Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκνευρισμένος -και δεν το έκρυψε- ο Ταγίπ Ερντογάν με τις εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο. Ηττήθηκε ο εκλεκτός του και πιστός υπηρέτης της Άγκυρας. Αναστασιάδης: Η εκλογή Ακιντζί δημιουργεί ελπίδες για επανένωση. Κύριο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε την 'Αγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Οι δηλώσεις του νεοΣουλτάνου.

«Μετά την εκλογή Ακιντζί (στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας) διανοίγονται ελπίδες επιτέλους αυτή η πατρίδα να επανενωθεί και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος, στο οποίο θα υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για συνεργασία, ειρήνη και γαλήνη σε έναν τόπο όπου για πολλά χρόνια «ζούσαμε χωρίς προβλήματα».

ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ «ΕΚΛΟΓΩΝ» ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ερντογάν: Ο Ακιντζί «δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει».

Δημοσίως στην τάξη ανακάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, τον νικητή των «εκλογών» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί,ο οποίος είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα είναι κύριοι στο σπίτι τους, κατηγορώντας τον ότι βιάστηκε να διακηρύξει την χειραφέτησή του έναντι της Άγκυρας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί

"Ο κύριος πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει", είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την τουρκική πρωτεύουσα για το Κουβέιτ.

Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διατηρήσουν "τον έλεγχο των θεσμών τους". "Θα είμαστε κύριοι στο σπίτι μας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να υπενθυμίσει στον Ακιντζί τους "κανόνες του παιχνιδιού". "Κάθε χρόνο συμβάλλουμε με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων" στον προϋπολογισμό της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. "Πληρώσαμε βαρύ φόρο (στη βόρεια Κύπρο) και για αυτό είμαστε η μητέρα πατρίδα", κατέληξε.

Όταν ρωτήθηκε από το ειδησεογραφικό κανάλι CNN-Turk, ο Ακιντζί είπε ότι δεν επιδιώκει την ένταση με την Άγκυρα, αλλά θέλει να έχει "σωστές και ειλικρινείς" σχέσεις με την Τουρκία.

Η «Τουρκική Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία η οποία συμβάλλει στον προϋπολογισμό της κατά το ένα τρίτο και χρηματοδοτεί τις υποδομές της. Η εκλογή του Ακιντζί έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τη συμφιλίωση στο νησί και την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Άγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, γιατί είναι αυτή που κρατά ακόμα υπό κατοχή την Κύπρο.

«Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια η Άγκυρα θα συμβάλει σημαντικά, αφού είναι η χώρα που διαθέτει ή έχει ακόμη μέσα από τα στρατεύματά της την Κύπρο υπό κατοχή. Ένα θέλω να πω, ότι το χέρι μας είναι τεταμένο, όχι όπως στο παρελθόν, για να μας το κακοποιήσουν, αλλά για να το δεχθούν ως μια ένδειξη και ως μια πρόσκληση για συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για να υπάρξει ελπίδα, για να υπάρξει προοπτική, ασφάλεια και ευημερία» ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε στο συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «ο βίος και η πολιτεία του Μουσταφά Ακιντζί διαχρονικά δημιουργούν ελπίδες για μια διαφορετική και πιο θετική προσέγγιση στις προσπάθειες για λύση». Ωστόσο, σημειώνει, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για «τον βασικό και καθοριστικό παράγοντα στην λύση του Κυπριακού, που είναι η κατοχική Τουρκία».

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στην επιστολή του, ο κ. Χριστόφιας κάνει λόγο για «μια ιστορική νίκη του κ. Ακιντζί, η οποία ενδεχομένως, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων διαπραγματευτούν με γνώμονα τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας και την υπεράσπιση της κοινής μας ταυτότητας, μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι αναμφισβήτητα μια ημέρα ελπίδας για την Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις».

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα αποτελεί μια θετική εξέλιξη στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης του κυπριακού, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης και σημείωσε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, σε αντίθεση με τον κ. Έρογλου, διατηρεί διαχρονικά μια μετριοπαθή και συνεπή θέση υπέρ της λύσης. Δεδομένης, είπε, της επιλογής Ακιντζί «να δώσει στην χθεσινή ψηφοφορία δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της λύσης, έχει καταγραφεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από πλευράς τουρκοκυπρίων για την ανάγκη επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας».

Το ΔΗΚΟ επισήμανε την ανάγκη ο Μουσταφά Ακιντζί να αποδείξει έμπρακτα ότι θα προσπαθήσει να καταργήσει το σφιχτό εναγκαλισμό των τουρκοκυπρίων από την Αγκυρα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα έχει επιφέρει μια αξιοσημείωτη αλλαγή, αφού ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι το ίδιο με τον απελθόντα Έρογλου». Ωστόσο, τόνισε ότι από τις διακηρύξεις μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί, υποδεικνύοντας ότι το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα.

Οι πραγματικές προθέσεις και η έκταση αυτονόμησης των κινήσεων του Μουσταφά Ακιντζί από τα σχέδια της Άγκυρας θα διαφανούν πολύ γρήγορα, στο ζήτημα της Αμμοχώστου, τόνισε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Δυστυχώς, είπε, «δεν μπορώ να συμμεριστώ την υπεραισιοδοξία και τις ψηλές προσδοκίες που κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν υποστηρίζοντας ότι άνοιξε ο δρόμος για τη λύση». Πρόσθεσε δε ότι η ίδια αισιοδοξία είχε εκφραστεί πριν από 10 χρόνια με την εκλογή Ταλάτ.

Οι Οικολόγοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η νίκη Ακιντζί θα φέρει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, εάν εργαστεί για δίκαιη λύση του προβλήματος.

Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι ο κ. Ακιντζί θα κάνει τη διαφορά αν καταφέρει να απαγκιστρώσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα