Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:46:48

Εξαφανίστηκε σκοπίμως – Όλα δείχνουν αεροπειρατεία

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τη στιγμή που η πτήση 370 της Malaysia Airlines χάθηκε από τα ραντάρ και ακόμη δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της. Οσο οι αρχές όμως αναζητούν το εξαφανισμένο Boeing 777, νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ναγίμπ Ραζάκ, αλλάζουν τα δεδομένα. Για μια κόμη φορά, ίσως τελευταία. Αεροπειρατεία, μάλλον μετά δυστυχήματος στη θάλασσα.

 

Πλέον οι αρχές κλίνουν προς την εκδοχή της αεροπειρατείας, αν και ο Ραζάκ ήταν πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή του, αναφέροντας πως πλέον οι αρχές έχουν επικεντρώσει τις έρευνες στο πλήρωμα και τους επιβάτες. «Οι ενδείξεις είναι πως κάποιος από τους επιβαίνοντες εσκεμμένα εξαφάνισε το αεροπλάνο», είπε, αλλά πρόσθεσε αμέσως: «Παρά τις αναφορές των ΜΜΕ για αεροπειρατεία, εξετάζουμε όλες τις πιθανές εκδοχές για το γιατί το αεροπλάνο παρέκκλινε της πορείας του». Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι πλέον μιλούν σχεδόν με βεβαιότητα για το σενάριο της αεροπειρατείας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία της Μαλαισίας έκανε το Σάββατο έρευνα στο σπίτι του πιλότου, προσπαθώντας να βρει στοιχεία που να δείχνουν το αν είχε κάποια σχέση με την αλλαγή πορείας του Boeing.
Τα νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, η τελευταία επικοινωνία του Boeing με το δορυφόρο ήταν σε έναν από δύο πιθανούς αεροδιαδρόμους: έναν βόρειο, που εκτείνεται από τα σύνορα του Καζακστάν με το Τουρκμενιστάν ως τη βόρεια Ταϊλάνδη και ένα νότιο, από την Ινδονησία ως το νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Παράλληλα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι επικοινωνίες και το σύστημα εντοπισμού του αεροσκάφους απενεργοποιήθηκαν πριν αυτό φτάσει στη χερσόνησο της Μαλαισίας.

Το τελευταίο σήμα του αεροπλάνου έγινε στις 8.11 π.μ. τοπική ώρα στις 8 Μαρτίου, σχεδόν επτά ώρες από τη στιγμή που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Παραμένει όμως άγνωστο το πόσο μακριά μπορεί να έφτασε μετά από αυτή την τελευταία επαφή. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί να είχε καταλήξει οπουδήποτε, από το νότιο Ινδικό Ωκεανό ως την κεντρική Ασία. Νωρίτερα, αξιωματούχοι που μετέχουν στις έρευνες είχαν αναφέρει πως το Boeing είχε καύσιμα για να κάνει πτήση έως και για οχτώ ώρες.

Λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροσκάφος άλλαζε συνεχώς πορεία και υψόμετρο μετά από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας, δημιουργώντας απορίες για το ποιος είχε πάρει τον έλεγχό του. Μάλιστα, στοιχεία από την έρευνα έκαναν λόγο για άτομο με σχετικές γνώσεις, με υποψίες για εν ενεργεία πιλότο, που ήξερε πώς να «εξαφανίσει» το αεροπλάνο από τα ραντάρ, αλλά και ποιους «διαδρόμους» να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τον Ναγίμπ Ραζάκ, ήδη έχουν γίνει έρευνες στη θάλασσα της νότιας Κίνας, τα Στενά της Μαλακκάς, τη θάλασσα του Ανταμάν και τον Ινδικό Ωκεανό. «Σε κάθε φάση δράσαμε με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες και ακολουθήσαμε κάθε πιθανό αξιόπιστο στοιχείο. Μερικές φορές αυτά τα στοιχεία μας οδήγησαν σε αδιέξοδο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline