Σάββατο 20 Απριλίου 2024  07:31:00

Εκατοντάδες νεκροί στην Ινδία από κύμα καύσωνα

Η περιοχή που έχει πληγεί χειρότερα είναι το νοτιοανατολικό κρατίδιο Άντρα Πραντές, όπου οι Αρχές έκαναν λόγο για περισσότερους από 551 νεκρούς τις τελευταίες πέντε ημέρες. Επίσης, 215 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη γειτονική πολιτεία Τελανγκάνα.

Η Ινδία κατέγραψε θερμοκρασίες της τάξης των 48 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τον διευθυντή της Ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι ζεστές και ξηρές συνθήκες επιδεινώνονται από τους ανέμους που φυσούν από την επαρχία Σίντχ του Πακιστάν και διαπερνούν τις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Ινδίας.

«Αυτή η υποερβολικά ξηρή ζέστη περνά στην Ινδία από τους δυτικούς ανέμους», πρόσθεσε ο διευθυντής.
Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν για δύο ακόμη ημέρες, πριν οποιαδήποτε ύφεση των φαινομένων, προειδοποίησε σήμερα η Υπηρεσία. Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι ένα ακόμη κύμα καύσωνα θα ακολουθήσει σύντομα.

Οι πολιτείες που «ψήθηκαν» κάτω από τον καυτό ήλιο ήταν οι Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα. Η πρωτεύουσα Νέο Δελχί, η γειτονική Χαριάνα και το Ρατζαστάν που έχει έρημο, επίσης επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι φτωχοί στο έλεος της ζέστης

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι οι φτωχότεροι άνθρωποι, επαίτες και άστεγοι, όπως επίσης και εργάτες σε οικοδομές που καλούνται να εργαστούν κάτω από τον ήλιο.

Μόνο το 1/3 περίπου του πληθυσμού της χώρας έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη ζέστη χωρίς παροχές ανακούφισης, όπως ανεμιστήρες. Για όσους διαθέτουν ηλεκτροδότηση, οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχείς λόγω της επιπλέον ζήτησης για τη λειτουργία ανεμιστήρων και κλιματιστικών. Πολλοί άνθρωποι ακόμη που δεν μπορούν να προσφέρουν λίγη δροσιά στα σπίτια τους ψάχνουν καταφύγιο σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα, και γενικότερα οπουδήποτε που μπορούν να ξεφύγουν από τη ζέστη.

«Μας ψήνει εκεί έξω... Η έξοδός μας είναι ένας εφιάλτης. Ο λαιμός μου έχει στεγώσει, παρόλο που μόλις ήπια νερό», δήλωσε η Μίνα Σεσάντρι, τουρίστρια από τη δυτική πόλη Πούνε, η οποία επισκέφθηκε μνημείο στο Νέο Δελχί μαζί με τα παιδιά της. ."

Ανακούφιση από τους μουσώνες

Οι θερμοκρασίες βρίσκονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα εδώ και πέντε ημέρες, με μία μικρή πτώση τη νύχτα, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν υψηλές για κάποιες μέρες ακόμη, δήλωσε ο μετεωρολόγος του CNN, Tom Sater.

Οι μουσώνες της Ινδίας μπορεί να προσφέρουν μία ανακούφιση από τη ζέστη, αλλά οι βροχές αναμένεται να φτάσουν σε μία εβδομάδα και κάτι. Όταν «χτυπήσουν» την νοτιοανατολική ακτογραμμή της χώρας, τότε θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη για να περάσουν από τα βορειότερα τμήματα.
Οι Αρχές έχουν συστήσει στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να καταναλώνουν πολύ νερό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline