Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:43:05

Κράτος σε κρίση και παρακράτος σε δράση στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Οι πάντες παρακολουθούν και καταγράφουν τους πάντες σε βίντεο και κασέτες. Τριήμερο κόλασης έως τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Κύριο

Μετά το TWITTER με τα ελεύθερα μηνύματα ο Ρ. Ερντογάν θέλει τώρα έλεγχο στο YouTube και στα φιλμάκια του. Έπειτα από τη διαρροή ηχητικού αποσπάσματος από υποτιθέμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας - Είχαν προηγηθεί και οι φήμες ότι θα δημοσιοποιηθεί «ροζ» βίντεο του Ερντογάν με Τουρκάλα καλλονή.

 

Συμπτώματα κρίσης κοινωνικής και πολιτικής. Την ώρα που η απαγόρευση που επέβαλε στο Twitter, «ακυρώνεται» τόσο στην πράξη, από τους χρήστες του Ίντερνετ, όσο και από την τουρκική Δικαιοσύνη (με απόφαση της 26ης Μαρτίου), ο Τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε σήμερα στην απαγόρευση της πρόσβασης στο YouTube.

Η απαγόρευση αποφασίστηκε, έπειτα από τη «διαρροή» στο YouTube ενός ηχητικού ντοκουμέντου από μία υποτιθέμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στην οποία φέρονται ότι συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταξύ άλλων.

Και οι τρεις ωστόσο, με δηλώσεις τους, διέψευσαν την ύπαρξη τέτοιας συνεδρίασης.
Αναλυτικότερα, η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών απαγόρευσε την πρόσβαση στο YouTube λίγες ώρες από τη διαρροή καταγεγραμμένης συνομιλίας, κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, και ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, ακούγονται να συζητούν για τις εξελίξεις στη Συρία.

Οι τρεις άνδρες ακούγονται στο απόσπασμα να κάνουν λόγο για πιθανή επέμβαση στη Συρία και συζητούν για τις διεθνείς αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν έπειτα από την απόφαση αυτή.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο, το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί ένα από τα πιο σκληρά χτυπήματα στον Τούρκο πρωθυπουργό, έπειτα από τη διαρροή ντοκουμέντου στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδινε εντολές στον γιο του, Μπιλάλ, πώς να κρύψει «μαύρα» χρήματα που είχε στην κατοικία του.

Προς το παρόν, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες για την ανάρτηση του ηχητικού αποσπάσματος, στο οποίο οι τρεις άνδρες συνομιλούν για πιθανή επιχείρηση στο μικρό τουρκικό θύλακα που βρίσκεται ενός συριακού εδάφους, το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, όπου κυριαρχούν φανατικοί Ισλαμιστές.

Όπως επισημαίνει η τουρκική Zaman, η Άγκυρα κρίνει πως ο τάφος του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν Α΄, βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με συνθήκη που είχε υπογραφεί με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία. Άλλωστε, στο σημείο βρίσκονται σε μόνιμη βάση 24 Τούρκοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που το φρουρούν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι επικεφαλής του YouTube βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία ώστε να αρθεί η απαγόρευση του δημοφιλούς διαδικτυακού τόπου, εφόσον, όμως, αποφασιστεί η απόσυρση του αποσπάσματος που εμπλέκει τους Τούρκους αξιωματούχους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline