Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:41:22

Απειλεί με αποχώρηση από Βρετανία, η Starbucks

Θεωρεί ότι τη διέσυρε παγκοσμίως με την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και ποικίλες δηλώσεις του ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. 

Η αμερικανική αλυσίδα Starbucks απειλεί να σταματήσει τις επενδύσεις της--ύψους δεκάδων εκατομμυρίων στερλινών--μετά τις άδικες όπως τις χαρακτηρίζει επικρίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για τις φορολογικές της πρακτικές. Εκτενές σχετικό το ρεπορτάζ, στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην πολυεθνική, οι νέες επενδύσεις της εταιρίας ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων στερλινών στην Βρετανία είναι πιθανόν να σταματήσουν με την αιτιολογία πως η επιχείρηση δέχεται άδικα «χαριστικές βολές». Ότι κατά τα τελευταία χρόνια δεν έχει πληρώσει τους εταιρικούς φόρους και γενικά κάνει μεγάλη φοροδιαφυγή.

Η διεύθυνση των Starbucks ζήτησε να συναντηθεί με τον Κάμερον, ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος στους ομίλους που εξαιρούνται από την πληρωμή φόρων ότι «πρέπει να ξυπνήσουν και να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με την κατάσταση». Τα σχόλια αυτά του βρετανού πρωθυπουργού θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επικριτικά για την αμερικανική αλυσίδα.

Στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο Κάμερον επισήμανε πως οι εταιρίες «πρέπει να πληρώνουν το φόρο που δίκαια τους αναλογεί» και προέβη σε αρκετούς υπαινιγμούς.

Η Starbucks ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα καταβάλει 20 εκατομμύρια στερλίνες σε φόρους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί πως η επιχείρηση δεν πλήρωνε την τελευταία τριετία εταιρικούς φόρους.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline