Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:27:42

Κέρι- Λαβρόφ: Χωρίς συμφωνία για την Κριμαία

Λεπτές ισορροπίες με αμοιβαίας υποσχέσεις ψυχραιμίας αλλά και με κλιμάκωση των εκατέρωθεν πρωτοβουλιών σύγκρουσης. Άκαρπη η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στο Λονδίνο για την Κριμαία, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα: «Δεν έχουμε κοινό όραμα» για την Ουκρανία είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, επιμένοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα -το οποίο οι δυτικές χώρες απορρίπτουν ως παράνομο- και καταγγέλλοντας ότι δεν έγινε σεβαστή η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο.

 

«Οι διαφωνίες παραμένουν» είπε ο Λαβρόφ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του. Οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση.

Η Μόσχα «δεν χρειάζεται διεθνή διαμεσολάβηση για να συνομιλήσει με την Ουκρανία».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε ως «αντιπαραγωγικές» τις κυρώσεις με τις οποίες έχουν απειλήσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ την Ρωσία.

Παράλληλα, στη δημοσιότητα βγήκε ότι οι «28» έχουν καταλήξει σε λίστα περίπου 120 και 130 ρώσων αξιωματούχων, σε βάρος των οποίων θα στρέφονται οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η ΕΕ τη Μόσχα εξαιτίας της Κριμαίας.

Το δεύτερο στάδιο κυρώσεων με το οποίο έχει απειλήσει η ΕΕ φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει απαγορεύσεις εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Η λίστα, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, εκτείνεται σε πέντε σελίδες και περιλαμβάνει ονόματα στρατηγών και στελεχών στην κορυφή της ρωσικής «πυραμίδας», από το στενό περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχεδόν παράλληλα με την αναφορά του Reuters, η γερμανική Bild υποστήριξε, επικαλούμενη δικές της πηγές, πως ανάμεσα στους ρώσους αξιωματούχους θα βρίσκονται και οι επικεφαλής των δύο ρωσικών κολοσσών Gazprom, ο Αλεξέι Μίλερ, και της Rosneft, ο Ιγκόρ Σετσίν.

Οι αντιδράσεις στο δημοσίευμα ήταν άμεσες, με εκπρόσωπο της Rosneft να λέει πως η εταιρεία «ελπίζει ότι όλα αυτά θα αποδειχθούν κενή ρητορική». Επιβολή κυρώσεων εναντίον του Σετσίν, είπε, θα ήταν «ηλίθια, μικροπρεπής και προφανώς θα προξενούσε ζημιά κυρίως στους ίδιους [την ΕΕ]», λέγοντας πως θα υπήρχαν «μεγάλης έκτασης επιπτώσεις κυρίως στις σχέσεις της Rosneft με εμπορικούς της εταίρους στη Δύση».
Μετά την ρωσική άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία, ξεκίνησαν και ρωσικές αεροπορικές ασκήσεις στη Μεσόγειο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline