Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:02:56

Σύνδρομο διαρκούς ανασφάλειας για τις κινήσεις της Ρωσίας. Πολλές οι δυνατότητες δράσης και πίεσης στην Ουκρανία. Αδίστακτος στις μεθόδους νίκης θεωρείται ο Βλ. Πούτιν. Κύριο

Με πιθανότερα σενάρια εξελίξεων την εισβολή στην Ουκρανία, την εξώθηση σε εσωτερικό εμφύλιο και κατόπιν την διχοτόμηση της χώρας.

 

Κίεβο, Ουκρανία

Διπλωματικός «πόλεμος» συνοδεύει την αναίμακτη ρωσική στρατιωτική κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας, με τις δυτικές δυνάμεις να επιχειρούν με την απειλή κυρώσεων και οικονομικής απομόνωσης να αποτρέψουν περαιτέρω προώθηση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται φιλορωσικές διαδηλώσεις και υψώνονται ρωσικές σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια. Όπου σενάρια κυριαρχούν για τις επικείμενες εξελίξεις, με τη Δύση αδύναμη για στρατιωτική επέμβαση, όπως μπορεί η Ρωσία.

Τα στρατεύματα «θα παραμείνουν στην Ουκρανία» για την υπεράσπιση ρωσικών συμφερόντων και πολιτών έως ότου «ομαλοποιηθεί» η πολιτική κατάσταση, διαμηνύει η Μόσχα διά του επικεφαλής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ -προτάσσοντας την απειλή υπερεθνικιστών και κατηγορώντας τη Δύση ότι «συμμαχεί με πραγματικούς νεοναζί».

Η Ρωσία «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» είναι η απάντηση που εισπράττει από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την κατηγορεί για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και διαμηνύει στο Κρεμλίνο ότι εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα.

Όμως, την ίδια στιγμή τελεσίγραφο της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης για την παράδοση των ουκρανικών στρατευμάτων και δύο πολεμικών πλοίων στην Κριμαία φέρεται να εκδίδεται, στο πλαίσιο του παράλληλου πολέμου νεύρων και προπαγάνδας που ακολουθεί τη ντε φάκτο κατάληψη της περιοχής.

Σε εικόνες ισχυρού συμβολισμού, τα ρωσικά δίκτυα προβάλλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιθεωρεί στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοινώνει ότι η Ρωσία θα προχωρήσει με τους σχεδιασμούς ετών για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει απευθείας τη χώρα με την Κριμαία.

Την ίδια στιγμή, στην ουκρανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποιεί ότι μία στρατιωτική σύρραξη «θα καταστρέψει την περιφερειακή σταθερότητα», ζητώντας την πολιτική και οικονομική στήριξη της Δύσης.

Διαμηνύει ότι το Κίεβο δεν θα επιτρέψει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, όμως είναι σαφές πως η μεταβατική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση και ο ίδιος ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναγνωρίζει πως «για σήμερα δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι».
Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αρνούνται ότι η Ουάσινγκτον αδυνατεί να ασκήσει επιρροή στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως έχουν αναγκαστεί να παραδεχτούν ότι στην Κριμαία έχουν εισβάλλει επιτυχώς 6.000 στρατιώτες -και στρατεύματα συνεχίζουν να αποβιβάζονται στο έδαφός της.

Η χερσόνησος τελεί υπό τον «απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο» της Μόσχας και γεννώνται πλέον φόβοι για ευρύτερη ρωσική εισβολή.

Με ορατή την αγωνία της Δύσης για τις τελικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι αναμένεται στο Κίεβο την Τρίτη, σε συνέχεια της επίσκεψης του Βρετανού ομολόγου του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Τζον Κέρι έχει προειδοποιήσει με αποπομπή της Ρωσίας από την G8 λόγω της κατάληψης της Κριμαίας, με τη Ρωσία να ανεβάζει τους τόνους κατηγορώντας τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι επανέρχεται «σε στερεότυπα Ψυχρού Πολέμου» και καταγγέλλοντας ότι «οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εγκρίνει ήδη σειρά διπλωματικών και οικονονομικών κινήσεων με στόχο να απομονώσει τη Μόσχα και να την εμποδίσει από το να καταλάβει μεγαλύτερο τμήμα ουκρανικής επικράτειας, επισημαίνουν οι New York Times.

Φιλορωσικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, και την Κυριακή περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν κυματίζοντας ρωσικές σημαίες στην έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ διαμαρτυρόμενοι για το διορισμό κυβερνήτη προσκείμενου στο Κίεβο.

Εν συνεχεία κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου στο Ντόνετσκ, γενέτειρα του καθαιρεθέντος Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στην οροφή του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης κυματίζει εδώ και τρεις ημέρες η ρωσική αντί της ουκρανικής σημαίας.

Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κιέβο έχει θέσει τα ουκρανικά στρατεύματα σε ετοιμότητα μάχης, ενώ την ίδια στιγμή απέναντι στον παράλληλο κίνδυνο της χρεοκοπίας ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.

Εν μέσω της σοβαρότερης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, ανεστάλησαν επίσημα οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στη Ρωσία -με τη Μόσχα να αντιδρά λέγοντας ότι η απόφαση είναι «αβάσιμη» και ζημιώνει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Την ίδια στιγμή από ευρωπαϊκής πλευράς προωθείται μεσολάβηση σε ανώτατο επίπεδο, μέσω της δημιουργίας μίας «αποστολής πραγματογνωμοσύνης» υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να οδηγηθούν η ρωσική και η ουκρανική κυβέρνηση σε διάλογο. Ωστόσο η Ρωσία στην παρούσα φάση δεν συναινεί.

Οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προσήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ να δίνει το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης, λέγοντας πως «η Ευρώπη διανύει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Η ΕΕ προειδοποιεί με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και εφ' όλης της ύλης επανεξέταση των σχέσεών της με τη Ρωσία εάν δεν αποσυρθούν στις βάσεις τους οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία έως την Πέμπτη, οπότε και συγκαλείται εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί κατεπείγουσες διαβουλεύσεις κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας στη βάση του Άρθρου 4, που ενεργοποιείται εφόσον οποιοδήποτε κράτος-μέλος κρίνει ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία ή ασφάλειά του.

Στο διπλωματικό επίπεδο, πέραν της επίσκεψης του Τζον Κέρι στο Κίεβο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον πρόκειται να έχει την Τρίτη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μαδρίτη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline