Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:27:19

Νερόβραστη απλή διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ για τις προκλήσεις κατά των Ομογενών στην Αλβανία. Θα συνεχισθούν, εκτιμούν παράγοντες της μειονότητας. Κύριο

Ούτε καν κλήθηκε ο αλβανός πρέσβης στην Αθήνα για να δώσει εξηγήσεις και να προειδοποιηθεί για νόμιμες ενέργειες-αντιδράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και αντίστοιχες κυρώσεις. Μηδαμινής αξίας η διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ στα Τίρανα για την προστασία των ομογενών.

 

Να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των επεισοδίων εναντίον Ελλήνων μετά τα έκτροπα στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβία-Αλβανία ζήτησε ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα - Να προστατευθεί η εθνική ελληνική μειονότητα ενόψει εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου αξιώνει το υπουργείο Εξωτερικών

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, με εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, προέβη ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Λεωνίδας Ροκανάς. Νερόβραστες και ατελέσφορες αντιδράσεις από την Αθήνα και την ελληνική Κυβέρνηση.

Ούτε καν κλήθηκε ο αλβανός πρέσβης στην Αθήνα για να δώσει εξηγήσεις και να προειδοποιηθεί για νόμιμες ενέργειες-αντιδράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και αντίστοιχες κυρώσεις. Μηδαμινής αξίας η διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ στα Τίρανα για την προστασία των ομογενών.

Ο κ. Ροκανάς με το διάβημα αυτό ζήτησε να καταδικαστούν από τις αλβανικές Αρχές τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας – Αλβανίας. Υπενθυμίζεται ότι όλα συνέβησαν όταν αεροπλανάκι πέταξε πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν, φέροντας πάνω του σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιελάμβανε ακόμα και την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.

Ο κ. Ροκανάς ζήτησε, επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, καθώς και για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, εν όψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρέσβης της Ελλάδας μετέφερε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν τη φιλήσυχη Ελληνική Εθνική Μειονότητα και προβάλλουν ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η οποία αποδυναμώνεται και σίγουρα δεν ενισχύεται από ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις που ξυπνούν μνήμες ενός βαλκανικού παρελθόντος, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής οφείλουν να εγκαταλείψουν προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός του.

Παράσταση διαμαρτυρίας και από τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο

Σε αντίστοιχες παραστάσεις προέβη προς τις τοπικές Αρχές και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», με αφορμή τα επεισόδια, επισήμανε ότι «εκατοντάδες άτομα, εισέβαλαν στο χωριό Δερβιτσάνη, κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Έλληνες που ζουν εκεί».

«Οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς. Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα»», τόνιζε.

«Δεν δύναται σε μια ευνομούμενη πολιτεία, κάποιοι παρακρατικοί να προκαλούν με όλους τους τρόπους σε μια περιοχή που αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και σεβασμού της νομιμότητας και το επίσημο κράτος να αδρανεί», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων η «Ομόνοια».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline