Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:57:31

Πρόστιμο στον διαδικτιακό μεγαθήριο GOOGLE

Πρόστιμο ύψους 145.000 ευρώ επέβαλαν τη Δευτέρα οι γερμανικές αρχές στην εταιρεία-κολοσσό του Διαδικτύου Google . Κατηγορία και καταδίκη, διότι συγκέντρωσε μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων από ασύρματα δίκτυα μέσω των καμερών που ήταν εγκατεστημένες σε οχήματα που χρησιμοποίησε για να συλλέξει εικόνες για την υπηρεσία Street View των χαρτών της.

 

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου επέβαλε στην εταιρεία το πρόστιμο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής κατά την περίοδο 2008-2010, ενόσω η Google συνέλεγε δεδομένα για να προσθέσει την υπηρεσία αυτή στους χάρτες της που απεικονίζουν την γερμανική μεγαλούπολη.

«Κατά την εκτίμησή μου, πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις παραβίασης των ισχυόντων κανονισμών προστασίας της ιδιωτικής ζωής που έχουν έλθει στο φως ως σήμερα», δήλωσε ο Γιον Κάσπαρ, επικεφαλής της αρχής.

«Ανάμεσα στα δεδομένα που συλλέχθηκαν στις διελεύσεις των αυτοκινήτων ήταν ένας σημαντικός όγκος προσωπικών δεδομένων», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Κάσπαρ, συλλέχθηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικοί πρόσβασης, φωτογραφίες κι αρχεία προσωπικών συνομιλιών μέσω Διαδικτύου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες ασφαλείας στα συστήματα που χρησιμοποιεί, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνταν κατά την διαδικασία συλλογής στοιχείων για την υπηρεσία Street View. Εξήγησε στις αρχές του Αμβούργου ότι δεν είχε την πρόθεση να συλλέξει προσωπικά δεδομένα.

Ο Κάσπαρ επισήμανε όμως πως το γεγονός ότι συνέβη αυτό, και μάλιστα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα, «ότι οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου (της Google) απέτυχαν σε πολύ σοβαρό βαθμό».
Συμπλήρωσε ότι στη βάση της κείμενης νομοθεσίας στη Γερμανία δεν ήταν δυνατόν να επιβληθεί στην Google υψηλότερο πρόστιμο. Το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο για το αδίκημα αυτό περιορίζεται σε 150.000 ευρώ.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline