Σάββατο 15 Αυγούστου 2020  00:23:03

Δημήτρης Κρεμαστινός: Τι είναι θεσμοί, τι είναι Τρόικα

Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είχα και δεν έχω στόχο να αποδείξω ότι κάνατε μια δήλωση πριν λίγο καιρό που δεν είναι συνεπής, παρά τις πιέσεις που υφίσταστε και το αναγνωρίζω.

Όμως, το θέμα του ΦΠΑ των νησιών δεν είναι καν θέμα των Βουλευτών ή ενός Βουλευτού που υπερασπίζεται για μικροπολιτικούς λόγους τους ψηφοφόρους του. Είναι θέμα εθνικό. Αν αναλογιστείτε ότι στη Μεσσηνία φτιάχτηκε μια πολύ καλή ξενοδοχειακή μονάδα και αυξήθηκε κατά 70% αποδεδειγμένα μέσα σε ένα χρόνο ο τουρισμός της περιοχής, θα αντιληφθείτε ότι αν είχαμε τέτοιες υποδομές κατά μήκος όλων των ακτών, όχι μόνο των νησιών αλλά και της ενδοχώρας, τι αύξηση θα είχε ο τουρισμός, σε μια χώρα που έχει την καλύτερη πρώτη ύλη για τον τουρισμό και είναι τελευταία από πλευράς αριθμών σε όλη τη Μεσόγειο.

Μας έχει ξεπεράσει ακόμα και η γείτονα Τουρκία που είχε πολύ μικρότερα νούμερα, σχεδόν μηδαμινά.

Χρειάζεται λοιπόν να το καταλάβουν αυτό οι θεσμοί, όπως τους λέτε. Εγώ τους λέω «τρόικα», όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί η λέξη «θεσμοί» αναβιβάζει σε υπερβατικό βαθμό τους ανθρώπους. Ο θεσμός, όπως καταλαβαίνετε, είναι κάτι ανώτερο από τη λέξη «τρόικα». Η τρόικα σημαίνει τρία, είναι οι τρεις παράγοντες, ενώ ο «θεσμός» είναι κάτι υπερβατικό.

Η τρόικα λοιπόν πρέπει να καταλάβει ότι ο τουρισμός είναι το οξυγόνο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, διότι όλες οι άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές που υπάρχουν είναι ακόμα σε βρεφονηπιακό στάδιο. Θα σας ενισχύσουμε και προσωπικά, αλλά πιστεύω και ο χώρος αυτός, διότι ο τουρισμός είναι επαναλαμβάνω το οξυγόνο της χώρας.

Πρέπει λοιπόν να επανέλθετε με περισσότερο δυναμικό τρόπο στο θέμα αυτό, γιατί δεν είναι μικροπολιτικό θέμα αλλά θέμα επιβίωσης της χώρας. Κατά συνέπεια, εκτιμώ αυτό που έχετε πει ότι ένα μέρος του ΦΠΑ θα επιστρέφεται στους κατοίκους. Είναι θετικό. Αυτό όμως δεν είναι το θετικότερο. Το χειρότερο όμως είναι ότι όλη η εμπορική, η οικονομική και τουριστική ζωή θα μηδενιστεί.
Υπάρχουν νησιά που απέχουν από τη γείτονα χώρα μερικά λεπτά με το ταχύπλοο. Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα και οι Έλληνες θα πηγαίνουν να αγοράζουν από την άλλη ακτή τα πάντα. Θα έχουμε δηλαδή μια καθίζηση, μια νέκρωση, αν θέλετε, του εμπορίου της χώρας. Γιατί το εμπόριο της χώρας σε επίπεδο τουρισμού είναι το πρώτο.

Δεν είναι λοιπόν τόσο απλό το πράγμα. Γι' αυτό σάς υποβάλω την ερώτηση και σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω καμία αντιπολιτευτική διάθεση προς εσάς, που ξέρετε ότι σας εκτιμώ ούτε βεβαίως προς την Κυβέρνηση. Είναι όμως μια αδήριτη πραγματικότητα.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Κρεμαστινέ, ούτε κατά διάνοια δεν θεώρησα ότι κινείστε από μικροπολιτική ή αντιπολιτευτική διάθεση. Και εγώ στη θέση σας την ίδια ερώτηση θα έθετα. Και σας ευχαριστώ που την βάζετε στο τραπέζι της συζήτησης.
Είναι πολύ σημαντικό να πιέζεται η Κυβέρνησή μας, στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, να μην εγκαταλείψει τον ιερό σκοπό της θωράκισης της νησιωτικής Ελλάδας και της περαιτέρω ανάπτυξής της.

Θέλω να σας πω ότι όσον αφορά το τουριστικό προϊόν των νησιών, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας στο σύνολό της, δεν είναι θέμα μόνο φορολογίας και το γνωρίζετε αυτό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν, έτσι ώστε να υπάρξει αναβάθμιση, ώστε να μην θέλει, να μην το συζητάει καν κάποιος να πάει στα διπλανά παράλια και ας υπάρχει μια μικρή διαφορά. Γιατί ξέρετε ότι δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω για το ποιος θα έχει το χαμηλότερο ΦΠΑ, με μια χώρα σαν την Τουρκία ή σαν την Κύπρο με άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Γι' αυτό μίλησα για μια αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά στο σύνολο που έχει να κάνει με τις μεταφορές, με το ΦΠΑ. Για παράδειγμα, στο θέμα των αγορών που κάνουν οι τουρίστες στα νησιά θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε πολύ πιο έντονα και με μη γραφειοκρατικές διαδικασίες την επιστροφή του ΦΠΑ στους τουρίστες που κάνουν αγορές, για παράδειγμα στη Ρόδο και μετά φεύγουν από το Αεροδρόμιο της Ρόδου. Όπως γίνεται παγκοσμίως, η επιστροφή μπορεί να γίνεται εκείνη τη στιγμή στο Αεροδρόμιο της Ρόδου, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για αυτόν τον αγώνα δρόμου προς τα κάτω όσον αφορά τον ανταγωνισμό με χώρες, όπως η Τουρκία.

Αναφερθήκατε και στην τρόικα. Θέλω να σας πω ότι καταλαβαίνω αυτό που λέτε, όμως θέλω να σας θυμίσω ότι αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια δεν είδατε τεχνοκράτες των τριών θεσμών να εισβάλουν στο δικό μου Υπουργείο, στη Οδό Νίκης ή στο Υπουργείο του συναδέλφου κ. Ξυδάκη, σε κανένα Υπουργείο. Δεν τους είδατε να ανακρίνουν Υπουργούς. Δεν τους είδατε να τους έχουν απ' έξω και να περιμένουν τους Υπουργούς για να τους μιλήσουν μικρομεσαία στελέχη των θεσμών ή της τρόικα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Σας είπα για την ονομασία.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Γι' αυτό εγώ κάνω το διαχωρισμό μεταξύ των θεσμών και της τρόικα.
Αυτό όμως που έχει σημασία, πέραν της σημειολογίας, είναι η Ευρώπη επιτέλους να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να μπορούμε αυτές τις συζητήσεις, για το ΦΠΑ στα νησιά για παράδειγμα, να τις κάνουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στη βάση του κοινού ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος, στη βάση κοινών ευρωπαϊκών αξιών για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι Ευρωπαίοι νησιώτες, όχι οι Έλληνες νησιώτες σε σχέση με τους Ισπανούς νησιώτες.

Το πρόβλημα με τους θεσμούς –είτε τους λέμε θεσμούς είτε τρόικα- είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Γι' αυτό χρειάζεται αυτή να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και από εδώ και πέρα να διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομιμότητας και όχι στο πλαίσιο ενός παρανομικού αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν εμπίπτει και τελικά δεν συνάδει καν με τις ευρωπαϊκές αρχές.

(Ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός είναι βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline