Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:03:19

Νικόλαος Φίλης: Κίνδυνοι από Γερμανία και Λεπενισμό

Η Κυβέρνηση πορεύεται με βάση τη λαϊκή εντολή, η οποία είναι σαφής, να βγούμε από τη λιτότητα, να μπούμε στην ανάπτυξη, να μειώσουμε το χρέος και όλα αυτά επανεντάσσοντας ουσιαστικά και ισότιμα τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, γιατί τα μνημόνια την έχουν καταστήσει παρία.


Είναι προφανές ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι αγώνας της μιας τροπολογίας ή της μιας μέρας. Είναι αγώνας συνεχής, αγώνας αντοχής, αγώνας με ενδιάμεσους στόχους, με κατακτήσεις, με εναλλαγές συναισθημάτων, με μπρος-πίσω. Είναι, όμως, αγώνας με ένα σχέδιο –το ξαναλέω- για να σπάσουμε τα δεσμά της λιτότητας, να μπούμε στην ανάπτυξη, να μειώσουμε το χρέος που είναι προϋπόθεση για να μπούμε στην ανάπτυξη και να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον αγώνα μας αυτόν δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε με τους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι καθημερινά συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας στην Ευρώπη. Είμαστε ακόμα και με δυνάμεις των ευρωπαϊκών ελίτ που διαπιστώνουν ότι η Ευρώπη βαθαίνει, γλιστράει ξανά στην ύφεση και στο τέλμα, όταν άλλες μεγάλες οικονομικές και πολιτικές ολοκληρώσεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, βγαίνουν από την κρίση.

Δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε καταστήσει σε λίγες ημέρες το ελληνικό πρόβλημα, όχι μία βαλκανική ιδιαιτερότητα, όπως αντιμετωπιζόταν, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα, ένα κεντρικό θέμα της παγκόσμιας οικονομίας. Κι αυτή ακριβώς η επιτυχία είναι που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα επιτύχουμε πολιτική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μεσοπρόθεσμα.

Αντιμετωπίζουμε την εχθρότητα μεγάλων κέντρων και ισχυρών και εντός και εκτός της χώρας. Και για τα εκτός, είναι κατανοητό, ποιοι και για ποιους λόγους, πολιτικούς και οικονομικούς, θέλουν να αποτύχει η ελληνική προσπάθεια σαν ένα παράδειγμα τιμωρίας για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Όμως πιο ισχυρή απ' ό,τι φαίνεται, είναι η αντίδραση από τα μέσα, που μερικές φορές έχει τη συνεργασία και το συντονισμό με τους έξω. Είναι τα κυκλώματα της διαφθοράς, πολιτικής και οικονομικής, που βλέπουν ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη λαϊκή συναίνεση, θα τους οδηγήσει οριστικά στο παρελθόν και θα οδηγήσει τη χώρα με σταθερά βήματα προς τα εμπρός.

Θα πέσουν στο κενό οι εκβιασμοί που απεργάζονται από έξω και από μέσα, εκβιασμοί που θέλουν να εμποδίσουν το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης αυτής. Θα προχωρήσουμε, χωρίς να δίνουμε σε κανέναν λόγο, σε αυτά που έχουμε εξαγγείλει και τα οποία είναι απολύτως εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, στο νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις, στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, αλλά και σε μια σειρά άλλα μέτρα ανθρωπιστικής υφής, όπως αυτά που ανήγγειλε χθες το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν την κατάργηση φυλακών τύπου Γ΄, την αποφυλάκιση ανηλίκων, βαριά ασθενών και αναπήρων, την καθιέρωση εναλλακτικών ποινών για εξαρτημένους και την τιμωρία του bulling. Γιατί δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπήρχε ιδιώνυμο αδίκημα και τιμωρία για το bulling. Με το τραγικό συμβάν στα Γιάννενα, επανέρχεται το ζήτημα αυτό από ανθρωπιστική πλευρά ξανά στο προσκήνιο.

Θα πέσουν, λοιπόν, στο κενό αυτοί οι εκβιασμοί παρεμπόδισης του νομοθετικού έργου και θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του πλαισίου της συμφωνίας, την οποία συνυπογράψαμε με το EUROGROUP στις 20 Φεβρουαρίου. Είναι ένα πλαίσιο που θέτει μια κίνηση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα και καθιστά οριστικά παρελθόν το μνημόνιο και την πέμπτη αξιολόγηση.

Ταυτοχρόνως, θα επιμείνουμε ότι στο μεταβατικό διάστημα των τεσσάρων μηνών, μέχρις ότου διευκρινιστεί και ρυθμιστεί οριστικά το θέμα του χρέους με μείωση του χρέους, υπάρχει από τη δανειακή σύμβαση η υποχρέωση των δανειστών να δώσουν τα χρήματα στη χώρα μας.
Αν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών και τελεσιγράφων και συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του ελληνικού λαού, τότε δεν έχει άλλη λύση η Κυβέρνηση, παρά να απαντήσει σε αυτή τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει, που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, η λειτουργία του ελληνικού κράτους, των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, ως προτεραιότητα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να το εξηγήσετε αυτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Προειδοποιούμε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να γίνουμε παθητικοί αποδέκτες μονομερών ενεργειών εκ μέρους των δανειστών. Είναι σαφής η άποψή μας και την διατυπώνουμε με μεγάλη σαφήνεια για όποιον θέλει να την ακούσει για άλλη μία φορά. Εμείς δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα ανεχθούμε και μονομερείς ενέργειες εις βάρος του ελληνικού λαού.

Είναι προφανές ότι δεν κυβερνά μια Κυβέρνηση υπό επιτροπεία ούτε με μερική εξουσιοδότηση και εντολή. Κυβερνά μια Κυβέρνηση που θέλει να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, την εθνική αξιοπρέπεια για το διεθνές κύρος της χώρας, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, ό,τι σημαίνει αυτό για να φτάσουμε σταδιακά σε αυτό τον στόχο.

Κυρίες και κύριοι, αναφέρθηκα στους στόχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση. Ήδη ο Πρωθυπουργός της χώρας προχωρεί σε κινήσεις που γνωρίζετε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διμερείς και πολυμερείς.

Ένα ισχυρό στοιχείο που διατηρούμε πάνω στο τραπέζι είναι το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας. Δεν είμαστε μόνοι απέναντι σε μια παντοκράτειρα Γερμανία, σε μια Γερμανία που θέλει την Ευρώπη αυλή της. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη και με άλλες δυνάμεις, αλλά είμαστε και ως μέλος της Ευρωζώνης ανοιχτοί σε πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες με άλλες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυνάμεις των αναπτυσσόμενων χωρών. Δεν είμαστε μόνοι στα σαγόνια μιας νεορθόδοξης Γερμανίας, μιας απειλητικής για την ενότητα της Ευρώπης Γερμανίας. Αυτό ας γίνει σαφές. Δεν είναι λόγια.
Όσον αφορά το νομοθετικό μας έργο, είναι προφανές ότι επιδιώκουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη κι έτσι να καταλάβει ο πολίτης ότι, πέρα από την αλλαγή των σχέσεών μας με τους δανειστές, εξαιτίας και αυτής της αλλαγής, στο βαθμό που θα επιδιώξουμε και θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε, θα υπάρξει ραγδαία αλλαγή στην καθημερινότητά του.

Το νομοσχέδιο που σήμερα συζητούμε για την ανθρωπιστική κρίση είναι ακριβώς η πρώτη συμβολική, αλλά και ουσιαστική παρουσία αυτής της πολιτικής της νέας Κυβέρνησης.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολλά τα χρήματα. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας, οι οποίες υπάρχουν ενεργείς στο πλαίσιο της τετραετίας. Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα σε δυο περιπτώσεις: Πρώτον, εάν υπήρχε μέσα στα ταμεία το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ισχυρίζεται η προηγούμενη Κυβέρνηση ότι κληροδότησε και κατέλειπε στη σημερινή Κυβέρνηση. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μιλούν για πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ και όχι για 1,5%, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το 0,3% επιτεύχθηκε μάλιστα εις βάρος κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας, της παιδείας και των συντάξεων. Δυστυχώς, αυτό είναι το success story. Και δεύτερον, εάν μπορούσαμε να έχουμε αξιοποιήσει -δεν το έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση- κοινοτικούς πόρους.

Είπε ένας Εισηγητής του Κόμματος της Αντιπολίτευσης ότι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων στις 15 Δεκεμβρίου βρήκαν κονδύλια. Τι τα κάνατε; Αργά τα βρήκατε και νωρίς τα θυμηθήκατε!

Είναι σαφές ότι το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης για πρώτη φορά αυτή η Κυβέρνηση το καθιστά ευρωπαϊκό θέμα. Αναγνωρίζει η Κομισιόν ότι τα μνημόνια προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας και συνεπώς, είναι στοιχειώδης έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Από εκεί θα βρούμε χρήματα για να μεγαλώσουμε τις δαπάνες για την ανθρωπιστική κρίση, για να μπορέσουμε να δώσουμε τα οφειλόμενα στα εκατομμύρια συμπολίτες μας οι οποίοι δεινοπαθούν από τα μνημόνια και τη λιτότητα. Από εκεί και από την καταπολέμηση της διαφθοράς. Διότι το νομοσχέδιο είναι δίδυμο νομοσχέδιο. Δεν έχει δύο πράγματα τα οποία είναι άσχετα μεταξύ τους, δύο θέματα. Είναι πολύ σχετικά. Είναι το ένα προϋπόθεση του άλλου. Δηλαδή, η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να αλλάξει το υπόδειγμα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας, για να ενισχύσουμε κατά προτεραιότητα με τα χρήματα αυτά τους ανθρώπους που δεν έχουν και είναι αντικείμενο μιας μεγάλης υπερεκμετάλλευσης. Ταυτοχρόνως, η ενίσχυση των κονδυλίων της ανθρωπιστικής κρίσης είναι άλλο ένα στοιχείο που δικαιολογεί αυτή την κυβερνητική πολιτική.

Ακούσαμε μια κριτική σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και συνεπώς, προχωρεί σε μια πολιτική η οποία δεν είναι συνολική ή είναι, όπως ακούστηκε και ψηφοθηρική.

Πρώτα-πρώτα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν και παραμένει μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -έχουμε καταθέσει και πρόταση νόμου- όμως σε άλλες συνθήκες, τότε που η φτώχεια δεν ήταν παραπάνω από 10% του ελληνικού λαού, ενώ τώρα έχει ξεπηδήσει στο 22% του ελληνικού λαού, τότε που η ανεργία ήταν πεντακόσιες χιλιάδες και τώρα είναι ενάμισι εκατομμύριο.

Άρα, λοιπόν, το να συζητούμε χωρίς να βλέπουμε την πραγματικότητα είναι το λιγότερο ένας επιστημονικός ή κοινωνικός δογματισμός.
Θέλω να τονίσω -το είπε και η αρμόδια Υπουργός κυρία Φωτίου- ότι θα αξιολογήσουμε τα προγράμματα για να δούμε το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δεν θέλουμε, όμως, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να αποτρέψει στην πράξη την επανένταξη των αποκλεισμένων από την εργασία στην εργασία. Δεν θέλουμε να αποτελέσει μια διάχυτη πολιτική διανομής πόρων. Δεν θέλουμε να καταντήσει ψηφοθηρικό τέχνασμα, όπως συνέβη με το κοινωνικό μέρισμα σε αρκετές περιπτώσεις.

Συνεπώς -και με αυτό ολοκληρώνω αυτή την κριτική- είναι προφανές ότι η μάχη την οποία δίνουμε σήμερα είναι μάχη στοχευμένη, είναι μάχη που στο επίκεντρό της έχει το παιδί, τις οικογένειες με παιδιά κατά προτεραιότητα σαν κριτήριο διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι μάχη η οποία είναι το πρώτο στάδιο, το πρώτο ανάχωμα για τη γενικευμένη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενόσω προχωρεί –επαναλαμβάνω- και η μάχη για τη ρύθμιση του χρέους.

Έχουμε συνείδηση ότι η μάχη για την ανθρωπιστική κρίση και για τα υπόλοιπα ζητήματα πρέπει να ανταποκρίνεται στο αίσθημα του λαού για απονομή δικαιοσύνης. Όσα συνέβησαν έχουν έντονο στοιχείο παρανομίας, αφορούν περιπτώσεις διαφθοράς, πολιτικών ευθυνών, αλλά πιθανόν και ποινικών ευθυνών. Η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί μπροστά στον ελληνικό λαό ότι θα προχωρήσει στην εκκαθάριση αυτών των περιπτώσεων.
Άφησα τελευταίο ένα ζήτημα το οποίο άκουσα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που έχει καταθέσει η Χρυσή Αυγή. Κατ' αρχήν, σημειώνω το σκεπτικό της παρέμβασης του κ. Καραθανασόπουλου. Μας προβληματίζει, δεν μας βρίσκει αδιάφορους. Θέλουμε να τονίσουμε, όμως, ότι εμείς θα υποστηρίξουμε το νομοσχέδιο που καταθέτει η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο, εφόσον τεθεί στη Βουλή.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια μίας εξαγγελίας «ΠΑΡΩΝ» και μετά να μην ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε, αν τεθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Και είναι σαφές ότι η υποστήριξη του νομοσχεδίου είναι μία απάντηση σε όσους πιθανόν θέλουν εδώ μέσα στην Αίθουσα να δημαγωγήσουν από άλλες κατευθύνσεις, με διάφορα κοινοβουλευτικά τερτίπια, για να παρακάμψουν την κοινωνική ουσία της κρίσης που ζούμε.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη –και ευτυχώς όχι ακόμα η Ελλάδα λόγω του δημοκρατικού αναχώματος του ΣΥΡΙΖΑ- είναι μήπως, εάν συνεχιστεί στην Ευρώπη η πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας, θα έχουμε μία επέκταση του φαινομένου του «λεπενισμού», της ακροδεξιάς επιρροής, αν, δηλαδή, θα αποχαιρετίσουμε το δημοκρατικό και αντιφασιστικό κεκτημένο, επί του οποίου οικοδομήθηκε η μεταπολεμική Ευρώπη και οι ελπίδες των λαών για την ευημερία και την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Αυτό, λοιπόν, είναι που φοβούνται και στην Ευρώπη, ότι από εδώ μπορεί να υπάρξει ένα εναλλακτικό μήνυμα, ένας άλλος δρόμος, να φανεί ότι μονόδρομος απάντησης στη λιτότητα είναι η πρόταση που διαμορφώνει –με αντιφάσεις και με δυσκολίες, αλλά με οργανική ενότητα με το λαό και με αναγνώριση από το λαϊκό παράγοντα- η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

(Ο δικηγόρος Νίκος Φίλης είναι βοιυλευτής Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline