Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόλις το 1% των εφήβων επηρεάζεται από τα Social Media

Άστοχοι είναι οι ευρύτατα διαδεδομένοι φόβοι για τους κινδύνους που ενέχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τους εφήβους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα της νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς υποστηρίζουν ότι τα social media ασκούν «ασήμαντη» επίδραση στην υγεία και την προσωπική ευτυχία των εφήβων.
Η έρευνα μελέτησε 12.000 εφήβους της Βρετανίας και επικεντρώθηκε στη χρήση των social media από τους έφηβους από το 2009 έως και το 2016.

Χρόνος online

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Andrew Przybylski, δήλωσε: «Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στα social media».
Επίσης δε δίστασε να τονίσει ότι η κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει να ανησυχεί για τον χρόνο που ξοδεύουν οι νέοι χρήστες online.
Αντί αυτών, η έρευνα εξετάζει αν συγκεκριμένες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο, όπως οι «επικίνδυνες» ιστοσελίδες ή δημοσιεύσεις, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Ασήμαντη η επίδραση

Οι ερευνητές πρόσθεσαν: «Μέσα από τα ευρήματά μας αποδεικνύουμε ότι η επίδραση των social media δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά διαθέτει αποχρώσεις, ενδεχομένως εξαρτώμενες από το φύλο. Όπως και να έχει, είναι αδιαμφισβήτητα ασήμαντη.»
Αποχρώσεις των social media

Η συνεπικεφαλής της έρευνας, Amy Orben, δήλωσε: «Αυτό που μας δείχνει η έρευνα είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάζουμε τα κοινωνικά μέσα ως ολότητα και να παρατηρούμε τις αποχρώσεις τους».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στατιστική ανάλυση, το 99.75% της ικανοποίησης που αντλεί ένας έφηβος από την ζωή του για ένα συγκεκριμένο έτος, δεν σχετίζεται καθόλου με τη χρήση των social media.

Αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό μικρότερο του 1% της επίδρασης των social media στην ψυχική υγεία και διάθεση των εφήβων.
Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, οι νέοι χρήστες δεν πρέπει να προσέχουν τον χρόνο ή τη χρήση των social media αλλά τους λογαριασμούς και τις δημοσιεύσεις στα οποία εκτίθενται.

 

Πολυμέσα