Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωναϊός: Έτσι θα δοκιμάζουμε ρούχα στα καταστήματα

Στα νέα δεδομένα προετοιμάζονται να προσαρμοστούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που πρόκειται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους από τις 11 Μαΐου.

Από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων για τον κορωναϊό, με τους καταστηματάρχες να μετρούν αντίστροφα έως ότου ανεβάσουν ρολά.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «Μένουμε σπίτι» περνάμε στο «Μένουμε ασφαλείς» επισημαίνοντας την τήρηση μέτρων σχολαστικής υγιεινής και αποστάσεων, αλλά και τη χρήση μάσκας, που θα πρέπει να γίνουν «δεύτερη φύση» στους πολίτες.
Υπό εξαφάνιση τα μετρητά λόγω κοροναϊού - Ολοι χρησιμοποιούν κάρτες
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των καταστημάτων πώλησης ρούχων, τα οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου.

Ειδικότερα όσοι διαθέτουν καταστήματα με ρούχα έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν.
Οδηγίες και συμβουλές για την είσοδο σε καταστήματα με ρούχα από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη
Να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις μέσα στα καταστήματα συμβουλεύει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Συγκεκριμένα, με την είσοδό μας στο κατάστημα:
• Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αποστάσεις
• Πρέπει να φοράμε μάσκα κι εμείς και οι εργαζόμενοι που μας εξυπηρετούν
• Προτιμάμε, γνωρίζοντας τα νούμερά μας, να αγοράσουμε ρούχα χωρίς να τα δοκιμάσουμε.
• Θα πρέπει το κάθε μαγαζί να διαθέτει ειδικά συστήματα απολύμανσης για τα ρούχα μπροστά μας.
• Αποφεύγουμε την είσοδο στα δοκιμαστήρια, καθώς είναι πολύ μικροί χώροι, ωστόσο, αν πρέπει να μπούμε τότε προσπαθούμε να μην ερχόμαστε σε επαφή με τις επιφάνειες που υπάρχουν.
• Δεν ακουμπάμε τίποτα, παίρνουμε το ρούχο και το φοράμε και αν είναι δυνατόν και πάνω από τα ρούχα μας.
• Δεν αφήνουμε τους εργαζόμενους να μπουν στα δοκιμαστήρια όταν είμαστε μέσα, μας κρεμάνε ή ακουμπούν το ρούχο σε ένα σημείο και από εκεί το παίρνουμε εμείς και το δοκιμάζουμε.

Ατμοκαθαριστές για τα μαγαζιά με ρούχα

Είναι η λύση οι ατμοκαθαριστές για τα καταστήματα ρούχων, ώστε να μπορούμε να δοκιμάζουμε άφοβα ρούχα πριν τα αγοράσουμε;
Ο Κώστας Ντελέζος Υγειονολόγος Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Εργαστήριο Απολύμανσης, μίλησε στην έκτακτη τηλεοπτική εκπομπή Live News δίνοντας απαντήσεις για τους ατμοκαθαριστές

Ο κύριος Ντελέζος τόνισε πως: «Υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ κι αυτό που έχουμε για υφάσματα είναι πλύσιμο με θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών Κελσίου.
Υπάρχουν μελέτες που δεν δίνουν προτεινόμενο τον ζεστό ατμό σαν μία από τις οδηγίες.
Όμως πολλές μελέτες λένε ότι μπορούν να κάνουν την διαδικασία της απολύμανσης. Όμως πρέπει πρώτα να υπάρχει καθαρισμό. Ζεστό νερό με σαπούνι και μετά υπέρθερμος ατμός.
Δεν μπορεί να γίνει σε μια ροή ενός καταστήματος που ο κόσμος δοκιμάζει ρούχα.
Δεν υπάρχει δυνατότητα να μολυνθεί από ένα ρούχο, αν δεν ακουμπήσει μετά το πρόσωπό του. Μόνο αυτό μπορεί να γίνει. Μετά τη δοκιμή να πλύνουμε τα χέρια μας»

Πολυμέσα