Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  07:02:22

Το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου

Σαν ένα τεράστιο παγόβουνο το βράδυ, το ιστιοφόρο «A», γνωστό και ως «Λευκό Μαργαριτάρι», εντυπωσίασε στις πρώτες δοκιμαστικές βόλτες του στο Κίελο, όπου και ναυπηγείται από το 2008 υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης βιομηχανικού σχεδιαστή Φιλίπ Σταρκ.

Κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μελνιτσένκο και είναι δώρο για τη σύζυγό του, την 38χρονη Αλεξάντρα Νίκολιτς από τη Σερβία, πρώην φωτομοντέλο, εξ ου και το «Α».
Με μήκος 142 μέτρα, το «Μαργαριτάρι» έσπασε το ρεκόρ από το μεγαλύτερο ιστιοφόρο αναψυχής, το «Sea Cloud» του 1931 που είναι μόλις στα 109,4 μέτρα.
Εχει οκτώ πατώματα και κατάρτια που είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα και υψώνονται έως και 100 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Τα πανιά του, το μεγαλύτερο από τα οποία έχει εμβαδόν 1.767 τετραγωνικά μέτρα, δεν σηκώνονται χειροκίνητα, αλλά με το πάτημα κουμπιών πάνω σε μια υπερσύγχρονη οθόνη αφής, από την οποία ελέγχεται και η άγκυρα.

Το «Λευκό Μαργαριτάρι» μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20 επισκέπτες, ενώ έχει πλήρωμα 54 άτομα. Η κατασκευή του κόστισε 350 εκατ. ευρώ
Μπορεί να πιάσει ταχύτητα 24 μιλίων την ώρα, με την ταχύτητα ταξιδιού να είναι 18 μίλια την ώρα, ενώ διαθέτει στη βάση της καρίνας του δάπεδο υποβρύχιας παρατήρησης βυθού και ελικοδρόμιο.

Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20 επισκέπτες, ενώ το πλήρωμά του είναι στα 54 άτομα και η τιμή του φτάνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το εσωτερικό του δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί και εκεί είναι που θα ξοδευτούν και τα περισσότερα χρήματα.
Ο ιδιοκτήτης του είναι ο 9ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία κι ένας από τους 100 πλουσιότερους στον κόσμο, με περιουσία που ξεπερνάει τα 9 δισ. δολάρια και ξεκίνησε την καριέρα του από τον τραπεζικό κλάδο της μετασοβιετικής Ρωσίας προτού μεταπηδήσει στον χώρο της εκμετάλλευσης ορυκτών.
Ο Μελνιτσένκο έχει αδυναμία στα μεγάλα σκάφη, καθώς είναι ιδιοκτήτης και του μεγαλύτερου γιοτ του κόσμου, του μήκους 119 μέτρων «Motor Yacht A».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline