Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  22:50:03

Αθαν. Παπαχριστόπουλος: Τα τάνκς της ισοπεδωτικής ενημέρωσης

Θα ήθελα να θυμίσω ότι πριν από είκοσι χρόνια, κατά τη γνώμη μου, γράφτηκε ένα πολύ σημαντικό βιβλίο από τον τότε διευθυντή της «Le Monde Diplomatique», τον Ιγνάσιο Ραμονέ, με τον τίτλο «Γεωπολιτική του χάους».

Εκεί αναδείκνυε ο Ραμονέ τη θηριώδη παντοδυναμία των πολυμέσων στην πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτε καν σε τοπικό. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που έδειχνε ότι δεν χρειάζονται πια τανκς, ούτε ερπύστριες, ούτε τίποτα για να καταλάβεις ένα λαό. Αρκεί να του κάνεις πλύση εγκεφάλου με τον τρόπο που εσύ επιλέγεις, με τη δύναμη του χρήματος και με τη συγκέντρωση αυτής της θηριώδους παντοδυναμίας σε πολύ λίγους ανθρώπους.

Η εισαγωγή αυτή είναι απαραίτητη γιατί πιστεύω αγγίζει σε ένα βαθμό και την ελληνική πραγματικότητα.
Πρόσφατα εμείς εδώ στη χώρα, δηλαδή προεκλογικά, νιώσαμε στο πετσί μας τα τανκς της κατευθυνόμενης πληροφόρησης όταν είδαμε τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία από τις δέκα μονάδες που ήταν να φτάνει στο ενάμισι και όταν σε εμάς τους φουκαράδες –το λέω έτσι κάνοντας χιούμορ για το κόμμα μου, γιατί είναι μικρό- μας κάνανε τη χάρη να μας δίνουν ποσοστά από 1,5% μέχρι 2,5%, άντε στην καλύτερη περίπτωση μας φτάνανε μέχρι 3%.

Το λέω αυτό γιατί η κοινοβουλευτική δημοκρατία πιστεύω ότι δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, πέρα από την οικονομική κρίση, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ερχόμαστε τώρα στο προκείμενο: την ΕΡΤ. Ήταν πάντα το μακρύ χέρι, μάλιστα χωρίς να κρατάν ούτε τα προσχήματα οι εκάστοτε κυβερνώντες. Ούτε τα προσχήματα, δηλαδή εν ψυχρώ! Ήταν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην τηλεόραση. Ήταν τόσο μεγάλη η βουλιμία κι ήταν τόσο απροκάλυπτα μεγάλη που έπληξε την αξιοπιστία του καναλιού -που κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά είπε η κ. Κανέλλη ότι αυτό προμήθευσε με προσωπικό όλα αργότερα τα ιδιωτικά κανάλια, πολύ σωστά το είπε, έτσι είναι, ένας θησαυρός εγκαταλελειμμένος- η βουλιμία των εκάστοτε κυβερνήσεων να την ελέγχουν απόλυτα -κι όταν λέμε απόλυτα, χωρίς προσχήματα- κατάντησε αυτό το κανάλι να έχει τηλεθέαση 1% με 2%. Δηλαδή στην ουσία ήταν άχρηστο πλέον στην κυβέρνηση, αφού δεν την έβλεπε κανένας.

Το βάρος, λοιπόν, έπεσε στα ιδιωτικά κανάλια, που αλώνιζαν και συνεχίζουν να αλωνίζουν με συνταγές για φαγητό, με χαζοεκπομπές πρωινές, με μεσημεριανές, ό,τι καλύτερο, κουτσομπολίστικες κ.λπ., που είναι το ψωμοτύρι πλέον της αποχαύνωσης, της πραγματικής αποχαύνωσης ενός ολόκληρου λαού, μιας νεολαίας, που θα περίμενε κανένας να είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της μπροστά, όπως έγινε και παλαιότερα. Δεν την κατακρίνω, αλλά πιστεύω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η κτηνώδης αποχαύνωση έχει φτάσει στο σημείο που έχει φτάσει και έχει συντελέσει ώστε η χώρα μας να περνάει κρίση.
Θα ήθελα, λοιπόν, να πω το εξής: Είναι μοναδική ευκαιρία σήμερα, κύριε Υπουργέ, να μη φοβηθείτε τίποτα. Πιστεύω ότι το νέο ήθος και ύφος ...

.....Είναι μοναδική ευκαιρία, πιστεύω, Υπουργέ, να μη φοβηθείτε τίποτα. Περιμένει από εσάς ένα νέο ήθος ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική κοινωνία, που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Μπορεί να πάρει σάρκα και οστά η λέξη διαφάνεια, η λέξη αξιοκρατία, η λέξη ειλικρίνεια και η λέξη ήθος. Σας μιλάω αυτή τη στιγμή σαν Έλληνας πολίτης και όχι σαν Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Και εννοώ το εξής: Όσον αφορά τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της τηλεόρασης από την οποιαδήποτε κυβέρνηση -γιατί όπως ξέρετε κανείς δεν είναι μόνιμος, αλλάζει, σε ένα-δυο χρόνια μπορεί να είναι ένα άλλο κόμμα ή κάποια άλλα κόμματα, κανείς δεν είναι αιώνιος- πιστεύω ότι είναι μοναδική ευκαιρία να θωρακίσετε τώρα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ειλικρίνεια και το ήθος. Εγώ προσωπικά θα χαρώ, όπως βλέπω καθημερινά τον κ. Γεωργιάδη, να τον βλέπω στην καινούρια τηλεόραση, να βλέπω τον κ. Πάγκαλο, να βλέπω ανθρώπους με τους οποίους με χωρίζει άβυσσος, να τους βλέπω στη νέα τηλεόραση και θέλω αυτό να το θωρακίσετε.

Σας έγιναν πάρα πολλές προτάσεις από τα κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή και από άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα. Δεν θέλω να γυρίσω στο παρελθόν και να θυμίσω «Κοίτα ποιος μιλάει». Έχουν, όμως, δικαίωμα -είναι ψηφισμένοι, εκλεγμένοι Βουλευτές- να κάνουν προτάσεις. Εγώ τις δικές μου τις έχω γράψει και θα ήθελα να σας πω, κύριε Παππά: Τολμήστε τώρα, τολμήστε πραγματικά, γιατί θα αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είναι ένας θησαυρός εγκαταλελειμμένος. Θα γίνει παντοδύναμος, αν γίνει αντικειμενικός. Θέλετε να σας πω και κάτι;

Θα γίνει παντοδύναμη η ΕΡΤ, αν γίνει αντικειμενική. Τα ιδιωτικά κανάλια, αυτά που πλασάρουν αυτές τις ανοησίες κάθε πρωί, παραπληροφορούν, κάνουν και φτιάχνουν, θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα. Έχει ανάγκη σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ο Έλληνας πολίτης να ανέβει η ποιότητα ζωής του. Είναι δουλειά που μπορείτε να την κάνετε, έχει μεγάλη δύναμη η ΕΡΤ και είναι μοναδική ευκαιρία.

Εγώ ειλικρινά σας το λέω, θα ήθελα εκεί να έχουν πρόσβαση όλα τα κόμματα, όλες οι μειονοτικές ομάδες, όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι στο περιθώριο εδώ και χρόνια, αλλά και αυτοί που προϋπήρξαν και που έχουν ενοχλήσει.

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Επιφυλάσσομαι μέχρι αύριο να σας δώσω γραπτά τις προτάσεις μου, που δεν έχουν να κάνουν παρά μόνο με το παράπονο και την αγανάκτηση ενός Έλληνα πολίτη, όχι Βουλευτή, που ζω εδώ και χρόνια τα τανκς της ισοπεδωτικής ενημέρωσης στο πετσί μου.

(Ο γιατρός και συνδικαλιστής Αθαν. Παπαχριστόπουλος είναι βουλευτής Αθηνών των ΑΝΕΛ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline