Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:10:51

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός

Μία ώρα προτού λήξει η διορία που είχε στη διάθεσή του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συνεννοηθεί με τους ηγέτες τεσσάρων κομμάτων, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Το νέο σχήμα υπό τον ίδιο θα ελέγχει μόλις 61 έδρες (επί συνόλου 120) της Κνεσέτ.

Ο Νετανιάχου αρχικά εισέπραξε το «όχι» του άλλοτε συμμάχου του Άβιγκορτ Λίμπερμαν (υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ), ο οποίος αποφάσισε να μην τον στηρίξει. Το κόμμα του κέρδισε μόλις 6 έδρες στις πρόσφατες εκλογές.

Το Λικούντ του Νετανιάχου έχει 30 έδρες στην Κνεσέτ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός στράφηκε στο κεντρώο κόμμα Κουλάνου (10 έδρες) με το οποίο συμφώνησε.

Συμφωνία υπήρξε και με δύο μικρότερα θρησκευτικά κόμματα, τα οποία αθροίζουν άλλες 13 έδρες.

Έτσι με 53 έδρες στην «τσέπη» του, ο Νετανιάχου στράφηκε σε μια από τις τελευταίες ενδεχομένως δεξαμενές του: το δεξιό κόμμα Μπαγίτ Γιεχούντι (Εβραϊκός Οίκος) το οποίο κέρδισε 8 έδρες.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, οπότε ο πρόεδρος του Ισραήλ θα έδινε διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι συμφώνησε και με το Μπαγίτ Γιεχούντι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline