Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  14:26:55

Μαυρουδής Βορίδης: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Αστυνομία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω αν αυτή η Κυβέρνηση, είναι η κυβέρνηση των ΜΑΤ, που λέει ο κ. Λαφαζάνης, ξέρω ότι δεν είναι. Να σας πω, όμως, κάτι το οποίο επίσης ξέρω. Πάντως, το σήμα κατατεθέν προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι η συνύπαρξη, η συνοίκηση, η υπεράσπιση και η προλόγιση των τρομοκρατών. Αυτό είναι.

 

Και μάλιστα, ακούστε, ο κύριος Υπουργός είναι κατευναστικός, αλλά δεν το εκτιμάτε. Γι' αυτό, λοιπόν, επειδή εγώ δεν θέλω να είμαι καθόλου κατευναστικός προς καμμία κατεύθυνση...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό είναι το πρόσωπό σας. Πάντοτε αυτό το ρόλο παίζετε.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Βεβαίως αυτό είναι. Διότι έχετε να δώσετε εξηγήσεις για ποιο λόγο στέλεχός σας πηγαίνει και προλογίζει βιβλίο του Κουφοντίνα, καταδικασμένου τρομοκράτη. Έρχεστε μετά και κουνάτε το δάχτυλο στην Κυβέρνηση για την αντεγκληματική πολιτική της. Βεβαίως έχετε να δώσετε εξηγήσεις, να μας πείτε γιατί γίνεται, σε ποια πλαίσια, ποια είναι η ταυτότητα, ποιο είναι το ενδιαφέρον. Φιλολογικό ενδιαφέρον είχε ο συνάδελφός σας, κ. Γιαννόπουλος, της συνιστώσας «Ρόζα» που τον προλόγισε; Φιλολογικές αγωνίες είχε; Έχουν κοινές ταυτίσεις; Έχουν ιστορικές αγωνίες; Κάνει συχνά αυτή τη δουλειά; Έχει προλογίσει κι άλλα ιστορικά βιβλία κι άλλης πλευράς ή μήπως του συγκεκριμένου τρομοκράτη;

......Και λέω ξανά, ο θεσμικός σας ρόλος είναι ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αν εξοικειωθείτε με αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε. Όμως και τι άλλο είπατε; Ακούστε τι άλλο είπατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για το νομοσχέδιο να μας πείτε.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Βεβαίως, κύριε Λαφαζάνη, γιατί η τρομοκρατία, για την οποία συζητώ τώρα και ουσιαστικά τη δική σας σχέση, είναι στο νομοσχέδιο, γιατί είναι τμήμα της αντεγκληματικής πολιτικής.
Και τι ήρθατε γι' αυτό το ζήτημα; Για να δείτε πως όλα συνέχονται και όλα έχουν μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Τι ήρθατε σε αυτό να ασκήσετε κριτική; Να ασκήσετε κριτική, γιατί ιδρύεται η συντονιστική υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας. Λέτε ότι δεν είναι ορισμένη η αποστολή της.

Σοβαρά; Δεν είναι ορισμένη; Συνιστά την εθνική αρχή της χώρας μας σε θέματα συντονισμού και αντιμετώπισης σοβαρών τρομοκρατικών ενεργειών ή απειλών και γενικότερα κάθε είδους κρίσιμων περιστατικών εσωτερικής ασφάλειας. Δεν σας αρέσει να υπάρχει ένα κέντρο το οποίο αποτελεί την απάντηση της πολιτείας απέναντι στην τρομοκρατία; Γιατί δεν σας αρέσει; Γιατί είστε φίλοι με τους τρομοκράτες και προλογίζετε τα βιβλία τους; Γι' αυτό δεν σας αρέσει; Γιατί, λοιπόν, αυτή η ευαισθησία;
Πάω στο επόμενο. Άκουσα τα πολύ ωραία. Ακούστε τοποθέτηση, την οποία με συγχωρείτε, άκουσα και από τον εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Απ' όλο το νομοσχέδιο τα δέκα λεπτά της ομιλίας σας ήταν αφιερωμένα στο ότι η Αστυνομία είναι ο σκληρός πυρήνας καταστολής του αστικού κράτους ενάντια στον εχθρό λαό του.

Κι εγώ που νόμιζα ότι η Αστυνομία μας προστατεύει από τους κλέφτες, τους ληστές, τους βιαστές, τους παιδόφιλους. Εγώ που νόμιζα ότι είχε μία τέτοια αποστολή αντιμετώπισης της εμπορίας ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν όλα αυτά! Η Αστυνομία είναι ο σκληρός κατασταλτικός μηχανισμός του αστικού κράτους και βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες! Αυτό βγάζετε απ' όλο το τεράστιο έργο της Αστυνομίας; Αυτοί που αγαπούν την Αστυνομία, την αγαπούν ή γι' αυτούς είναι «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»; Τι από τα δύο; Διότι αυτό, το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» επίσης, ακούγεται από τις διαδηλώσεις της Αριστεράς. «Μπάτσοι, γουρούνια δολοφόνοι» και ταυτόχρονα να κοπτόμεθα για τα μισθολογικά και εργασιακά τους δικαιώματα δεν γίνεται. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο.

Έρχομαι, λοιπόν, εγώ και ρωτάω τώρα: Απ' όλο το τεράστιο αντεγκληματικό έργο, το οποίο επιτελεί η Ελληνική Αστυνομία και με τη συγκεκριμένη διοίκηση, του συγκεκριμένου Υπουργού, της συγκεκριμένης Κυβέρνησης που φέρνει και συγκεκριμένα αποτελέσματα αντιμετώπισης του εγκλήματος που γίνονται αισθητά στο σύνολο του ελληνικού λαού, τι έρχεστε και μας λέτε; Δείτε τώρα τις αντιφάσεις σε θεωρητικό επίπεδο.

Η εγκληματικότητα, λέει, έχει κοινωνικά αίτια. Μπράβο, μεγάλη ανακάλυψη, σπουδαίο! Προφανώς έχει κοινωνικά αίτια. Ζούμε σε συνθήκες όξυνσης αυτών των κοινωνικών αιτιών, έτσι όπως τα λέτε εσείς; Βεβαίως και ζούμε σε συνθήκες όξυνσης αυτών των κοινωνικών αιτιών.
Τι σχέση έχει η μείωση της εγκληματικότητας, ρωτάμε μετά, με την αστυνόμευση; Έλα, όμως, που ζούμε σε συνθήκες όξυνσης των κοινωνικών αιτίων, άρα κανονικά θα έπρεπε να έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας και έχουμε μείωση. Γιατί άραγε; Διότι υπάρχει αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική. Αυτή είναι η απάντηση.

Διότι ακόμη και τα θεωρήματά σας, ακόμα και αυτά δεν επαληθεύουν αυτό το οποίο στην πραγματικότητα θέλετε να πείτε.
Τι είναι εκείνο, όμως, που είπατε -ξαναλέω- και πού καταλήξατε, ποια είναι η κριτική σας, τι είναι εκείνο το οποίο λέτε για όλο το έργο το οποίο κάνει η Αστυνομία, που είναι αυτό που ζει ο πολίτης καθημερινά; Ο πολίτης της εργατικής τάξης, ο πολίτης της μεσαίας τάξης, ο πολίτης της ανώτερης τάξης, οι πολίτες όλων των τάξεων και όλων των κατηγοριών ζουν την ευεργετική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί; Διότι την Αστυνομία φωνάζουν όταν τους κλέβουν, την Αστυνομία φωνάζουν όταν βλέπουν έναν έμπορο ναρκωτικών στη γειτονιά τους, την Αστυνομία φωνάζουν όταν βλέπουν τον παιδόφιλο έξω από το σχολείο. Αυτοί είναι εκεί για να προστατέψουν την κοινωνία, αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τη μάχη με το έγκλημα καθημερινά και απ' όλο αυτό σε τι συνοψίσατε εσείς την παρουσία της Αστυνομίας; Στο πως αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις!

Θέλετε, όμως, να μιλήσουμε και γι' αυτό; Δηλαδή, ποια είναι η άποψή σας; Διότι τη διαβάζω εδώ. Η άποψή σας είναι, όπως περιέχεται στο πρόγραμμά σας για το θέμα αυτό: «Απαγόρευση της οπλοφορίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων, διάλυση των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, απαγόρευση χρησιμοποίησης άλλων Ειδικών Δυνάμεων για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, ένταξη των Ειδικών Μονάδων στα αστυνομικά τμήματα, με ταυτόχρονη δημιουργία υπηρεσιών αντιμετώπισης κρίσεων, φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα και βία, άμεση απόσυρση απαγορευμένων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών».

Τι είναι αυτό που λέτε ακριβώς; Λέτε ότι μπορεί να γίνει μία διαδήλωση, η οποία θα αρχίσει να διαπράττει έκνομες ενέργειες και δεν θα υπάρχει μηχανισμός αντιμετώπισής της; Αυτό λέτε; Λέτε δηλαδή ότι η Marfin είναι καλώς καμωμένη; Διότι διαδήλωση ήταν εκεί, όταν κάποιοι έβαλαν φωτιά και έκαψαν τρεις ανθρώπους! Διαδήλωση ήταν εκεί.
Λέτε ότι εκεί έπρεπε η Αστυνομία να είναι με γαρύφαλλα, ότι δεν έπρεπε να έχει όπλα; Έπρεπε να μην υπάρχουν τα ΜΑΤ; Έπρεπε να μην απωθούν αυτούς που πάνε να βιαιοπραγήσουν, να κάψουν την Αθήνα; Δεν έπρεπε να υπάρχει κάποιος μηχανισμός; Αυτό λέτε στους πολίτες;

Μάλιστα, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, στους πολίτες! Διότι περιουσίες πολιτών καταστρέφονταν επί άλλων ημερών, όχι επί των δικών μας. Διότι στις δικές μας ημέρες αυτά δεν γίνονται. Διότι δεν τα επιτρέπουμε να γίνουν. Γι' αυτό κλαίτε και στενοχωριέστε, γιατί πια δεν γίνονται. Διότι δεν αφήνουμε τις καταστροφές.

(Ο δικηγόρος Μάκης Βορίδης είναι βουλευτής Αττικής είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline