Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:25:43

11 εκατ. τα άδεια σπίτια στην Ευρώπη

Το πέρασμα της κρίσης από την Ευρώπη, άφησε πίσω του εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο. Άτομα που τα έχασαν όλα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τη στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Κι όμως, την ίδια ώρα υπάρχουν 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια στην Ευρώπη, που θα αρκούσαν να τους στεγάσουν... δύο φορές.

 

Η Guardian παρουσιάζει τα σοκαριστικά στοιχεία που συγκέντρωσε από όλη την ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εκατομμύρια σπίτια που στέκονται σαν «φαντάσματα», καθώς κανένας δεν τα χρησιμοποιεί, ενώ κάπου εκεί κοντά, άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους.

Ο αριθμός των αστέγων στην ΕΕ υπολογίζεται στα 4,1 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, 3,4 εκατ. σπίτια στην Ισπανία παραμένουν κενά, ενώ 2 εκατ. σε Γαλλία και Ιταλία δεν κατοικούνται, όπως και 1,8 εκατ. σπίτια στη Γερμανία και πάνω από 700.000 στη Βρετανία.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των άδειων κατοικιών και σε άλλες χώρες, με το σχετικό αριθμό να φτάνει στα 300.000 στην Ελλάδα, 400.000 στην Ιρλανδία και 735.000 στην Πορτογαλία, σύμφωνα με την έρευνα της Guardian.

Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια βρίσκονται σε απομακρυσμένα θέρετρα διακοπών, καθώς πρόκειται για οικίες που χτίστηκαν την εποχή της «έκρηξης» της δόμησης, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το διάστημα 2007-2008, και έμειναν αναξιοποίητες.
Οι μεσίτες χαρακτηρίζουν ως σοκαριστική σπατάλη αυτό τον υπερβολικό αριθμό σπιτιών, που μένουν άδεια. «Είναι απίστευτο. Είναι ένας μαζικός αριθμός» δήλωσε στην εφημερίδα ο Ντέιβιντ Αιρλαντ, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Empty Homes, που αγωνίζεται για να καταστούν διαθέσιμα σε άστεγους άδεια σπίτια.

«Τα σπίτια έχουν χτιστεί για να ζουν άνθρωποι μέσα σ' αυτά, εάν αυτό δεν γίνεται κάτι σίγουρα πάει λάθος στην αγορά κατοικίας» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι τα 11 εκατ. άδεια σπίτια στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι οι κατάλληλοι χώροι, αλλά είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αστέγων.

«Είναι σκάνδαλο ότι τόσα πολλά σπίτια έχουν επιτρέψει να μείνουν κενά. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερα για να μπουν στην αγορά κατοικίας αυτά τα άδεια σπίτια. Το πρόβλημα των αστέγων διευρύνεται σε όλη την ΕΕ. Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί είναι να μπουν στην αγορά τα άδεια σπίτια» ανέφερε ο Φρέεκ Σπάινγουιν, διευθυντής της FEANTSA, μία οργάνωση για τους άστεγους της Ευρώπης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline