Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:12:09

Νίκη του κυβερνώντος κόμματος στην Καταλονία, αλλά με απώλειες

Νικητής των πρόωρων τοπικών εκλογών αναδεικνύεται το κεντροδεξιό αυτονομιστικό κόμμα CiUτου Αρτούρ Μας, χάνοντας 12 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2010.

Αν και το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα κέρδισε 50 έδρες στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας, ωστόσο δεν πέτυχε την αυτοδυναμία που ήθελε, ενώ το αριστερό –επίσης αυτονομιστικό – κόμμαERC κατάφερε να διπλασιάσει τη δύναμή του από τις εκλογές του 2010, κερδίζοντας 21 έδρες έναντι μόλις 10 που είχε μέχρι τώρα.

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το σοσιαλιστικό PSC, καταλαμβάνοντας 20 έδρες, έναντι 28 στις προηγούμενες εκλογές.
Τόσο το CiU, όσο και το ERC έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, ενώ ο λόγος που ο Αρτούρ Μας προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές ήταν οι διαμάχες που είχε με την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για την χρηματοδότηση της Καταλονίας.

Ο ίδιος ο Μας υποστηρίζει ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι Καταλανοί θα κληθούν να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία τους, αν και το Ισπανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline