Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:46:38

Αλέξης Μητρόπουλος: Τα μυστικά της λίστας Νικολούδη

Η Αριστερά έχει ταυτιστεί με τους εργατικούς αγώνες και την στήριξη της μισθωτής εργασίας. Οφείλει την ύπαρξή της σε αυτούς και θα υπάρχει όσο μαίνεται η ταξική αντιπαράθεση.

Η εικόνα να διαδηλώνουν σήμερα μεταλλεργάτες έξω από τη Βουλή με τα γυναικόπαιδά τους κατά της Κυβέρνησης της Αριστεράς δεν είναι καλή. Οφείλει η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να συζητήσει μαζί τους, καθώς και με τους πολίτες που έχουν τις δικές τους τεκμηριωμένες απόψεις για το περιβάλλον και την προστασία της πανέμορφης Χαλκιδικής.

Σε μια δύσκολη για την πατρίδα συγκυρία, όπου οι δανειστές μας οδηγούν σχεδιασμένα σε έσχατα εθνικά διλήμματα, ίσως και σε ρήξη και σε ακύρωση όποιας συμφωνίας μαζί τους, οι ρωγμές ανάμεσα στα διάφορα στρώματα της ελληνικής εργατικής τάξης και της ελληνικής κοινωνίας είναι πολυτέλεια για την Κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, για το νομοσχέδιο που συζητείται επί της αρχής είμαι θετικός, ακόμη και για το επίμαχο άρθρο. Εδώ δεν δικάζουμε εκ νέου, κύριοι συνάδελφοι. Νομοθετούμε με βάση τις διαχρονικές αξίες του ανθρώπινου είδους και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η Βουλή σήμερα δεν αθωώνει, αλλά αποτρέπει το μοιραίο σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις.

Κι εγώ όταν αποφυλακίστηκα στις 23 Φλεβάρη 1974 είχα δύο επιλογές απέναντι στους δύο βασανιστές μου αστυνομικούς: Ή να τους μισώ ισόβια και γενικά την αστυνομία ή να τους συγχωρήσω και να συμβάλω στην αλλαγή του ρόλου τους και την κοινωνικοποίησή τους. Όφειλα να πράξω το δεύτερο και το έπραξα. Αρθρογράφησα εκείνες τις μέρες κατά των δολοφονιών των δύο αστυνομικών και αργότερα πήρα με πρωτοπόρους αστυνομικούς υπαλλήλους πρωτοβουλία και ιδρύσαμε τα πρώτα αστυνομικά σωματεία το 1988 και ύστερα στο στρατό.

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, στις 10-1-2014 με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους κυρίους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης μαζί με τον Υπουργό σήμερα κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχαμε ζητήσει την κατάθεση στη Βουλή της λίστας Νικολούδη, με τα ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και όλων όσων άλλων περιλαμβάνονται, ελέγχονται ή διώκονται.

Οι λόγοι που μας είχαν οδηγήσει σε αυτή την κίνηση ήταν όχι να εκθέσουμε πρόσωπα και υπολήψεις, αλλά όπως γράφαμε –διαβάζω- «επειδή είχε έρθει η ώρα να γίνει η πολυπόθητη κάθαρση στους τομείς της δημόσιας ζωής, επειδή δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές σε κανένα τομέα του δημόσιου βίου κι επειδή ο προδομένος και καθημαγμένος ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί την αλήθεια για όλα και για όλους μας».

Σας καταθέτω τη σχετική ερώτηση.

Την ίδια ημέρα δέχτηκα επίθεση έξω από το σπίτι μου και την επόμενη πληροφορήθηκα από γνωστή εφημερίδα ότι επίκειται ο νέος, τρίτος κατά τη διάρκεια του μνημονίου, φορολογικός μου έλεγχος για το έτος 1999, δηλαδή δεκαπέντε χρόνια πίσω.

Η Κυβέρνηση με έγγραφες απαντήσεις των Υπουργών της τότε κ. Στουρνάρα και κ. Αθανασίου αρνήθηκε την κατάθεση στη Βουλή της λίστας Νικολούδη επικαλούμενη το απόρρητο και τη μυστικότητα των ελέγχων.
Σας καταθέτω και τα δύο σχετικά έγγραφα αμέσως.

Με ανακοίνωσή του στις 14-4-2015 και απαντώντας σε σχετική δική μου αναφορά, ο Υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς κ. Παναγιώτης Νικολούδης παραδέχτηκε τα εξής:

Διαβάζω:

Πρώτον, ότι η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει περίπου ογδόντα πέντε χιλιάδες υποθέσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή, που αφορούν εμβάσματα και καταθέσεις στο εξωτερικό άνω των 200.000 ευρώ η κάθε μία. Σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες, ο μέσος όρος των ογδόντα πέντε χιλιάδων μνημονιακών εμβασμάτων είναι 535.000 ευρώ.

Δεύτερον, παραδέχεται ο κύριος Υπουργός ότι το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληρέστερες και πιο ενημερωμένες λίστες με πολύ περισσότερες υποθέσεις των ογδόντα πέντε χιλιάδων και ότι –προσθέτει- η Αρχή για το Ξέπλυμα του «Μαύρου» Χρήματος δεσμεύεται για τη μη δημοσιοποίησή της.

Αντιλαμβάνεστε ότι σ' αυτήν τη δύσκολη φάση, που ζει χωρίς να φταίει ο λαός μας, έχουμε χρέος με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου να φέρουμε στο φως τη λίστα Νικολούδη, όπως έχει πολλαπλασιαστεί, κατά δήλωση του ιδίου Υπουργού προχθές, μέχρι σήμερα.
Προσωπικά, καλώ τον κύριο Πρωθυπουργό, την κυρία Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Επικρατείας να πράξουν τα δέοντα, να φέρουν τη σχετική λίστα άμεσα στη Βουλή, δίνοντάς την, μάλιστα, και στη δημοσιότητα.

Εγώ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχω και πρόσθετο λόγο ηθικής φύσης να ζητήσω άμεσα την κατάθεση της λίστας Νικολούδη στη Βουλή. Επιθυμώ να διαπιστώσω αν περιλαμβάνονται σ' αυτήν επίορκοι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι ή οι οικογένειές τους, που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν, μεθόδευσαν και εκτέλεσαν σχέδιο φορολογικής τρομοκράτησης, στοχεύοντας στην πολιτική μου εξόντωση και σπίλωση.

Πριν δέκα ημέρες έζησα την τελευταία –πιστεύω- σκληρή φάση αυτού του σχεδίου. Ήταν οι μέρες που επίορκοι οικονομικοί υπάλληλοι διέρρεαν σε συγκεκριμένη εφημερίδα ανυπόστατες και συκοφαντικές ειδήσεις σε βάρος μου, που στη συνέχεια μεταδόθηκαν σε κεντρικά δελτία δύο τηλεοπτικών σταθμών την 6η και 7η Απριλίου. Είχαν στόχο όχι μόνο τη δική μου τρομοκράτηση, αλλά και την τρομοκράτηση περήφανων και ανεξάρτητων Ελλήνων δικαστών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που λίγες μέρες πριν τα συκοφαντικά δημοσιεύματα είχαν με τεκμηριωμένες αποφάσεις αποκαλύψει όλη τη σκευωρία σε βάρος μου. Οι σχετικές αποφάσεις βρίσκονται σήμερα στα χέρια της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι οι ίδιοι που πριν ένα χρόνο εξανάγκασαν σε παραίτηση έναν άριστο γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, τον κ. Γεώργιο Κριτσέλη, όταν με γνωμοδότηση αποκάλυψε και αυτός τη σκευωρία σε βάρος μου, που και αυτή βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι' αυτό και στα πλαίσια της εξεταστικής επιτροπής –άκουσα μία συνάδελφο σήμερα που πολύ απαράδεκτα αναφέρθηκε σε μένα στο MEGA και είναι και πανεπιστημιακός– για το μνημόνιο που συγκροτήθηκε, έχω ζητήσει ως μέλος της από τον Πρόεδρο να ελεγχθούν για τη συμπεριφορά τους πρόσωπα ελεγκτικών μηχανισμών, πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλοι που ή μόνοι τους η με συνεργασία μέσα από τη φορολογική ή πιστωτική πολιτική τους, την τρομοκράτηση ή δολοφονική πιστωτική ασφυξία κυρίως επιχειρηματιών, οδήγησαν σχεδιασμένα ή άθελά τους αρκετές εκατοντάδες συμπατριωτών μας στην αυτοκτονία, στον θάνατο και στην αρρώστια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Ένα άλλο θέμα θέλω να θίξω. Επειδή από τις ανακοινώσεις ορισμένων κομμάτων και με αφορμή την άδικη και ασύμμετρη επίθεση κατά του Υπουργού κυρίου Γιώργου Κατρούγκαλου δημιουργήθηκε εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι ο κοινωνικός και πολιτικός αγώνας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του μνημονίου, ήταν ιδιοτελής και κερδοφόρος για όλους, σας καταθέτω όλες τις επίσημες βεβαιώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που με αφορούν από το έτος 2003, που έκανα την πρώτη μου τηλεοπτική εμφάνιση μέχρι σήμερα, προκειμένου να μη συνδέεται η κοινωνική μου με την επαγγελματική μου δράση, καθώς και τις επίσημες βεβαιώσεις που αφορούν εμένα και τα παιδιά μου.

(Στο σημείο αυτό ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξιος Μητρόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Οι βεβαιώσεις αυτές, κυρίες και κύριοι -τελειώνω- αποδεικνύουν ότι τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά μου, καθ' όλα τα χρόνια του μνημονίου ούτε αναλάβαμε ούτε χειριστήκαμε επ' αμοιβή καμία υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, η λίστα Νικολούδη πρέπει αύριο να κατατεθεί στη Βουλή. Επιβάλλεται η κάθαρση σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, ιδιαίτερα στο χώρο των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοσίου τομέα, γιατί φοβάμαι ότι κατά την περίοδο του μνημονίου ορισμένοι επίορκοι υπάλληλοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά υπάκουσαν σε συγκεκριμένες εντολές σπίλωσης και εξόντωσης πολιτικών προσώπων, αλλά και απλών συμπατριωτών μας.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και συγγνώμη για τον προσωπικό τόνο της ομιλίας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Παρότι βεβαίως τα όσα ακούστηκαν δεν είχαν σχέση με το νομοσχέδιο, αλλά ήταν μια προσωπική κατάθεση, εξ ου και συναισθηματική φόρτιση του συναδέλφου, τουλάχιστον εγώ ως Προεδρεύων θα υπογράψω το κλείσιμό του.
Αυτό ζήτησα και εγώ εγγράφως από την Πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, στην πρώτη συνεδρίαση της οποίας πρέπει να παρευρίσκεται ο κ. Νικολούδης και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα ακούστηκαν από τον κ. Μητρόπουλο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline