Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:41:16

Ζαχαρίας Πιπερίδης: Οι εκλογές του Μαΐου ως πρώτο βήμα

Η εμπιστοσύνη εύκολα χάνεται και δύσκολα κερδίζεται. Η ανάγκη για μια νέα αφήγηση της Ενωμένης Ευρώπης. Η εμπιστοσύνη σε μια Ενωμένη Ευρώπη που θα αγκαλιάζει στοργικά τους λαούς της, προσφέροντας ένα προστατευμένο περιβάλλον, ειρήνης, δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, οικονομικής και πολιτιστικής ευρωστίας διερράγη, λόγω της αδυναμίας των ηγετών της να αντιληφθούν εγκαίρως τις προκλήσεις – δυσκολίες και τους καινούργιους όρους που θα έθετε η παγκοσμιοποίηση.

Η οικονομική κρίση που ακολούθησε ήρθε απλώς να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα θεσμικά κενά και την δυσκινησία των μηχανισμών της Ε.Ε, ενώ η άτυπη συμμαχία των τριών εξουσιών (δηλαδή των πολιτικών, των δημοσιογραφικών και των οικονομικών ελίτ) που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δρουν ανταγωνιστικά για την ισορροπία του συστήματος , οδήγησε εν τέλη σε ένα οικοδόμημα προς όφελος των λίγων, αφήνοντας τους πολλούς στο περιθώριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δεδομένη πλέον, η ανάγκη για μια νέα αφήγηση γύρω από την Ενωμένη Ευρώπη, που στην πραγματικότητα θα σημαίνει επιστροφή στο όραμα των πατέρων ιδρυτών της. Η αλληλεγγύη, το κοινωνικό κράτος, η Ευρώπη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, θα πρέπει να επανέλθουν στην πρώτη γραμμή των διαβουλεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι συζητήσεις για την διόρθωση των δημοκρατικών deficit στην λειτουργία της Ε.Ε, με την δημιουργία νέων θεσμικών οργάνων και την εκχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών σε κέντρα αποφάσεων, λχ. Ευρωβουλή, που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες. Τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι επί της ουσίας, προς την αντίθετη κατεύθυνση, με συγκέντρωση αντί για αποκέντρωση των εξουσιών γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αποκατάσταση της σχέσης με την κοινωνία.

Στο νέο ευρωπαϊκό αφήγημα θα πρέπει να μιλήσουμε για την Ευρώπη που δεν θα χωρούν οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο από ορατή, η παρουσία επικίνδυνων ομάδων τόσο εκτός όσο και εντός των εθνικών κοινοβουλίων.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην άνοδο του εξτρεμισμού είναι λίγο πολύ γνωστοί, η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία, η κρίση του πολιτικού συστήματος, η έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών κατά της λαθρομετανάστευσης. Όλα αυτά δημιουργούν φόβο, ανασφάλεια και θυμό στους πολίτες , με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολα θύματα στα χέρια του κάθε επιτήδειου.

Η Ελλάδα θα ασκεί την Προεδρία, στο εξάμηνο κατά το οποίο θα λαμβάνουν χώρα οι ως άνω ζυμώσεις και η ευθύνη που μας βαραίνει μεγάλη.
Ο αντικειμενικός στόχος της ελληνικής προεδρίας θα πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή στρατηγική ανασυγκρότησης. Μια Ελληνική Προεδρία με θεματικές προτεραιότητες προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.

Η χώρα μας διατηρεί συμβολικό ρόλο στην Ευρώπη ως γενετήρια της δημοκρατίας και του πολιτισμού και από εδώ θα πρέπει να ξεκινήσει η αναγέννηση του ευρωπαϊκού οράματος.

Στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ζητά μία νέα νομιμοποίηση. Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία στο διάστημα που μεσολαβεί, να ληφθούν αποφάσεις που θα διορθώσουν αδικίες και θα αναγεννήσουν την ελπίδα σε όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως στους νέους, στη νέα γενιά που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. όχι ότι αυτό θα είναι αρκετό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών αλλά τουλάχιστον θα είναι μια αρχή ,άλλωστε όπως λέει πολύ σοφά ο Λάο Τσε ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα.

Ζαχαρίας Κ. Πιπερίδης
Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline