Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:51:53

Νίκος Τσούκαλης: Αλήθειες για τις Επιτροπές της Βουλής

«Αν είχα χρόνο, θα μπορούσα να σας αποδείξω πως δεν φταίει το άρθρο 86 που αθωώθηκαν και που καταχωνιάστηκαν όλες οι προηγούμενες έρευνες Επιτροπών –και καταχωνιάστηκαν τα αντίστοιχα πορίσματα- αλλά τούτο συνέβη επειδή πρυτάνευσαν κομματικές σκοπιμότητες και κομματικές γραμμές.

 

....Εδώ θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά ένα αίτημα το οποίο αιωρείται σ' αυτή την Αίθουσα. Σας μιλώ με την οδυνηρή εμπειρία του μέλους τεσσάρων Επιτροπών που έχουν προηγηθεί, δύο του Βατοπεδίου, μία των δομημένων ομολόγων και μία της υπόθεσης του πρώην συναδέλφου μας Υπουργού, του κ. Παυλίδη.

Ποιο είναι το αίτημα που αιωρείται; Ότι ποτέ, μα ποτέ σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα δεν συζητήσαμε τον επίλογο όλων των πορισμάτων -κοινό επίλογο, να σας θυμίσω- κατά κανόνα που ήταν τα συμπεράσματα, συμπεράσματα τα οποία έτειναν, σύμφωνα με ομόφωνη θέση όλων των μελών των Επιτροπών στη θωράκιση αυτής της χώρας με θεσμούς και μηχανισμούς που δεν θα μας οδηγούσαν για άλλη μια φορά στα φαινόμενα αυτά τα οποία εξετάζαμε.

Θα ήθελα να σας πω ότι ποτέ δεν συζητήθηκε σ' αυτή την Αίθουσα ούτε ένα από τα πορίσματα αυτά και από τα συμπεράσματα κυρίως που αναφέρονται εκεί. Έτσι, λοιπόν, είχαμε όλη τη δυνατότητα, αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία της Επιτροπής και παραδώσει το πόρισμα, να κάνουμε τη συζήτηση πάνω στα μεγάλα θεσμικά ζητούμενα, τα οποία είναι πολλά και κρίσιμα.

Θα ήθελα να σας πω ότι ποτέ δεν συζητήθηκε σ' αυτή την Αίθουσα ούτε ένα από τα πορίσματα αυτά και από τα συμπεράσματα κυρίως που αναφέρονται εκεί. Έτσι, λοιπόν, είχαμε όλη τη δυνατότητα, αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία της Επιτροπής και παραδώσει το πόρισμα, να κάνουμε τη συζήτηση πάνω στα μεγάλα θεσμικά ζητούμενα, τα οποία είναι πολλά και κρίσιμα.

Θα ήταν εύκολο για μένα και για τη Δημοκρατική Αριστερά να επαναφέρω στη μνήμη σας την τοποθέτηση στην προηγούμενη συζήτηση για τη σύσταση της Επιτροπής. Εκεί -απεγνωσμένα, μπορώ να πω- διατύπωσα κάποιες θέσεις και απόψεις οι οποίες, κατά την εκτίμησή μου και κατά την εκτίμηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, προήσπιζαν το νομικό πολιτισμό αυτής της χώρας. Διότι θα πω για άλλη μια φορά ότι, όταν μιλάμε για ποινικούς κανόνες όχι μόνο του ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου, αλλά και του Δικονομικού Ποινικού Δικαίου, ουσιαστικά συζητάμε για το συμπύκνωμα μιας διαδρομής του σύγχρονου πολιτισμού, που ξεκινά από τη Γαλλική Επανάσταση και φτάνει μέχρι σήμερα ή το συμπύκνωμα προάσπισης δικαιωμάτων.

Δεν είναι απλώς μια ψυχρή αποτύπωση νομοτεχνικών κανόνων. Αυτό το απέδειξε και η συζήτηση που έγινε και εξακολουθεί να γίνεται πάνω στο θέμα του αντιρατσιστικού, πώς θα προστατεύσουμε το δικαίωμα του λόγου, πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, πώς θα προστατεύσουμε -προσέξτε- τα δικαιώματα του ενόχου.

Η μεγάλη διαφορά που είχαμε εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, απέναντι στην ισοπεδωτική πρόταση της Αντιπολίτευσης ήταν ότι ήταν βαθιά μας πεποίθηση ότι δεν μπορείς να προκατασκευάζεις ενόχους ή και υπόπτους. Προσέξτε το: Και υπόπτους. Η Αντιπολίτευση με τις προτάσεις που έκανε την προηγούμενη φορά κατασκεύαζε πολύ εύκολα υπόπτους και αυτό για μας είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τον πολιτικό μας πολιτισμό. Εάν με το να μην κατονομάσεις έναν ύποπτο ίσως να προκαλούσε μη αναστρέψιμες εξελίξεις, θα μπορούσαμε να προσχωρήσουμε σ' αυτή την αντίληψη. Όμως, εδώ η κατασκευή προληπτικών υπόπτων -ενώ είχαμε τη δυνατότητα στην πορεία να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε, να προσθέσουμε, να διευρύνουμε το κατηγορητήριο και με πράξεις και με πρόσωπα- είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Τι είχαμε πει τότε; Είχαμε πει ότι εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Από την εξέλιξη της έρευνας όποια πράξη προκύψει και όποιο πρόσωπο φανεί ότι εμπλέκεται θα ακολουθήσει την οδό που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και θα λάβει την απάντηση. Πρώτη υλοποίηση -και δεν ξέρω αν είναι και η τελευταία- αυτής της αναφοράς μας είναι αυτή εδώ η συζήτηση. Θα πρέπει να θυμίσω και κάτι, γιατί πολλά ακούστηκαν εδώ πέρα ότι η συζήτηση αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Βουλευτών των τριών Κοινοβουλευτικών Ομάδων της τρισκατάρατης Κυβέρνησης.

Δική μας είναι η πρωτοβουλία. Αυτή την πρωτοβουλία, βεβαίως, θα μπορούσε να την έχει οποιαδήποτε άλλη ομάδα τριάντα Βουλευτών και να καταθέσει την πρότασή της. Δεν έγινε αυτό. Μπορούσε σήμερα να είχε κατατεθεί όχι μόνο όσον αφορά τη συγκεκριμένη πράξη της απιστίας, αλλά και την πράξη της υπεξαγωγής εγγράφων ή και να διευρυνθεί, εάν θέλετε και να προστεθούν και άλλα κόμματα και να στηθούν και πάλι και δυο και τρεις κάλπες και να κληθούμε να ψηφίσουμε.

Έτσι, λοιπόν, όλοι αυτοί οι τιμητές σήμερα εδώ που διαγκωνίζονταν ποιος υπέβαλε πρώτος την πρόταση, το κάνουν επ' ευκαιρία της δικής μας πρότασης. Ας λείψουν οι υποκρισίες και ας μπούμε και ας σταθούμε στην ουσία. Η ουσία ποια είναι; Ότι διευρύνεται το κατηγορητήριο και ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια πιθανόν και στη δικαστική εξουσία να ασχοληθεί με πιο μεγάλη άνεση με το συγκεκριμένο θέμα.

Προσωπική μου άποψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -ως νομικός το λέω- είναι ότι ακόμα και αυτή εδώ η διαδικασία δεν χρειαζόταν. Είναι προσωπική μου θέση την οποία έχω διατυπώσει σε πόρισμα. Θεωρώντας ότι πλέον η Βουλή αποφασίζει σε ποιον και για ποια πράξη θα ασκήσει ποινική δίωξη -γιατί θα ξανακληθούμε εδώ να αποφασίσουμε επί της ποινικής δίωξης- θα μπορούσε κάλλιστα να καλύψει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου από την ίδια την Επιτροπή με την απόφασή της για την άσκηση ποινικής δίωξης.

..... Όμως, μας δόθηκε μια ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά θέματα, όπως συγκάλυψη. Είχα πει και στην προηγούμενη συζήτηση ότι η διαδικασία της Επιτροπής αυτής είχε υπονομευθεί εξ αρχής με τα πρωτοσέλιδα τότε των εφημερίδων. Δεν χρειάζεται να τα θυμηθούμε. Η Επιτροπή αυτή είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη.

Όμως, θέλω να θυμίσω κάτι, τελειώνοντας, γιατί δεν θα μπω στην ουσία, δεν θα μιλήσω για φοροδιαφυγή και τα νέα που έχουμε. Οι πρόσφατες ειδήσεις είναι συγκλονιστικές για τη χώρα και για την παραοικονομία και για τους φορολογικούς μηχανισμούς κ.λπ. Από τη λειτουργία όλων των προηγούμενων Επιτροπών -αν κάνω λάθος, να με διορθώσει κάποιο από τα μέλη των προηγούμενων Επιτροπών- είχαμε καταλήξει όλοι σε ένα συμπέρασμα, ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Επιτροπών εξασθενούσε, θόλωνε η διαχωριστική κομματική γραμμή. Λειτουργούσαμε όλα τα μέλη, πραγματικά, σύμφωνα με τη συνείδησή μας όσον αφορά την εξέταση των μαρτύρων, την προσκόμιση πραγματικών περιστατικών, αποδείξεων και στην αξιολόγηση.

Αυτό στο οποίο συμφωνούσαμε όλοι είναι ότι όλες οι Επιτροπές έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Όλες οι Επιτροπές συγκέντρωναν απίστευτο υλικό και μάλιστα, εξωθούσαν τότε και τη δικαιοσύνη στο να συμπληρώνει διαδικασίες και πράξεις και την πίεζαν να διευρύνει κατηγορητήρια και πράγματι, είχαμε την αναγνώριση και της δικαιοσύνης για τη δουλειά που κάναμε.

Πού κολλούσε η όλη εξέλιξη; Όταν διατυπώνονταν τα πορίσματα, πλέον ετίθεντο τα πορίσματα αυτά στη διακριτική ευχέρεια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων. Εκεί, λοιπόν, γινόταν όλη η διαδικασία της συγκάλυψης. Εκεί σταματούσε το σωστό έργο των Επιτροπών.

Σήμερα για πρώτη αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία των μελών της Επιτροπής και της δουλειάς που κάνει η Επιτροπή. Δεν θέλω να αξιολογήσω αυτή τη δουλειά, γιατί δεν είμαι μέλος και επειδή ήμουν σε προηγούμενες Επιτροπές, είμαι πάρα πολύ προσεκτικός. Όμως, είμαι βέβαιος και θα το διακινδυνεύσω ότι το συνολικό υλικό που θα έχουμε στη διάθεσή μας στο τέλος της Επιτροπής θα είναι πληρέστατο.
Από εκεί και πέρα, το κατά πόσο οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες και η Ολομέλεια θα κάνουν τη δουλειά τους και αν πράγματι θα αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, είναι ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο θα κριθούμε όλοι.»

(Το κύριο μέρος της ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Αχαϊας Νικόλαου Τσούκαλη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η συνεδρίαση αφορούσε τον καταλογισμό του αδικήματος της απιστίας στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline