Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  09:52:55

Παγκόσμιος ο διασυρμός του αλαζόνα και αυταρχικού Ταγίπ Ερντογάν. Κοινή η πεποίθηση για διεφθαρμένη ηγεσία στην Τουρκία, κυβερνητική και οικογενειακή. «Φωτιά» από ηχογραφημένη προτροπή Ερντογάν προς υιό Μπιλάλ: «Ξεφορτώσου το 1 δισ. δολάρια» Κύριο

Διεξαγωγή έρευνας διέταξε η εισαγγελία αλλά επεβλήθη συσκότιση από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ - Το απόσπασμα μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου. «Βρώμικο μοντάζ» έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός την ηχογράφηση. Οργισμένες διαδηλώσεις κατά του «κλέφτη Ερντογκάν».

 

Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε επισήμως η εισαγγελία της Άγκυρας σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε στο Διαδίκτυο και στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δίνει οδηγίες στο υιό του να «ξεφορτωθεί» «μαύρα» λεφτά ύψους 1 δις. δολαρίων.

Η ημερομηνία της συνομιλίας είναι 17 Δεκεμβρίου, η ημέρα δηλαδή που ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των εισαγγελέων κατά κυβερνητικών στελεχών με την κατηγορία της διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην εκδοχή ότι το βίντεο που κυκλοφορεί από το βράδυ της Δευτέρας στο Youtube είναι προϊόν μοντάζ.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΠ), ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για παγίδα που στήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό, κατηγορώντας με αυτόν το τρόπο, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, τον ηγέτη της αδελφότητας Χιζμέτ των Νουρτζού, Φετχουλάχ Γκιουλέν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για «υπερατλαντικό δόλωμα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε μία ιστορική αναδρομή στα πραξικοπήματα που έγιναν Τουρκία από το 1946 και ένθεν, από τότε δηλαδή που η χώρα πέρασε στο πολυκομματικό σύστημα. Δέκα επτά χρόνια μετά το τελευταίο πραξικόπημα, ισχυρίστηκε πως κάποιοι επιχειρούν ένα νέο πραξικόπημα.

«Η επίθεση αυτή δεν γίνεται εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της» ανέφερε.

Σεισμός στο διαδίκτυο

«Σεισμό» προκαλεί η δημοσιοποίηση στο YouTube υποκλαπέντων τηλεφωνικών συνομιλιών που αποδίδονται στον Ταγίπ Ερντογάν και γιο του Μπιλάλ, στις οποίες ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να του ζητά να απομακρύνει τεράστια χρηματικά ποσά από το σπίτι του και σπίτια συγγενών τους.

Η ημερομηνία είναι 17 Δεκεμβρίου, η ημέρα που ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των εισαγγελέων κατά κυβερνητικών στελεχών με την κατηγορία της διαφθοράς.

Το συνολικό ποσό για το οποίο γίνεται λόγο στις τηλεφωνικές συνομιλίες είναι ύψους ενός δισ. δολαρίων. Χαρακτηριστικά είναι ότι στο τέλος των συνομιλιών πατέρας και γιος φέρεται να προβληματίζονται για ένα τελευταίο ποσό της τάξεως των 30 εκατ σε ευρώ που δεν ήξεραν που να το πάνε...

Στις συνομιλίες ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ενημερώνει για τις συλλήψεις το γιο του, ο οποίος είχε άγνοια μέχρι εκείνη τη στιγμή για τις εξελίξεις. Στη συνέχεια τον ρωτά για τα χρηματικά ποσά που έχει στο σπίτι του.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν του απαντά ότι έχει «τα λεφτά που του έδωσε ο ίδιος», και τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός του λέει να τα απομακρύνει και προκειμένου μάλιστα να τον βοηθήσει στέλνει εκεί και την αδελφή του Μπιλάλ, Σουμεγέ.

Στις συνομιλίες γίνεται αναφορά για απομάκρυνση χρημάτων από πέντε συγγενικά σπίτια, ενώ προς στιγμήν ακούγεται και η φωνή της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ, να παροτρύνει κάποια χρήματα να μεταφερθούν σε κάποιον ονόματι Μπεράτ.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας Ρετζέπ Ταγίπ και Μπιλάλ γίνεται λόγος για απομάκρυνση των χρημάτων τη νύχτα προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες.

Στο τέλος των συνομιλιών ο Μπιλάλ φέρεται να λέει στον πατέρα του ότι δεν φτάνει η αποπομπή μερικών αστυνομικών και εισαγγελέων, αλλά θα πρέπει να χτυπηθεί το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Τα μεγάλα τουρκικά μέσα αποφεύγουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να κάνουν αναφορά στο επίμαχο υλικό που διέρρευσε με τις συνομιλίες, και ο θόρυβος γίνεται κυρίως μέσα από τα social media.

Οι συνομιλίες που αναρτήθηκαν στο YouTube στη σκιά δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου που υποστηρίζουν ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες χιλιάδων ατόμων -ανάμεσά τους ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι- υποκλέπτονταν τα τελευταία τρία χρόνια με «δάκτυλο» του δικτύου Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Yeni Safak και Star, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες υποκλέπτονταν κατ' εντολή αστυνομικών και δικαστών προσκείμενων στην αδελφότητα του ισλαμιστή Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο έχει κατηγορήσει ο Ερντογάν για το πρωτοφανές πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες την κυβέρνησή του.

-Η αστυνομία χρησιμοποίησε νερό υπό πίεση και δακρυγόνα για να διαλύσει μια συγκέντρωση αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Οι διαδηλωτές στη συνοικία Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης φώναζαν «Κυβέρνηση παραιτήσου» και «Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!».
Νωρίτερα η αστυνομία είχε διαλύσει μια άλλη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για τον ίδιο λόγο, σε πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι «κατασκεύασαν» μια τηλεφωνική συνομιλία του στην οποία φέρεται να συμβουλεύει τον γιο του πώς θα ξεφορτωθεί μεγάλα χρηματικά ποσά, την ημέρα που η τουρκική αστυνομία έκανε έρευνες σε σπίτια στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την καταπολέμηση της διαφθορά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline