Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:03:19

Σταύρος Κοντονής: Διαφθορά και ανυποληψία στο ποδόσφαιρο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου που εισάγεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τα ζητήματα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Θα ήταν καλό πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση να θυμηθούμε τι κατάσταση παρέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποια ήταν η πραγματικότητα, την οποία παρέλαβε η Κυβέρνηση και κλήθηκε να διαχειριστεί; Η πραγματικότητα δεν ήταν άλλη από μία εκτεταμένη ανυποληψία του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μία απαξίωση αυτού του χώρου από την ίδια την κοινωνία, από γεγονότα και καταστάσεις, που είχαν συμβεί καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Δεύτερον, ήταν μία αίσθηση προς την κοινωνία -η οποία δεν ήταν αυθαίρετη, αλλά μία πραγματικότητα- ότι αυτός ο χώρος μαστίζεται από μία εκτεταμένη διαφθορά. Και το τρίτο, ήταν συνεχείς και μόνιμες συγκρούσεις και επεισόδια είτε οπαδών αντιπάλων ομάδων είτε οπαδών με τις δυνάμεις της Τάξης, δηλαδή την Αστυνομία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, κάθε Σαββατοκύριακο –και δεν ήταν την περίοδο που αναλάβαμε εμείς, ήταν και την προηγούμενη περίοδο με άλλες κυβερνήσεις- είχαμε μία μόνιμη «αιμορραγία» της έννομης τάξης εξαιτίας αυτών των συμπεριφορών, οι οποίες πρόσβαλαν όχι μόνο τον αθλητισμό και την ιδέα του ευ αγωνίζεσθαι αλλά και τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Ο αθλητισμός ούτε λίγο ούτε πολύ είχε γίνει ένα πεδίο αδυσώπητης σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων, είχε γίνει ένα πεδίο στράτευσης οπαδών -τυφλών οπαδών, τους οποίους δεν τους ενδιαφέρει ούτε τι θέαμα υπάρχει ούτε πώς έχει διαρθρωθεί αυτό που λέμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα- οι οποίοι επί μονίμου βάσεως δημιουργούσαν καταστάσεις, που ήταν προσβλητικές για όλους. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Τι υπήρχε, όμως, στο νομοθετικό επίπεδο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τόνισα και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που είχαμε την ευκαιρία αναλυτικά να συζητήσουμε. Σε κανέναν άλλον τομέα της δημόσιας ζωής δεν ήταν τόσο ελαχιστοποιημένη η παρέμβαση του κράτους. Ελαχιστοποιημένη, όχι σε θέματα διοίκησης των ομοσπονδιών, αλλά σε θέματα στα οποία το κράτος πρέπει να επεμβαίνει και να ρυθμίζει όταν διαπιστώνει ότι υπάρχουν κενά ή ακόμη χειρότερα παθογένειες, όπως στην περίπτωσή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν σας το κρύβω ότι οι μόνες δυνατότητες που είχε η Κυβέρνηση με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ήταν να ρυθμίζει δευτερεύοντα ζητήματα, κατά τη γνώμη μου, όπως τα θέματα μετακίνησης των οπαδών ή απαγόρευσης κάποιων αγώνων, αφού προηγουμένως –προσέξτε το, όχι αυτοδυνάμως- υπήρχε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση και της ΔΕΑΒ, της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι εδώ η κατάσταση είχε φύγει από κάθε έλεγχο και από κάθε παρέμβαση. Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα και καταστάσεις απείρου κάλους. Ευτυχώς, δεν είχαμε νεκρό, την περίοδο τη δική μας, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Νεκρός υπήρξε κατά την τρέχουσα αθλητική περίοδο σε αγώνα στην Κρήτη. Νεκρός σε γήπεδο! Εκεί έχουμε καταντήσει, να υπάρχουν νεκροί.

Να υπάρχουν σωματικές βλάβες σε φιλάθλους, σε αθλητές, σε εργαζόμενους. Εκεί έχουμε καταντήσει. Βρεθήκαμε, λοιπόν, σε αυτή την κατάσταση.
Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σοβαρά επεισόδια και όταν αναφέρομαι σε σοβαρά επεισόδια εννοώ εκτεταμένα επεισόδια στα οποία υπήρχε απειλή για την ανθρώπινη ζωή, απειλή για τη σωματική ακεραιότητα συνανθρώπων μας, οι οποίοι μάλιστα -οι περισσότεροι από αυτούς- ήταν εργαζόμενοι στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ήταν, δηλαδή, αθλητές, ποδοσφαιριστές μιας ομάδας, ή εργαζόμενοι συμμετέχοντες με την ιδιότητα του ιατρού ή του φυσιοθεραπευτή, στην αποστολή αυτής της ομάδας σε ένα άλλο γήπεδο, όπως επίσης, είχαμε καταστροφές, τόσο σε δημόσια περιουσία όσο και σε ιδιωτική περιουσία.

Αυτό ήταν ένα πλαίσιο, το οποίο κατά την Κυβέρνηση δεν μπορούσε να μείνει έτσι. Έπρεπε να παρέμβουμε και μάλιστα άμεσα.

Μάλιστα, εκείνη την περίοδο η Κυβέρνηση δεχόταν είτε προτροπές είτε επιθέσεις. «Γιατί δεν παρεμβαίνει;». Μας καλούσαν όλοι λίγο έως πολύ να παρέμβουμε, διότι αυτή η κατάσταση ομολογείτο από τους πάντες ότι δεν πάει άλλο και ομολογείτο ότι όπως συνεχίζεται, θα έχουμε ακόμα χειρότερα φαινόμενα.

Σας θυμίζω ότι η Κυβέρνηση άμεσα παρενέβη και απαγόρευσε τη διεξαγωγή αγώνων για μία αγωνιστική και τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για δύο αγωνιστικές. Εκείνη την περίοδο, με βάση το τεταμένο κλίμα που υπήρχε, τις συγκρούσεις μεγαλόσχημων παραγόντων σε δημόσιες συνεδριάσεις των οργάνων, των αρχών που ήλεγχαν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, τις συγκρούσεις οπαδών και ένα κλίμα απαράδεκτο που είχε δημιουργηθεί στον οπαδικό Tύπο, η Κυβέρνηση επενέβη με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν.

Θέλω να σας τονίσω ότι εξαντλήσαμε αυτές τις δυνατότητες. Τις εξαντλήσαμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές.
Σήμερα τι κάνουμε με το νομοσχέδιο που έρχεται προς συζήτηση; Νομίζω ότι είχαμε μία πάρα πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε και θα το έχετε διαπιστώσει, όχι μόνο με βάση όσα είχα ανακοινώσει, αλλά και μ' όσα διαλαμβάνονται στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, έχουν ληφθεί υπόψη πάρα πολλές παρατηρήσεις όλων των κομμάτων οι οποίες ήταν προς ένταξη στο νομοσχέδιο.

(Ο δικηγόρος και βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής είναι υφυπουργός Αθλητισμού)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline