Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:25:42

Χαράλαμπος Αθανασίου: Οι σχέσεις βουλευτών και κομμάτων

«.....Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να πω με αφορμή τις αντεγκλήσεις, τις ενστάσεις και τις ακρότητες στο λόγο πέρα και πάνω από το μέτρο που παρατηρούνται στο Κοινοβούλιο ιδίως τον τελευταίο καιρό ότι προσωπικά ωρίμασα πολιτικά γαλουχημένος από την παρουσία και των λόγων σπουδαίων πολιτικών, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Ηλία Ηλιού, του Κωνσταντίνου Τσάτσου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πολλών άλλων.

Έτσι κάτω από το βάρος της σκιάς τους αισθάνομαι την ευθύνη της Αίθουσας αυτής. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να αποφεύγουμε τον ανούσιο εντυπωσιασμό και τις ασιατικής έμπνευσης απειλές σε βάρος των αντιπροσώπων του έθνους και να καταστήσουμε το Κοινοβούλιό μας αντάξιο της κοινοβουλευτικής του ιστορίας.

Επιτρέψτε μου να διατυπώσω κάποιες σκέψεις με αφορμή την απομάκρυνση πολλών συναδέλφων μας από τα κόμματά τους όταν ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο. Και πρέπει να πω επειδή πολύ το υποστηρίζουν –και πρέπει να το δούμε, το λέω ως προβληματισμό χωρίς καμία διάθεση να πάρω θέση αυτή τη στιγμή ή να μειώσω οποιονδήποτε- ότι η διάταξη του άρθρου 60 του Συντάγματος που λέει ότι οι Βουλευτές έχουν απεριόριστη ελεύθερη γνώμη μέχρι που πάει; Είναι χωρίς όρια; Ποια είναι τα όρια που διαγράφει το Σύνταγμα και περιορίζει αυτό το δικαίωμα;

Είναι τα όρια του άρθρου 29 του Συντάγματος των οργανωμένων κομμάτων. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να παίρνει στα όριά του, στην κοινοβουλευτική του ομάδα αποφάσεις και να ανατρέπονται από μεμονωμένα άτομα τη στιγμή που είναι αποφάσεις καταστατικού με προγραμματισμό. Ούτε είναι σωστό αυτό που λέγεται «είμαι εκπρόσωπος του έθνους». Ναι, κύριε είσαι εκπρόσωπος και σε βγάζει ο λαός αλλά σε ένα πρόγραμμα που σε επιλέγει ως ικανότερο μεταξύ πολλών ικανών μόνο και μόνο για να εφαρμόσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω αυτά τα θέματα να τα δούμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνονται έτσι οι πλειοψηφίες των κομμάτων. »

(Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ Χαράλαμπος Αθανασίου είναι υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών, Αρεοπαγίτης διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι απόψεις που διατύπωσε για τα κόμματα ως θεσμούς της Δημοκρατίας και τους βουλευτές ως εθνικούς αυτόνομους αντιπροσώπους αποτελούν κομβικό πρόβλημα της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να λυθεί).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline