Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:46:37

Το Google, το Χάρβαντ και ο ρατσισμός στο Διαδίκτυο

Είναι το Google ρατσιστικό και πόσο; Αρκετά, υποστηρίζει καθηγήτρια Λατάνια Σουίνι στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που έκανε ειδική έρευνα.

 

Η Λατάνια Σουίνι συνέκρινε χαρακτηριστικά ονόματα έγχρωμων, όπως Εμπονι και ΝτιΣόν με χαρακτηριστικά λευκών όπως Τζιλ και Τζέφρι. Και ανακάλυψε «σημαντικές διακρίσεις» σε βάρος του έγχρωμου πληθυσμού στις ΗΠΑ, αφού η Google συνδέει συνήθως τα ονόματά τους με σελίδες που έχουν σχέση με συλλήψεις για εγκληματικότητα.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς είναι πολύ συνηθισμένο στις ΗΠΑ να κάνει κανείς αναζήτηση στο Google για ονόματα πιθανών υποψηφίων για πρόσληψη, πελατών, ή ακόμη και φίλων.

Η καθηγήτρια Σουίνι συνέλεξε στοιχεία για 2.000 ονόματα που είναι συνήθως ενδεικτικά για το αν κάποιος είναι λευκός ή έγχρωμος.

Στη συνέχεια, έβαλε σε αναζήτηση αυτά τα μικρά ονόματα και τα επώνυμα στο Google, για να δει σε τί σελίδες και καταχωρήσεις οδηγούσαν τα αποτελέσματα.

Ενώ τα περισσότερα ονόματα εμφάνιζαν αποτελέσματα για δημόσια αρχεία, τα χαρακτηριστικά ονόματα έγχρωμων είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δεδομένα που συνδέονταν με την λέξη «σύλληψη».

Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, στην όποια αναφέρεται η καθηγήτρια Σουίνι, αναζητήσεις για ονόματα που παραπέμπουν σε έγχρωμες γυναίκες, όπως Λατάνια Φαρέλ, Λατάνια Σουίνι και Λατάνια Λόκετ, εμφάνισαν αποτελέσματα που συνδέονται με υπηρεσίες οι οποίες δίνουν πληροφορίες για συλλήψεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline