Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:46:53

Δημήτρης Σιούφας: Ο Φιλελληνισμός, προσφορά και προοπτική

Η ομιλία την οποία έκανε ο Δημήτρης Σιούφας στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για τον εορτασμό της Ημέρας του Φιλελληνισμού, καλεσμένος από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μπάιρον Παναγιώτη Τριγάζη.


«Σήμερα 19 Απριλίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θυμόμαστε και τιμούμε τους Φιλέλληνες και γιορτάζουμε τη Διεθνή Αλληλεγγύη τους...».
Οι ρίζες του Φιλελληνισμού, στο Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και τον Πολιτισμό.

«...Οι απώτερες ρίζες του φιλελληνισμού βρίσκονται σίγουρα στην Αναγέννηση, όταν η Ευρώπη ανακάλυπτε, υιοθετούσε και μετεξέλιξε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και Πολιτισμό.

Η διανόηση και η τέχνη συνεγείρουν, οι εθελοντές έρχονται, πολεμούν και πολλοί δίνουν τη ζωή τους. Ας θυμηθούμε το μοναδικό πίνακα του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου Ντελακρουά για την σφαγή της Χίου και το ποίημα του Βίκτωρα Ουγκώ για το ίδιο θέμα».

Ο Ελληνικός αγώνας συγκίνησε τους πάντες

«...Οι εκατοντάδες ίσως χιλιάδες εθελοντές που έρχονται να πολεμήσουν κατάγονται από όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική. Οι περισσότεροι μαχητές όπως και οι περισσότεροι πεσόντες είναι Γερμανοί. Ίσως οι ένθερμοι μεγάλοι Γερμανοί ποιητές Γκαίτε και Σίλλερ, να είχαν επηρεάσει πιο πολύ τους Γερμανούς. Φαίνεται ότι, στην σημερινή Γερμανική πολιτική ηγεσία δεν βρίσκουν ανταπόκριση οι μεγάλοι Γερμανοί διανοητές για να τους εμπνεύσουν τουλάχιστον αναγνώριση και σεβασμό προς την Ελλάδα για όσα της οφείλουν στην οικοδόμηση και του Γερμανικού οικοδομήματος».
Κορυφαίος φιλέλληνας, ο Λόρδος Βύρων

«...Κορυφαία, εμβληματική μορφή των αγωνιζομένων Φιλελλήνων ο λόρδος Βύρων. Κανείς ξένος και ελάχιστοι Έλληνες τιμήθηκαν όσο εκείνος στη συνείδηση των Ελλήνων. Η επιρροή του στην πατρίδα του και κυρίως ο θάνατός του στο Μεσολόγγι, οδήγησαν στη μεταστροφή υπέρ των αγωνιζομένων Ελλήνων, τη μεγαλύτερη δύναμη της εποχής. Είναι το κορυφαίο παράδειγμα και σύμβολο του Φιλελληνισμού. Αυτή είναι και η έννοια της σημερινής τιμής».

Οι φιλέλληνες πάντα δίπλα στην Ελλάδα

«...Ένας μεγάλος συμπατριώτης του Βύρωνα, ίσως ο μεγαλύτερος Άγγλος όλων των εποχών, γράφει για τους Έλληνες στην ιστορία του για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο:

«Το περίφημο αρχαίο έθνος, που ο θυελλώδης και συνεχής αγώνας του για ζωή εκτείνεται πίσω ως τις αναβλύζουσες πηγές της ανθρώπινης σκέψης... Δείχνουν ικανότητα επιβίωσης παρά τους ατέλειωτους κινδύνους και βάσανα από εξωτερικούς καταπιεστές, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις αδιάκοπες εσωτερικές τους διαμάχες, έριδες και αναστατώσεις. Το πέρασμα μερικών χιλιάδων χρόνων δεν αλλάζει τα χαρακτηριστικά τους, ούτε μειώνει τις δοκιμασίες τους ή τη ζωτικότητα τους. Έχουν επιζήσει, παρά όλα όσα μπόρεσε ο κόσμος να κάνει σε βάρος τους και όσα μπόρεσαν οι ίδιοι να κάνουν σε βάρος του εαυτού τους.... μας άφησαν την κληρονομιά της μεγαλοφυΐας τους και της σοφίας τους». Αυτά τα έχει γράψει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Όπως πολλές φορές στην ιστορία μας, ζούμε αυτό τον καιρό μια κομβική συγκυρία. Ζούμε μια εξαιρετικά προβληματική εποχή. Μια δύσκολη οικονομικά εποχή που δοκιμάζει τις αντοχές μας και επισύρει πολλαπλές απειλές. Δεν έχουμε πολλές επιλογές. Στην πραγματικότητα έχουμε μόνο μια επιλογή. Το δρόμο της εθνικής ανάτασης που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάσταση. Είναι η μόνη δυνατή πορεία λύτρωσης. Και καλωσορίζουμε στην Ελλάδα, ένα σύγχρονο φιλέλληνα, του Νομπελίστα Αμερικανό οικονομολόγο Πωλ Κρούγκμαν, που βρίσκεται στην χώρα μας αυτές τις μέρες».

Να αντιληφθούμε τα λάθη μας και να αφυπνίσουμε τις αρετές μας
«...Θα επαναλάβω και εδώ αυτά που τονίζω σταθερά τα τελευταία χρόνια :

«Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή για ένα περήφανο λαό, όπως ο δικός μας. Βρισκόμαστε σε ένα κλίμα που εναλλάσσονται οι προθέσεις βοήθειας, με τις σκέψεις επιφύλαξης και τα λόγια περιφρόνησης. Η Ελλάδα είναι σημείο αναφοράς για λάθος λόγους. Ο μόνος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε σ' αυτή τη συγκυρία είναι εκείνος της εθνικής ανάτασης και της εθνικής συνεννόησης. Να κοιτάζουμε μπροστά, να ενεργούμε για το μέλλον και να μην κοιτάμε πίσω. Όσοι βλέπουν πίσω, έχουν πάντα την τύχη της γυναίκας του Λωτ. Αυτή είναι η μόνη δυνατή πορεία λύτρωσης.

Αντιλαμβανόμενοι τα λάθη μας να αφυπνίσουμε τις αρετές μας. Να αναδείξουμε την αξιοσύνη μας. Να αποδείξουμε σε φίλους και επιφυλακτικούς ότι είμαστε άξιοι και της ιστορίας μας και του μέλλοντός μας».
Χρέος μας, η δημιουργία νέου κινήματος Φιλελληνισμού

«...Και να οδηγήσουμε στη γέννηση ενός νέου κύματος, μιας νέας εποχής φιλελληνισμού που θα κάνει περήφανους όχι μόνο εμάς αλλά κυρίως τους νέους φιλέλληνες.

«...Να αποχαιρετίσουμε σήμερα δύο μεγάλους σύγχρονους φιλέλληνες που έφυγαν πρόσφατα από την ζωή. Το Νομπελίστα Γερμανό Γκύντερ Γκρας θερμό υποστηρικτή των δικαίων μας και τον Λατινοαμερικανό πολυβραβευμένο διανοητή Εντουάρντο Γκαετάνο. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε...».
Αναγνωρίζοντας όσους μας αναγνώρισαν, τιμούμε σήμερα και πάντα τη μνήμη των φιλελλήνων, που ήταν όλοι Έλληνες σε όλα, εκτός από την καταγωγή».

Σχετικά με την καθιέρωση της ημέρας του Φιλελληνισμού

«...Πριν 7 χρόνια ο Σύνδεσμος "Μπάιρον" για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, πρότεινε δια του Προέδρου του Πάνου Τριγάζη και του Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά στη Βουλή των Ελλήνων και την κυβέρνηση, την καθιέρωση της 19ης Απριλίου, ημέρας του θανάτου του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι το 1824, ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Ήταν μια λαμπρή ιδέα!

Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής και ο τότε Υπουργός των Εσωτερικών υιοθέτησαν με θέρμη τη πρόταση και το σχετικό προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε σύντομα.

Ο τότε υπουργός των Εσωτερικών είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Γ. Σιούφας.

Στον πρώτο εορτασμό αυτής της εορτής, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν γραμματόσημο με σπουδαίο χαρακτικό μεγάλου Έλληνα χαράκτη, με την μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Επίσης τα ΕΛΤΑ σε συνεργασία με την Ένωση Φιλοτελιστών κυκλοφόρησαν σπουδαία λευκώματα...».

Σημεία από την ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline