Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιωάννης Λαγός: Η στοχοποίηση της Χρυσής Αυγής

Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ στο νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε ο Ειδικός Αγορητής μας, θα αναφερθεί και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε κάποια άλλα γεγονότα που έχουν συμβεί, τα οποία δεν μας δίνεται, φυσικά, η δυνατότητα να τα πούμε από πουθενά.

Και μιας και έχουμε μόνο το Βήμα της Βουλής να μιλάμε, ας πούμε μερικά πραγματάκια για να τα μάθουμε εδώ πέρα μέσα στον ναό της δημοκρατίας! Θα σας πω κάποια πράγματα που έχουν γίνει από τις 6 Μαΐου του 2015 που μιλάμε τώρα, μέχρι και τη σημερινή ημέρα.

Στις 6 Μαΐου: Επίθεση και αντιφασιστική ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο του συνηγόρου του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής, του Νίκου του Μιχαλολιάκου. Υπάρχει ανάληψη ευθύνης από αντιφασιστική ομάδα -και καλά. Γράφει μέσα συγκεκριμένα «Καμιά δικαιοσύνη δεν πρόκειται να δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων της αστικής δημοκρατίας». Και συνεχίζει, «Θα έχουν την απάντηση που απαιτείται κάθε φορά, από τον κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια, και με όποιο μέσο θεωρείται απαραίτητο».
Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

-Στις 15 Μαΐου: Εισβολή στο δικαστήριο που εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής από άτομα τα οποία κατηγορούνται για τρομοκρατία. Τόλμησαν αυτοί οι άνθρωποι, με αυτό το θράσος, να μπουν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, να προπηλακίσουν όσους ήταν εκεί, με την ανοχή της αστυνομίας, και να φύγουν χωρίς να γίνει τίποτα. Σας διαβάζω την ανακοίνωση που έστειλαν μετά: «Οι παριστάμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής πήραν μία γεύση από την πραγματική δικαιοσύνη που τους περιμένει, τη δικαιοσύνη του πραγματικού αντιφασιστικού αγώνα και όχι τις πλασματικές δίκες».
Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

-Προχωράω στις 20 Μαΐου: Έχει προηγηθεί μία ενημερωτική δράση της Τοπικής Οργάνωσης του Πειραιά, στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, κατά των πλειστηριασμών που γίνονται σε συνανθρώπους μας. Τους παίρνουν το σπίτι οι μεγαλοτραπεζίτες. Πήγαν στελέχη της Τοπικής Πειραιά, αντέδρασαν εκεί πέρα, έριξαν φυλλάδια και προσπάθησαν να δείξουν σε όλον τον κόσμο ότι είμαστε μαζί τους και ότι δεν θέλουμε να υπάρχουν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών των Ελλήνων.

Αποτέλεσμα; Το ίδιο απόγευμα επίθεση στην Τοπική του Πειραιά. Σωθήκαν τα γραφεία λόγω της παρέμβασης κάποιων παριστάμενων εκεί, οι οποίοι έκλεισαν τις πόρτες και πρόλαβε και γλύτωσε η όλη διαδικασία. Η Αστυνομική Διεύθυνση του Πειραιά είναι στα εκατό μέτρα. Δεν υπήρξε καμμία προσαγωγή.
Το καταθέτω για τα Πρακτικά γιατί υπάρχει και ανάληψη γι' αυτό.

-Το ίδιο απόγευμα, σε γραφείο συναγωνιστή μας στο Αίθριο Αμαρουσίου εγκάθετοι τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό. Ο άνθρωπος χτύπησε άσχημα. Έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Σήμερα κάνει τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να γλυτώσει τα χειρότερα. Θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον για ένα μήνα.
Όλα αυτά τα πράγματα δεν ακούγονται, δεν μαθαίνονται πουθενά, δεν ευαισθητοποιείται κανείς από εσάς τους δημοκράτες!
Υπουργέ, είσαστε εδώ πέρα και ακούτε όλα αυτά τα πράγματα. Και μάλλον από εμάς τα ακούτε. Προφανώς δεν τα ξέρετε ούτε εσείς ή αν τα ξέρετε δεν έχετε κάνει τίποτα. Σημεία και τέρατα εις βάρος της Χρυσής Αυγής! Κανείς δεν ασχολείται, κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο του συγκεκριμένου κυρίου που σας λέω. Αναφέρουν: «Ο φασισμός αντιμετωπίζεται όπως του αξίζει και αρμόζει, με οργάνωση και μαχητικότητα, ασκώντας τη βία που αναλογεί στον αγώνα που δίνουμε. Έτσι λοιπόν για πολλοστή φορά αποφασίσαμε να περάσουμε στην επίθεση βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στο πολύμορφο τσάκισμα του φασισμού». Δεν έχει ασχοληθεί κανείς.

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

-Την περασμένη Κυριακή, σε εκδήλωση νόμιμη, κανονικά, της Χρυσής Αυγής, στην περιοχή του Βόλου, στο χωριό Διμήνι, σε αίθουσα η οποία κανονικά μας είχε παραχωρηθεί, γίνεται το εξής: Οι άνθρωποι που πάνε εκεί πέρα πρώτοι για να μπουν μέσα να φτιάξουν τον χώρο, δέχονται τρομοκρατική παρακρατική επίθεση από εκατόν πενήντα αληταράδες αναρχοαριστερούς, επιτίθενται, τους πολιορκούν μέσα στην αίθουσα του Δημαρχείου η οποία μας είχε παραχωρηθεί. Έχουμε σοβαρά τραυματίες. Η Αστυνομία, από τις 17.00΄ που εκτυλίσσεται το γεγονός μέχρι τις 18.50΄, είναι απούσα. Δεν ενδιαφέρεται να πάει κανείς εκεί πέρα.

Άλλωστε, τι πείραζε άμα σκοτωθεί και κανείς; Φασίστες είναι, μωρέ, χρυσαυγίτες, θα γινόταν τίποτα; Ένοιαζε κανέναν σας;
Ανάληψη ευθύνης μετά από λίγο. Οι άνθρωποι λένε εδώ πέρα: «Στο στρίμωγμα που κάνανε, γεύτηκαν μερικές μαυροκόκκινες παλουκιές». Στη συνέχεια, κάποιος απ' αυτούς πήγε με συνοπτικές διαδικασίες στο νοσοκομείο του Βόλου. Το καυχώνται, είναι περήφανοι οι άνθρωποι γι' αυτό που έκαναν! «Έχουν έρθει», λέει, «ΕΚΑΒ, αρκετοί φασίστες είναι τραυματίες και σε νοσοκομεία».
Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, ανακοινώνονται όλα αυτά, όταν εσάς δεν σας ενδιαφέρει τίποτα. Και όχι μόνο δεν σας ενδιαφέρει τίποτα, δεν θα σας στενοχωρούσε καθόλου αν έχει συμβεί και κάτι.
Και συνεχίζουν: «Σε μια μικρή ανάπαυλα της πολιορκίας τους δόθηκε μέσω ντουντούκας πέντε λεπτά διορία να αποχωρήσουν». Ακούστε τι έχει συμβεί στο Βόλο πριν από τρεις-τέσσερις μέρες. Διορία πέντε λεπτά από ντουντούκα ποιων; Των Ινδιάνων; Των καουμπόηδων που πήγαν εκεί να εφαρμόσουν την τάξη;
Όλα αυτά είναι εις βάρος της Χρυσής Αυγής. Είναι αυτή η Χρυσή Αυγή που έχετε στοχοποιήσει όλοι εσείς. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

Αποτέλεσμα απ' όλα αυτά τα μικρά που σας προανέφερα; Από τις 6 του μηνός -είναι είκοσι μέρες που έχουν γίνει και δεν σας λέω για τα προηγούμενα, όπου έχουν συμβεί σημεία και τέρατα- μηδέν προσαγωγές! Φυσικά, μηδέν συλλήψεις. Μηδέν προσαγωγές, Υπουργέ! Κανείς δεν έφταιγε για τίποτα. Κανείς δεν κρίθηκε ένοχος για τίποτα! Και όλα έχουν γίνει καλά στο αντιφασιστικό μέτωπο που έχουν ανοίξει όλοι οι δημοκράτες, από την άκρα Αριστερά μέχρι την άκρα Δεξιά και πολεμούν τη Χρυσή Αυγή με οποιονδήποτε τρόπο.

Δεν τους νοιάζει το τίμημα. Δεν τους νοιάζει το κόστος. Δεν σας νοιάζει! Και ηθικοί αυτουργοί είσαστε όλοι εσείς. Είσαστε όλοι που είστε εδώ μέσα, που έχετε οδηγήσει την κατάσταση να ξεφύγει από τα επιτρεπτά όρια. Είσαστε όλοι εσείς, οι προηγούμενοι Υπουργοί Δημοσίας Τάξεως και οι τώρα, οι οποίοι σε αυτούς που δέχονται συνεχώς παρακρατικές και τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αρνηθεί την αστυνομική προστασία. Ποιοι κινδυνεύουν, άραγε, εδώ μέσα, εάν δεν κινδυνεύουν οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής; Ποιοι κινδυνεύουν, εάν δεν κινδυνεύουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής; Όλοι οι άλλοι έχουν από δύο, τρεις ή τέσσερις αστυνομικούς και η Χρυσή Αυγή δεν έχει τίποτα.

Δεν μας ενδιαφέρει. Και αν νομίζετε ότι εμείς θα φοβηθούμε με αυτά ή θα σταματήσουμε να λέμε ό,τι πιστεύουμε, επαναλαμβάνω, είστε βαθιά γελασμένοι. Όλα θα λέγονται απ' αυτό εδώ το Βήμα της Βουλής, γιατί δεν μας έχει δοθεί άλλη δυνατότητα, θα τα λέμε από εδώ μέσα.

Αυτά που συμβαίνουν στη δημοκρατική Ελλάδα είναι αδιανόητα. Όλοι εσείς τα βλέπετε και τα σιγοντάρετε. Ελάχιστοι από εσάς, ίσως, μέσα τους να μην συμφωνούν, αλλά δεν έχει κανείς σας το θάρρος να βγει και να κατηγορήσει για όλα αυτά που γίνονται.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ένα λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι κανένα από τα αποκόμματα του αντισυνταγματικού τόξου για καμμία απ' αυτές τις περιπτώσεις που έχουν γίνει και για δεκάδες άλλες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, δεν έβγαλε μία ανακοίνωση που να καταδικάζει τη βία. Άρα, τι δείχνει όλο αυτό; Ότι όλοι εσείς είστε σύμφωνοι στη βία που υπάρχει εις βάρος της Χρυσής Αυγής. Τη θέλετε, σας αρέσει και με τον τρόπο σας δίνετε το δικαίωμα και το έναυσμα για να γίνονται όλα αυτά.

Η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να υποστείλει τις σημαίες. Η Χρυσή Αυγή θα είναι συνέχεια εδώ. Όσο ο ελληνικός λαός μας στέλνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα είμαστε απέναντί σας, θα στοιχειώνουμε τα όνειρά σας και θα φωνάζουμε για το δίκαιο της Ελλάδας, για το δίκαιο του Έλληνα πολίτη.

. ....ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, όταν αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο ο κ. Λαγός απέναντι στο Κοινοβούλιο και στο Σώμα και θεωρεί όλους, τους Βουλευτές, τον Υπουργό, το Προεδρείο, εν πάση περιπτώσει, ως ηθικούς αυτουργούς στις αναφερόμενες απ' αυτόν επιθέσεις κατά της Χρυσής Αυγής, πιστεύω ότι αυτό το παραλήρημα ξεφεύγει από κάθε πλαίσιο λειτουργίας και ελεύθερης έκφρασης. Δηλαδή, θεωρώ ότι είναι μια ουσιαστική προσβολή και επίθεση ενάντια στη δημοκρατία και, μάλιστα, όταν έχουμε και τα γεγονότα της επίθεσης στον Κορυδαλλό κατά μαρτύρων που πήγαιναν να καταθέσουν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τα οποία είναι πολύ πρόσφατα. Το θεωρώ απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για τη δημοκρατία από άνθρωπο που είπε και ομολόγησε εδώ ότι είναι φασίστας. Έτσι είπε ενώπιον του Σώματος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Καταρχήν, ο άνθρωπος λέει ψέματα και το λέει μπροστά μας. Ποτέ δεν είπα ότι είμαι φασίστας. Είπα τι έχει ειπωθεί -και τα έδωσα, για να κατατεθούν στα Πρακτικά- εις βάρος μας. Πρώτον, λοιπόν, λέει ψέματα ο κύριος.

Δεύτερον, αν θέλει να μην πω αυτά που είπα, ότι δεν υπάρχει ενοχή από όλους, ας μας πει τι έκανε ένας από τους τριακόσιους που βρίσκονται εδώ μέσα για να καταδικάσει κάποια από την επίθεση που έχουμε δεχθεί. Αν υπήρχε μια καταγγελία από κάποιον, μια κίνηση από κάποιον, μια οποιαδήποτε δήλωση, εγώ θα έβγαινα και θα έλεγα ότι είναι διακόσιοι ενενήντα εννέα και ο συγκεκριμένος αυτός κύριος δεν είναι. Και οι τριακόσιοι επαναλαμβάνω –μάλλον οι διακόσιοι ογδόντα τρεις- και επιμένω ότι δέχονται αυτό που γίνεται και συμφωνούν.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι εδώ δίπλα. Δεν έχει υπάρξει ούτε μια προσαγωγή, δεν έχει υπάρξει ούτε μια καταγγελία για τα γεγονότα αυτά που έχουν συμβεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο καθένας έχει την άποψή του. Το Προεδρείο νομίζω ότι εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχει τη δική του άποψη, που είναι τελείως διαφορετική και όπως όλοι κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό.

(Ο ελεύθερος επαγγελματίας Γιάννης Λαγός είναι ηγετικό στέλεχος και βουλευτής της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στην Β΄. Πειραιά. Εχει προφυλακισθεί με βαρύτατες κατηγορίες)

 

Πολυμέσα