η επένδυση και περνούν οι κυβερνήσεις και δεν ξέρουμε αν θα ζήσουμε να το δούμε να αναπτύσσεται; Και πάλι δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, αλλά ιδρύουμε το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.
Έχουμε πρόβλημα με τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις; Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αφού έχουμε τη μέθοδο. Ιδρύουμε το Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Έτσι όμως, κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει προκοπή. Και δεν θα υπάρξει προκοπή και με τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας. Από τη μια έχουμε το Invest in Greece και από την άλλη τον ΟΠΕ. Όμως, όλα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί παραγωγικά. Και αυτή είναι η πραγματική αλήθεια.
Όμως, όσον αφορά την απάντηση σ' αυτήν την αδυναμία με την ίδρυση νέου φορέα -άσχετα με το αν θα τον πείτε «ανώνυμη εταιρεία» ή πώς αλλιώς θα τον βαφτίσετε- έχουμε δει να καταρρέουν όλες οι θεωρίες περί διαφόρων μορφών κράτους που θα μας λύσουν τα προβλήματα.

Κι αν πρόκειται για τις επενδύσεις που περιμένουμε να έρθουν, έχουμε ανάγκη από κάποιον φορέα για να μας βοηθήσει, κύριε Υπουργέ; Λέτε για το Investing Greece, για να έρθει κάτι. Εδώ ένα φορολογικό σχέδιο νόμου αντί του απλού φορολογικού συστήματος ψηφίζει η Βουλή και το καπακώνουν εκατό εγκύκλιοι, με αποτέλεσμα να μη βγάζει άκρη κανένας. Γι' αυτό, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όταν ακούμε ειδικούς φοροτεχνικούς στην τηλεόραση, μας φαίνονται σαν επιστήμονες της NASA. Όμως, αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να συμβουλέψουν έναν επιχειρηματία που δεν έχει δικό του λογιστήριο, σχετικά με το πώς θα κάνει τη δική του δουλειά, προκειμένου να μην έχει τα μπλεξίματα που σήμερα οδηγούν και στη φυλακή.

(Ο καθηγητής του Συνταγματικού Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής της Β' Αθηνών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline