Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:36:44

Ο Τούρκος Χομεϊνί Φ. Γκιουλέν πιέζει από τις ΗΠΑ το καθεστώς Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός φοβάται την μεγάλη επιρροή του ιμάμη σε όλη τη χώρα... Έχει ζητήσει την έκδοσή του για συνομωσία κατά του Κράτους. Κύριο

Άνοιγμα του Ερντογάν προς τους Αρμένιους, στους οποίους αναγνώρισε τις σφαγές του 1915, αλλά όχι και τη γενοκτονία.

Τελικά θα συμβιβασθούν και θα γίνουν φίλοι και συνεργάτες, όπως στο παρελθόν ή να αναμετρηθούν μέχρι εξόντωσης; Οι σχέσεις τους έχουν δηλητηριασθεί αλλά δεν αποκλείονται αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Άλλωστε πολλοί παράγοντες του κόμματος και της Κυβέρνησης Ρ. Ερντογάν υιοθετούν τις ακραίες θρησκευτικές αντιλήψεις και πολλές προτάσεις του. Όπως τα ιεροδιδασκαλεία, η συντηρητική κοινωνική ζωή αλλά και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Έστω προσωρινά, σε χώρο προσευχής για ορισμένες ημέρες, όπως κατά την επέτειο της Άλωσης στις 29 Μαΐου.

Στη «Ζαμάν» της 1ης Μαΐου (εφημερίδα προσκείμενη στον ιμάμη Φετουλλάχ Γκιουλέν και το θρησκευτικό του κίνημα Hizmet) αναδημοσιεύεται άρθρο του, το οποίο είχε φιλοξενηθεί πρώτη φορά στο τεύχος Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 1990 του περιοδικού «Yeni Ümit» (Νέα Ελπίδα), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα έντυπα που πρόσκεινται στο εν λόγω κίνημα.

Το άρθρο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αγία Σοφία» και αποτελεί ουσιαστικά μία παρέμβαση του επικεφαλής της συγκεκριμένης θρησκευτικής αδελφότητας στο θέμα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, θέμα που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία. Παράλληλα, λειτουργεί και ως υπόμνηση του ότι έχει εκφραστεί εγκαίρως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Γκιουλέν και της αδελφότητάς του για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως ευκτήριου χώρου των μουσουλμάνων.

Η υπόμνηση αυτή έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία ορισμένα δημοσιεύματα συνδέουν την επαναφορά του εν λόγω θέματος με την αποκλειστική πρωτοβουλία και τη στρατηγική του πρωθυπουργού Ερντογάν, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του για την απευθείας εκλογή του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας...

Το άρθρο είναι έμπλεο θρησκευτικών αναφορών με ευρεία χρήση λογοτεχνικών και θρησκευτικών όρων και αναφορών, ενώ επιχειρεί να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει διαδραματίσει ιστορικά η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στην ψυχή και τις συνειδήσεις των Τούρκων μουσουλμάνων. Υποστηρίζει ότι ήταν οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις επί οθωμανικής περιόδου που έσωσαν το ναό από την κατάρρευση, ενώ δεν παραλείπονται οι αναφορές που συνιστούν έμμεση επίκριση της απόφασης να μετατραπεί από τζαμί σε μουσείο.

Τέλος, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα έρθει και για την Αγία Σοφία η μέρα της «άνοιξης» και ότι θα βρεθούν οι «σωτήρες» της εν είδει νέων Οθωμανών «ηρώων» της Άλωσης...
Κατακλείδα του άρθρου είναι το εύγλωττο δίστιχο «δάκρυα στα μάτια μου, πέλαγος θλίψης στην καρδιά/ άνοιξέ μας πια τις πόρτες σου Αγιασοφιά»...

Συνάντηση σημασίας του Π/Θ Ερντογάν με τον αναπληρωτή Πατριάρχη των Αρμενίων της Τουρκίας

Όπως αναφέρεται στον τύπο, ο Π/Θ Ερντογάν δέχθηκε τον αναπληρωτή Πατριάρχη των Αρμενίων της Τουρκίας, Αράμ Ατεσιάν, μαζί με τη συνοδεία του και η συνάντηση αυτή κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.

Ο Πατριάρχης Ατεσιάν προέβη σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, προς τους εκπροσώπους του τύπου και είπε «Ο αξιότιμος Π/Θ μας προέβη σε κάτι που ήταν το πρώτο, όπως έχει κάνει σε πολλά θέματα μέχρι τώρα. Για πρώτη φορά ένας Π/Θ, στις 24 Απριλίου, συμμερίστηκε τον πόνο των Αρμενίων. Έτεινε κλάδο ελαίας, σαν περιστέρι που έστειλε ο Προφήτης. Εμείς δε θέλουμε αυτός ο κλάδος ελαίας να μαραθεί. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτόν τον κλάδο ελαίας.

Η κοινότητά μας αντιμετώπισε με εκτίμηση αυτό το πρώτο βήμα που έγινε. Επί αιώνες ζήσαμε σαν αδέλφια μαζί. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να θέσουν ισχυρά θεμέλια στη γέφυρα αυτή. Ελάτε να δώσουμε χέρι με χέρι και να βοηθήσουμε στη σύσταση αυτής της γέφυρας ειρήνης. Είμαι ευτυχής.

Η συζήτηση που είχαμε με τον Π/Θ ήταν καλή. Θα πρέπει να γίνουν θυσίες και από τις δύο πλευρές. Ελπίζω το μήνυμα αυτό (το μήνυμα του Π/Θ που εκδόθηκε στις 24 Απριλίου και περιλάμβανε συλλυπητήρια για όσους έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα του 1915) να είναι το πρώτο βήμα για να συσταθεί η γέφυρα αυτή. Ως Πατριαρχείο, το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και εγώ επισκέφθηκα τον αξιότιμο Π/Θ με αυτήν την ευκαιρία.»

Ο Αρμένιος Πατριάρχης ερωτηθείς εάν ο Π/Θ τον ενημέρωσε ή όχι για τα βήματα που θα γίνουν στο μέλλον, ο Ατεσιάν είπε ότι δεν έγινε καμία ενημέρωση, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και πρόσθεσε «Για τη δημιουργία φιλίας και οι δύο πλευρές θα κάνουν κάποιες θυσίες. Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες θα είναι αυτές. Αν θέλετε να γίνεται φίλος, δε θα πρέπει να λέτε στον απέναντί σας μόνο ότι τον αγαπάτε. Η αγάπη επιφέρει και θυσίες. Θα πρέπει να κάνουν θυσίες και οι δύο πλευρές για να συσταθεί η γέφυρα φιλίας.»

Ο Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον Π/Θ, ότι συζήτησαν θέματα που ενδιαφέρουν την αρμενική κοινότητα και ότι φεύγει από τη συνάντηση ατενίζοντας με ελπίδα το μέλλον.

Στη συνάντηση του Π/Θ με τον Πατριάρχη των Αρμενίων της Τουρκίας, παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο Τ/ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο βοηθός Συμβούλου της Πρωθυπουργίας, Ιμπραχήμ Καλίν, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του Αρμενικού Νοσοκομείου «Σουρπ Πιργκίτς», Μπεντρός Σιρίνογλου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σχολείου Καραγκιοζγιάν, Ντικράν Γκιουλμεζγκίλ και ο βοηθός του Πατριάρχη Ατεσιάν, Άικ Μούρζογλου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline