Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:12:03

Κώστας Βάρναλης: 70 χρόνια ποίησης σε έναν τόμο

Εβδομήντα χρόνια ποιητικής δραστηριότητας (από το 1905 μέχρι το 1974) συμπυκνώνονται στον τόμο με τα Άπαντα του Κώστα Βάρναλη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ο τόμος αποτελεί την πρώτη συγκεντρωτική έκδοση της ποίησης του Βάρναλη: από τα πρωτόλεια «Πυθμένες» (1904) και «Κηρήθρες» (1905) μέχρι τον «Προσκυνητή» (1919), «Το φως που καίει» (1922), τους «Σκλάβους πολιορκημένους» (1927), τα «Σκόρπια ποιήματα» (1910-1958), τον «Ελεύθερο κόσμο» (1965) και τη μεταθανάτια «Οργή λαού» (1975). Έξι ποιητικές συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει αυτοτελώς από τον Κέδρο και μία ανθολόγηση ποιημάτων που είχε κάνει ο ίδιος ο Βάρναλης για τον τόμο «Ποιητικά» το 1956.

Γεννημένος το 1884 στον Πύργο της Βουλγαρίας (τότε Ανατολικής Ρωμυλίας), ο Βάρναλης τράφηκε στην αρχή από τα ρεύματα του παρνασσισμού και του διονυσιασμού, όπως και από τις ιδέες του ανθρωπισμού, ακολουθώντας κοινή πορεία με τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Άγγελο Σικελιανό. Με τον «Προσκυνητή» ο Βάρναλης θα κηρύξει την έλευση του ποιητή-Μεσσία ενώ με το «Φως που καίει» θα μπει σε μια καινούργια περίοδο, κοιτάζοντας προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και της πολιτικής λογοτεχνίας.

Ο Βάρναλης τοποθέτησε το σκηνικό των ποιημάτων του στην αρχαιότητα αλλά και σε άλλες εποχές. Κατέφυγε στην αρχαιοελληνική δραματουργία, όπου είχε και υψηλές μεταφραστικές επιδόσεις, όπως και σε εκκλησιαστικά κείμενα. Προσπαθώντας να καταστήσει πιο εύληπτο το περιεχόμενο της ποίησής του, θα σπεύσει να προσδώσει στα πρόσωπά του συμβολικές και αλληγορικές διαστάσεις χωρίς να λείψουν από τη διαγραφή των αντιδράσεων και της συμπεριφοράς τους και οι φιλοσοφικές ή οι ηθικές προεκτάσεις.

Πιστεύοντας στη ζωογόνο δύναμη της φύσης και δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο των αισθήσεων, ο Βάρναλης πολέμησε με όσα μέσα διέθετε τόσο τον ιδεαλισμό όσο και οποιοδήποτε είδος αφηρημένης αισθητικής. Κέντρο αναφοράς του υπήρξαν πάντοτε ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα. Μόνο έτσι είναι ικανοί να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους οι άνθρωποι, απομακρύνοντας κάθε αυταπάτη και ψευδαίσθηση από τη ζωή του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline