Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:08:12

Θεανώ Φωτίου: Γυρνάμε στην εποχή του παππού Κ. Καραμανλή

Χαίρομαι, κύριε Υπουργέ, που θα μιλήσετε μετά από μένα, γιατί ήθελα να σας υπενθυμίσω κάτι που είπα και χθες. Βεβαίως είστε νεότατος εισαχθείς στην πολιτική και υπουργοποιηθήκατε επίσης τάχιστα. (σ.σ. Κυρ. Μητσοτάκης) Πρέπει, όμως, να θυμάστε πάντα ότι στην πολιτική η ραγδαία άνοδος, συνδέεται με ραγδαία πτώση αν κάνεις μοιραία λάθη. Και φοβάμαι ότι κάνετε ένα μοιραίο λάθος και θα σας πω γιατί. Διότι λοιδορείτε το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Γιατί το λοιδορείτε, κύριε Υπουργέ;

 

Μιλάτε για αξιοκρατία, αξιολόγηση, εξορθολογισμό, εξοικονόμηση, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος, γιατί ως γνωστό «για λόγους φαυλότητας, για λόγους ψηφοθηρικούς, θέλει να τους πάρει όλους, δεν θέλει να αξιολογήσει κανέναν, θέλει να κρατήσει όλους τους διεφθαρμένους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που υπάρχουν σήμερα μέσα στο δημόσιο», ενώ εσείς θέλετε να τους απολύσετε! Αυτά δεν στέκουν πια ούτε στη πιο στοιχειώδη λογική. Όλοι ξέρουν ότι αυτά δεν ισχύουν.

Είστε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη υπέρμαχος της αξιολόγησης και σωστά. Καλά κάνετε. Τι είδους αξιολόγηση είναι αυτή που προβλέπει το αποτέλεσμα εκ των προτέρων; Είναι αξιολόγηση από αυτήν που είδατε στα επιφανή κολλέγια και στα επιφανή πανεπιστήμια στα οποία φοιτήσατε; Δηλαδή στους εκατό οι είκοσι πέντε θα παίρνουν «10» και οι δεκαπέντε θα μένουν; Πού τα είδατε όλα αυτά;

Κύριε Υπουργέ, αν βάλετε το 15% που θα μένει και κάνετε τον πολλαπλασιασμό με τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπάρχουν σήμερα, θα βρείτε ότι στο τέλος θα σας μείνουν οι τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες που σας όρισε ο κ. Ματίας Μορς. Εγώ δεν σας ψέγω γιατί υλοποιείτε την κυβερνητική πολιτική και γιατί είστε πράγματι εκτελεστής των αποφάσεων την τρόικας. Σας ψέγω γιατί ισχυρίζεστε και επινοείτε ιδεολογήματα τα οποία ούτε πιστεύετε ούτε θητεύετε ούτε και εφαρμόζετε, ακόμη και στο προσωπικό σας περιβάλλον.

Μιλάτε, κύριε Υπουργέ, για αξιολόγηση αλλά στην πραγματικότητα μιλάτε για ένα εργαλείο απολύσεων. Στη δική μας λογική η αξιολόγηση αφορά το έργο, όχι το πρόσωπο και με αυτήν τη έννοια ελέγχονται και οι αξιολογητές γι' αυτό. Μιλάτε για έντιμο κράτος, όχι για κράτος υποκριτικό, φαύλο, το οποίο όμως συμβαίνει κατά ένα περίεργο τρόπο να είναι συνέχεια των δικών σας κυβερνήσεων.

Δεν μου λέτε, κύριε Υπουργέ, -το ξέρει βέβαια ο Υπουργός Παιδείας καλύτερα από εσάς αυτό- μπας και αξιολογήθηκαν οι διαθέσιμοι των ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ και γι' αυτό οδηγήθηκαν στη διαθεσιμότητα και σε δέκα μέρες οδηγούνται στην απόλυση; Μήπως αξιολογήθηκαν τα ΕΠΑΛ -ΕΠΑΣ και δεν το ξέρουμε; Δηλαδή, πώς μπορείτε να μην ερυθριάτε όταν τα ισχυρίζεστε όλα αυτά περί αξιολόγησης και αξιοκρατίας;

Κάνατε δώρο, κύριε Υπουργέ, στα ΙΕΚ με τα οποία ο Υπουργός Παιδείας έχει ιδιαίτερη σχέση και το ξέρετε πολύ καλά. Μήπως ξέρετε τι καταστροφή φέρατε στις πιο αδύναμες τάξεις με αυτό; Είναι εκεί που πάνε τα παιδιά των πιο αδύναμων τάξεων, όχι στα κολλέγια, στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Τα παιδιά αυτά, κύριε Υπουργέ, γιατί πήγα πρόσφατα στη Γκράβα, μέχρι το Δεκέμβριο δεν είχαν δασκάλους στο τρίτο έτος να τους κάνουν τα μαθήματα της ειδικότητάς τους και της δέσμης τους. Και πάνε για Πανελλήνιες αυτά τα παιδιά. Αυτό είναι «ποιος πλήρωσε τη νύφη».

Μήπως αξιολογήθηκαν –ή δεν ξέρω τι- οι καθαρίστριες; Βρήκατε ένα αδύναμο στρώμα με 500 ευρώ μισθό να το απολύσετε γιατί –λέει- κάποιες παίρνανε 120.000 ευρώ το χρόνο; Ήμαρτον! Αλλά δεν λέμε ποιες. Δεν λέμε ποιες! Μήπως είναι σύμβουλοι στα διάφορα υπουργικά γραφεία αυτές οι κάποιες;

Για να δούμε, λοιπόν, αυτές θα τις πάρετε; Όχι, γιατί θέλετε να το δώσετε εργολαβία το έργο, σε εργολάβους, τύπους με «Κούνεβες» κ.ο.κ. Αυτό θέλετε. Πάλι στο ιδιωτικό συμφέρον.

Μήπως αξιολογήθηκε η ζημιά που κάνετε με την απόλυση των σχολικών φυλάκων, που είναι ανοιχτά πια τα σχολεία μας σε ναρκέμπορους, σε παιδεραστές, σε οτιδήποτε; Όχι, γιατί σκοπεύετε πολύ γρήγορα να δώσετε χρήμα από το δημόσιο για σεκιουριτάδες. Ξανά μανά ιδιωτικές εταιρείες. Είναι εξοικονόμηση και εξορθολογισμός αυτό; Πείτε μου ακριβώς τι κερδίζετε. Ακριβώς, όμως, σε νούμερα για να τα ακούσει και ο ελληνικός λαός.

Είναι εξοικονόμηση και εξορθολογισμός η διαθεσιμότητα των διοικητικών των Πανεπιστημίων; Κινδύνεψαν και κινδυνεύουν τα πανεπιστήμια να χάσουν ερευνητικά προγράμματα που φέρνουν πολλά λεφτά και όχι μόνο αυτό, αλλά όσα ερευνητικά προγράμματα δεν υλοποιήσουν, να τα πληρώσουν πίσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι και αυτό εξορθολογισμός και εξοικονόμηση;

Μπας και είναι εξορθολογισμός και εξοικονόμηση η μεταφορά –λέει- του προσωπικού του ΕΑΧΑ που καταργείται, δηλαδή του Οργανισμού της Εταιρείας Αρχαιολογικών Χώρων στο ΥΠΕΚΑ; Εδώ πια αυτό είναι μεγάλη έμπνευση. Τι σχέση έχει η ιστορία των αρχαιοτήτων, του σχεδιασμού και της αναβάθμισης αυτών, του πιο μεγάλου πόρου της χώρας; Πέντε αρχαιότητες έχει η Ευρώπη και τις αναδεικνύει. Πηγαίνεις και τις βλέπεις και πληρώνεις από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τι σχέση έχει αυτό που μεταφέρεται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο ΥΠΕΚΑ; Εξορθολόγηση και εξοικονόμηση είναι ξανά; Όχι.

Να σας πω εγώ τι είναι. Είναι η Πανεπιστημίου στην οποία δεν θέλετε να μπει το ΕΑΧΑ και να ελέγχει την κατάσταση, γιατί εκεί είναι μεγάλα συμφέροντα. Θέλετε να πάνε κατευθείαν στους εργολάβους τα λεφτά, γιατί εκεί μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν πάρει ακίνητα πάνω στην Πανεπιστημίου και το ξέρουμε όλοι.

Είναι εξορθολογισμός και εξοικονόμηση ή το μεγάλο πάρτι των εργολάβων, όταν καταργείτε το ρυθμιστικό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, τη στιγμή που αυτά έχουν εκπονήσει όλα τα έργα τα οποία σήμερα προκηρύσσονται; Άρα, αυτά τα καταργούμε για να μην μπορούν να ελέγξουν τα έργα.

Έχετε δει εσείς, ο ευρωπαϊστής, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς οργανισμό ρυθμιστικού πόλης; Δηλαδή, έχετε δει χωρίς ρυθμιστικό το Λονδίνο ή το Βουκουρέστι; Δεν τους έχετε δει αυτούς τους οργανισμούς; Μήπως δεν ξέρετε ότι αυτήν τη στιγμή είναι στον αέρα προγράμματα εν εξελίξει, που παρακολουθούν όχι μόνο το ΕΑΧΑ –που το παρακολουθεί έτσι κι αλλιώς- αλλά δεκαπέντε αναθεωρημένα γενικά πολεοδομικά σχέδια;

Όλα τα διατάγματα προστασίας ορεινών όγκων –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- η ΖΟΕ της Λαυρεωτικής, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, η λιμενοβιομηχανική ζώνη, το Τατόι, ο όρμος Φαλήρου, ο Βοτανικός, ο άξονας Αλεξάνδρας. Είναι στον αέρα οι περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως. Πού είναι τα λεφτά, κύριε Βορίδη, που με κοιτάζετε εμβριθής;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν θα σας κοιτάζω.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Είναι στις εντάξεις των περιοχών εκτός σχεδίου πόλεως; Είναι το «χοντρό» χρήμα εκεί; Είναι το «χοντρό» χρήμα σε όλα αυτά; Θα ξαναγυρίσουμε στην καραμανλική περίοδο, του παππού Καραμανλή –εννοώ του Κωνσταντίνου- όπου τότε χρειαζόταν οργανισμός ρυθμιστικού σχεδίου; Δηλαδή, θα πάμε στο '50-'60, όπου εκεί μόνοι τους οι εργολάβοι σχεδίαζαν πολεοδομικά το σύμπαν; Χαρείτε τις πόλεις που σχεδίασαν τότε οι εργολάβοι οι οποίοι ήταν διαπλεκόμενοι με την Κυβέρνηση του Καραμανλή. Σήμερα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, εγώ περιμένω μία απάντηση γι' αυτόν τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση. Να ξέρετε ότι δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτήν την ιστορία. Θα επανασυστήσουμε αυτούς τους φορείς, είναι προφανές. Τους θεωρούμε βασικά εργαλεία για να αναπτυχθούν οι ελληνικές πόλεις, να πάρουν ελληνική ταυτότητα και όχι να είναι κολάζ ξένων εικόνων, όπως επιχειρείτε να κάνετε την Πανεπιστημίου, boulevard για τους περιπατητές. Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσείς θέλετε να βάλουμε στο κέντρο μία βιτρίνα για να κρύψουμε την αθλιότητα, τη φτώχεια και την αγωνία του ελληνικού λαού.
Δεν θα σας ακολουθήσουμε και θα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο σχέδιο για την αναζωογόνηση των πόλεών μας.

(Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου είναι καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline