Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:49:30

Γιάννης Κουτσούκος: Το «μικρό ΠΑΣΟΚ» κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που μας δίνει τη δυνατότητα να υπερβούμε τους ψεύτικους διαχωρισμούς των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών, με τους οποίους κάποιοι γίναν εξουσία και στους οποίους ορθά αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης νωρίτερα, ξεχνώντας ότι ήταν και η Νέα Δημοκρατία -την οποίαν εκπροσωπεί σήμερα- ένα κομμάτι του αντιμνημονιακού κινήματος που συνέρρεε τότε στις πλατείες των «Αγανακτισμένων» και δημιούργησε αυτό το διχασμό μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.


Και έρχεται σήμερα η σκληρή πραγματικότητα να αποδείξει ότι τα πραγματικά προβλήματα υπερβαίνουν αυτούς του ψεύτικους διαχωρισμούς. Αυτό θα έρθει να επιστεγαστεί την ώρα που η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φέρει εδώ πέρα -όπως ελπίζουμε και προσδοκούμε- τη συμφωνία επιβίωσης της χώρας και παραμονής στο ευρώ, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτή είναι η απαίτηση του ελληνικού λαού. Με αυτό το πρόγραμμα κατέβηκε στις εκλογές. Αυτή την εντολή έχει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ουσία του νομοσχέδιου θα έλεγα ότι έχει μια εσωτερική αντίφαση, η οποία θα μας οδηγούσε να κάνουμε διάφορα σχόλια κωμικού χαρακτήρα, αν δεν εμπεριείχαν την τραγικότητα στο εσωτερικό της.

Τι εννοώ; Εννοώ ότι με το νομοσχέδιο σήμερα δίνουμε τη δυνατότητα υλοποίησης μιας Οδηγίας, συνεχίζοντας το έργο του Υπουργείο Δικαιοσύνης που συγκρότησε την Νομοτεχνική Επιτροπή, ώστε να έχει ο απλός πολίτης ο οποίος σήμερα δεν πληρώνεται από το Δημόσιο –γιατί το Δημόσιο ως γνωστόν έχει κηρύξει στάση πληρωμών- τη δυνατότητα διαταγής πληρωμής. Δηλαδή η Κυβέρνηση που έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό φέρνει το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που δεν πληρώνονται να πάνε να ζητήσουν αναγκαστικά μέτρα διαταγής πληρωμής και κατάσχεσης περιουσίας.

Άρα, εμείς ευχόμαστε αυτό το νομοσχέδιο στην παρούσα φάση να μην αξιοποιηθεί από τους χιλιάδες μικρομεσαίους, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο είτε είναι μικροεργολάβοι είτε είναι προμηθευτές του Δημοσίου. Ευχόμαστε η Κυβέρνηση να κλείσει μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη στοιχειώδη ρευστότητα, τη σταθερότητα, για να μιλήσουμε μετά για την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρα από το μνημόνιο. Αυτή είναι η ευχή μας.

Το άλλο θα ήταν τραγικό, να ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο για να κάνουν χρήση αυτοί που δεν πληρώνονται από το δημόσιο με ευθύνη της ίδιας της Κυβέρνησης που φέρνει αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της νομοθετικής ρύθμισης, τοποθετήθηκε, πιστεύω, με πληρότητα ο Εισηγητής μας κ. Αρβανιτίδης και δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα άλλο.
Εξάλλου, η δική μας στάση σε μια σειρά νομοσχεδίων εδώ στη Βουλή δείχνει ότι δεν έχουμε καμία σχέση ποιοτικά με τη στάση που στήριξε η Αντιπολίτευση και κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όταν υπήρχαν στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις που εμείς στηρίζαμε ανάλογες πρωτοβουλίες, είτε αυτές αφορούσαν διοικητικές αλλαγές είτε πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις, μέτρα για τη διαφάνεια κ.ο.κ. Τότε όλα καταγγελλόντουσαν ως μνημονιακές πολιτικές σε βάρος του λαού.

Εμείς έχουμε μια πολύ διαφορετική στάση, μια στάση ευθύνης και αυτή θα τηρήσουμε, προσδοκώντας να μας φέρει η Κυβέρνηση εδώ στη Βουλή να συζητήσουμε περί του περιεχομένου της συμφωνίας.

Διότι, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου, αλλά η κ. Κωνσταντοπούλου μάς έχει πει πάρα πολλές φορές –αναφέρθηκε και στις προγραμματικές της δηλώσεις- για την ανάγκη να μετεξελιχθεί το Κοινοβούλιο σε κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας, όπως είναι από τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, εδώ να χτυπά η πολιτική ζωή του τόπου, εδώ να λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Θέλω να σας πω ότι ο κ. Βενιζέλος έχει καλέσει με τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις τον κύριο Πρωθυπουργό να έρθει στην «ώρα του Πρωθυπουργού» και να μας ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση, αλλά αυτό δεν έχει γίνει πράξη. Επίσης, έχουμε καλέσει τον κ. Βαρουφάκη να μας καταθέσει τα έγγραφα με τα οποία έχει συνοδεύσει την κύρωση της κύριας χρηματοδοτικής σύμβασης, προκειμένου να δούμε τι δεσμεύσεις ανέλαβε η χώρα. Και έχουμε ζητήσει να έρθει εδώ για να συζητήσουμε περί της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αυτή με τις γνωστές αμφισημίες, οι οποίες ερμηνευόντουσαν τότε από την Κυβέρνηση ως σπάσιμο του μνημονίου, ενώ το πραγματικό τους περιεχόμενο είναι ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις με βάση το μνημόνιο. Αυτά, λοιπόν, δεν έχουν έρθει να συζητηθούν στη Βουλή.

Δεν θέλω να υποβαθμίσω καθόλου την ουσία της σημερινής συζήτησης γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, κοιτάξτε πού χτυπά σήμερα η καρδιά της κοινωνίας, ποιο είναι το ερώτημα που θα σας θέσει ο απλός πολίτης όταν βγείτε από αυτήν την Αίθουσα και περπατήσετε στον όποιο δρόμο της Αθήνας. Η ερώτηση είναι πού πάει η χώρα και αν θα κλείσει ή δεν θα κλείσει η συμφωνία.

Και αυτό το θέμα δεν το συζητάμε στη Βουλή. Αυτό, όμως, είναι το θέμα που απασχολεί και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη και καλώς απασχόλησε, αν θέλετε, την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συζητούσε επί διήμερο, και απασχολεί το δημόσιο διάλογο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτό είναι το θέμα για το οποίο παρεμβαίνει ο κ. Τσίπρας ζητώντας από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Λιου τη συμβολή του στη σύσκεψη των G7, ώστε να επισπευσθεί μια διαδικασία συμφωνίας. Και ο κ. Λιου έρχεται σήμερα και λέει στον κ. Τσίπρα ότι ο χρόνο τελείωσε και πρέπει να υπογράψουμε.

Προσέξτε! Είδαμε το φιλοατλαντικό πνεύμα της Κυβέρνησης όλο αυτό το τελευταίο διάστημα διά του κ. Βαρουφάκη και κορυφαίων Υπουργών της Κυβέρνησης, μη εξαιρουμένου του κ. Καμμένου, ο οποίος δίνει γη και ύδωρ, δίνει βάσεις, δίνει εκμετάλλευση των νησιών, ελεύθερη οικονομική ζώνη κλπ., και διά του κ. Τσίπρα, που επικοινωνεί κατευθείαν με τον κ. Ομπάμα, τον Υπουργό Οικονομικών κλπ. Όλοι αυτοί, από τους οποίους το φιλοατλαντικό μέτωπο εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα πάρουμε τη βοήθεια έναντι των «κακών» Ευρωπαίων, έρχονται και λένε «κλείστε συμφωνία».

Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Εγώ δεν λέω, καλά κάνει ο κ. Τσίπρας και χαμογελά μπροστά στις κάμερες ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις με την κ. Μέρκελ. Ωστόσο, ζούμε το θέατρο του παραλόγου ο κ. Τσίπρας να τα έχει βρει με την «καλή» κυρία Μέρκελ και να του τα χαλάει ο «κακός» κ. Σόιμπλε, ο οποίος έρχεται και λέει σήμερα ότι δεν γίνεται να τα πάρουμε και τα δύο, δηλαδή και λεφτά και να μην έχουμε και κάποια συμφωνία, να μην αναλάβουμε κάποιες υποχρεώσεις.

Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας προσερχόμενος στην Επιτροπή όπου συζήτησε το θέμα της ΕΡΤ, «ο κόσμος καίγεται και εμείς...» -εν πάση περιπτώσει, είναι γνωστή η λαϊκή παροιμία. Εμείς, λοιπόν, εδώ στη Βουλή δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και δεν μετερχόμαστε καμία διαδικασία στη λήψη αυτών των κρίσιμων αποφάσεων και αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα.
Ακούμε, λοιπόν, τώρα ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ετοιμάζεται μια συμφωνία, που θα έχει είκοσι σελίδες και θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα, για να μπορέσει η χώρα να μην κάνει στάση πληρωμών, όπως λένε κορυφαίοι Υπουργοί. Προσέξτε, κορυφαίοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Στρατούλης, ο κ. Βούτσης, λένε ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε.

Και ακούμε ότι ετοιμάζεται μια συμφωνία με εντολή του κ. Τσίπρα προς τους διαπραγματευτές, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο σαββατοκύριακο για να υπάρξει μια στοιχειώδης ρευστότητα και τα δύσκολα, τα μνημονιακά θα πάνε πίσω. Και μάλιστα, υπάρχουν και πληροφορίες και για μια Πράξη Νομοθετικού

Περιεχομένου, για να υπερβεί, λέει, η Κυβέρνηση τις αντιστάσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Υπάρχει δεδηλωμένη. Πρέπει αυτή η δεδηλωμένη να επικυρώνεται κάθε φορά στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η Ολομέλεια. Και έχουμε δηλώσει εμείς ότι το «μικρό» ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δώσει χείρα βοηθείας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εάν πρόκειται να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο λαός δεν εξέλεγξε εφορευτική επιτροπή, όπως σας είπε καλά ο κ. Παπαδημούλης, για να μας λέτε για εκλογές και για δημοψηφίσματα. Σας εξέλεξε για να κυβερνήσετε. Και για να πάρετε την ευθύνη των αποφάσεών σας. Εάν νομίζετε ότι δεν σηκώνει η πλάτη σας αυτή την ευθύνη, υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της παραίτησης.
Αλλά η κοινωνία απαιτεί να πάρετε τις αποφάσεις και να βγάλετε τη χώρα από το αδιέξοδο. Γιατί παρακολουθώντας την κ. Γεροβασίλη, την οποία εκτιμώ προσωπικά, άκουσα ότι αναφέρθηκε στο όραμα αυτής της περιόδου της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και να μας πάει σε άλλους δρόμους. Συμφωνούμε. Αυτή είναι η επιδίωξη.

Αλλά αυτό περνάει πρώτα-πρώτα μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Γιατί κανένας δεν έρχεται να βάλει ένα καρφί, όταν ακούει καθημερινά αντικρουόμενες απόψεις σαν αυτές του κ. Βαρουφάκη εχθές το πρωί ότι θα βάλουμε φόρο συναλλαγών στα ΑΤΜ και το βράδυ, όταν του τράβηξαν το αυτί, να τις παίρνει πίσω.

Κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει σε αυτή τη χώρα όταν η Κυβέρνηση του λέει ότι διώξαμε την τρόικα και κουβεντιάζουμε με τους θεσμούς και σήμερα το πρωί ο κ. Βαρουφάκης –ανησυχούσαμε πώς δεν είχε μιλήσει μέχρι το μεσημέρι- μας είπε ότι η τρόικα είναι αυτή που απαιτεί να μπει φόρος στα ΑΤΜ.
Κανένας δεν μπορεί να ανοίξει ούτε ψιλικατζίδικο, όταν δεν ξέρει ποιο θα είναι το καθεστώς της φορολογίας των εισοδημάτων, του ΦΠΑ, εάν θα πληρώνει με πιστωτικές κάρτες, εάν θα έχει μπόνους, εάν θα τον παρακολουθούν οι ρουφιανοτουρίστες οι καλωδιωμένοι- κανένας σε αυτή τη χώρα.

Αυτό το τοπίο οφείλετε να το ξεδιαλύνετε, για να υπάρξει η απαιτούμενη σταθερότητα ως προϋπόθεση για να υπάρξουν δουλειές και ανάπτυξη. Και μετά να πάμε στις προοδευτικές πολιτικές, κυρία Γεροβασίλη, για να δούμε λοιπόν τότε πώς θα αναμετρηθούμε ιδεολογικά και πολιτικά -όλοι μας- απέναντι στην ελληνική κοινωνία, ποιες είναι οι προοδευτικές συμμαχίες που είναι ικανές να εμπεδώσουν και να ολοκληρώσουν τέτοιες πολιτικές.

Γιατί, προφανώς, εσείς έχετε μια πρωτοφανή συμμαχία με ένα τμήμα της ακροδεξιάς, το οποίο έφυγε από τη δεξιά όταν αυτή αποφάσισε να έρθει στο σωστό δρόμο, φεύγοντας δηλαδή από τη λογική του αντιμνημονιακού αγώνα και το οποίο είναι φορέας ό,τι πιο αντιδραστικής ιδεολογικής υπάρχει σήμερα σε αυτόν τον τόπο. Δοκιμάστε, λοιπόν, μια προοδευτική πολιτική εδώ για το μεταναστευτικό, για τα σύμφωνα συμβίωσης, δοκιμάστε τη, να δούμε πού θα πάνε οι προνομιακοί σας εταίροι.

Άρα, οι προοδευτικές πολιτικές με αυτή τη συμμαχία και σε αυτή τη γραμμή δεν μπορεί να υπάρξουν. Και αυτό πρέπει να το ξέρει καθαρά ο κόσμος. Είσαστε διαχειριστές ενός αντιμνημονιακού μπλοκ που συγκροτήθηκε ευκαιριακά στη βάση των προβλημάτων που αντιμετώπισε η ελληνική πολιτεία, είσαστε αυτοί που έχετε δώσει άφεση αμαρτιών σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία. Γι' αυτό δεν δέχεστε στην Εξεταστική Επιτροπή, όχι απλά να διευρύνουμε την περίοδο από το 2000 ή από το 2004 ή από όποτε θέλετε, αλλά ούτε να έρθουν να καταθέσουν οι πρώην Πρωθυπουργοί και για να προφυλάξετε ποιον; Τον κ. Παπανδρέου ή τον κ. Καραμανλή; Για πείτε μας!

Επίσης, έχουμε σαφέστατη άποψη για τις στοχεύσεις σας, τις επιδιώξεις σας. Αλλά επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή κρέμεται σε μια κλωστή, σας καλούμε να πάρετε τις αποφάσεις σας, να τις φέρετε εδώ στη Βουλή, να τις συζητήσουμε. Και σας δηλώνουμε ότι εμείς από θέση ευθύνης θα τοποθετηθούμε σε μια διαδικασία και μια συμφωνία που δεν θα εξασφαλίζει μερικές ημέρες βιωσιμότητα για την ελληνική οικονομία και κάποια ελάχιστη ρευστότητα, αλλά σε μια συμφωνία που θα έχει και την προοπτική της επόμενης ημέρας.

Γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε ποια θα πρέπει να είναι η προοπτική της επόμενης ημέρας, πέρα από το εάν κερδίζουμε χρόνο, λίγες ημέρες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με μια μικρή δόση είτε με μια σχετική ρευστότητα από το ELA.
Αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Σε αυτό εμείς θα επιμείνουμε, παρά το γεγονός ότι δεν μας άκουσε κανείς προεκλογικά, πίστεψε εσάς, τα προεκλογικά και μετεκλογικά ψέματα. Αλλά, δυστυχώς, φτάνει η ώρα της αλήθειας.

(Ο οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος είναι βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline