Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδωνις Γεωργιάδης: Το Μνημόνιο και η σύγκλιση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Κατ' αρχάς επί του νομοσχεδίου, νομίζω ότι ο Εισηγητής μας τοποθετήθηκε επαρκώς. Το νομοσχέδιο αυτό είναι κατά βάση μια νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης Κυβέρνησης με πολύ μικρές αλλαγές. Έρχεται να ενσωματώσει στην Ελλάδα μια κοινοτική οδηγία και το κυριότερο για εμένα αποτελεί και μνημονιακή μας υποχρέωση.


Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι σιγά σιγά συναντιόμαστε στους μεγάλους δρόμους του μνημονίου. Και είναι πολύ ευχάριστο, γιατί στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, στην προηγούμενη σύνθεση, και μόνο που θα ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ως Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβερνήσεως Σαμαρά ότι αποτελεί μνημονιακή μας υποχρέωση, θα ήταν ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πει ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι».

Ωστόσο, τα φέρνει έτσι η ζωή, αλλάζουν τα πράγματα και συναντιόμαστε τώρα στη μεγάλη λεωφόρο της ευρωπαϊκής οδού, όπου όπως είπε σήμερα και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τον οποίον θαυμάζει πολύ ο κ. Βαρουφάκης, «δεν γίνεται να ακολουθήσουμε χωρίς μνημόνιο».
Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε, για να μην το ξεχάσω, θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή δημόσια παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών, του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος μπαίνοντας στο Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να δηλώσει στους δημοσιογράφους το τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις και με τον ΦΠΑ, είπε: «δεν μας αφήνει η τρόικα»!

Είναι εξαιρετικά ευχάριστο που ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης σήμερα επιτέλους απεκάλεσε το Brussels Group με το πραγματικό του όνομα. Γιατί, βεβαίως, το Brussels Group δεν είναι τίποτε άλλο παρά η τρόικα. Είναι η τρόικα και αυτό που προσπαθείτε τώρα να κάνετε είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολογήσεως του μνημονίου.

Αυτά όλα είναι πάρα πολύ ευχάριστα, κυρία Γεροβασίλη και κύριοι συνάδελφοι, επειδή έχουμε ζήσει μαζί την προηγούμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου, όπου όταν εμείς μιλούσαμε για τρόικα, για μνημόνιο ή για αξιολόγηση, εδώ περίπου μας λέγατε «γερμανοτσολιάδες», «προσκηνυμένους» και «πηλιογούσηδες»!
Τώρα λοιπόν έχουμε και με τη δημόσια παραδοχή του αγαπημένου μας Γιάνη με ένα «νι», ο οποίος απεκάλυψε ότι αυτή η «κακιά» η τρόικα δεν τον αφήνει να κάνει αυτά που θέλει. Άρα αφού δεν τον αφήνει η «κακιά» η τρόικα δεν τον αφήνει να κάνει αυτά που θέλει, πάει να πει ότι δεν την έχει καταργήσει την «κακιά» την τρόικα. Παρά τις προηγούμενες θεαματικές του δημόσιες δηλώσεις τη βρίσκει συνεχώς μπροστά του και με αυτή την «κακιά» την τρόικα πρέπει να συνεννοηθεί επιτέλους και να πάμε παρακάτω.

Επί της ουσίας όμως και για να φύγω λίγο από τον αστεϊσμό που θέλω να επιχειρήσω, πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν φτάνουν νομοσχέδια όπως το σημερινό, για να μπορέσει η χώρα να κάνει το επόμενο βήμα εμπρός. Είναι πολύ καλό το σημερινό νομοσχέδιο, λύνει ένα πρόβλημα, δημιουργεί μια ταχύτερη διαδικασία στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Όμως, για να μιλάμε για διαταγές πληρωμής και για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η πρώτη αναγκαία συνθήκη είναι να υπάρχει οικονομία. Και για να υπάρχει οικονομία, ώστε να μιλάμε μετά για διαταγές πληρωμής, πρέπει να υπάρχει συμφωνία. Και για να υπάρχει συμφωνία –κατά τη δημόσια παραδοχή σήμερα του Γιάνη, με ένα «ν», Βαρουφάκη- θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με την τρόικα.

Άρα, λοιπόν, τι σας λέει η Νέα Δημοκρατία; Η Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, σας καλεί να ακολουθήσετε το παράδειγμα επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου –το τονίζω αυτό- του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Και λέω επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, δηλαδή την εφαρμογή του μνημονίου, για ποιο λόγο; Διότι ο κ. Παρασκευόπουλος έχει δυστυχώς στη σύντομη έως σήμερα υπουργική του θητεία το μεγάλο πρόβλημα του νομοσχεδίου για την αποφυλάκιση του Ξηρού.
Στην περίπτωση αυτή σας έσωσε και ως Υπουργό προσωπικά εσάς και την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αλλά το κυριότερο έσωσε την Ελλάδα, η «θρησκοληψία» του Σάββα Ξηρού, ο οποίος δεν δέχθηκε να πάρει το βραχιολάκι.

Διότι εάν ο Σάββας Ξηρός έπαιρνε το βραχιολάκι, ξέρετε πολύ καλά ότι σήμερα η χώρα μας θα είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τη λέξη «θρησκοληψία» να τη βάλουμε σε εισαγωγικά. Εννοούσα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις οποίες ιδιαιτέρως σέβομαι.
Όμως, η ουσία είναι ότι δεν πήρε το βραχιολάκι. Αυτό ήταν που είχε την ουσία.

Επίσης, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, μια και είστε εδώ, θέλω να σας κάνω και ένα άλλο ερώτημα. Ήμασταν στην Αίθουσα αυτή στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη σύσταση της Επιτροπής, όταν ανακοινώσατε ότι θα εξετάσετε εάν θα άρετε την προηγούμενη απόφαση προκατόχου σας Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχέση με την εκτέλεση της δικαστικής αποφάσεως των θυμάτων του Διστόμου. Και τότε χειροκροτηθήκατε από τους συναδέλφους σας του ΣΥΡΙΖΑ για τη γενναιότητα της προτάσεώς σας και κυρίως από την κυρία Κωνσταντοπούλου. Εμείς, βεβαίως, είχαμε πει ότι αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις και θέλουν προσοχή. Έχουν, όμως, παρέλθει από εκείνη τη δημόσια τοποθέτησή σας περίπου τέσσερις μήνες.

Άρα, εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, για να δούμε αν το χειροκρότημα που πήρατε εκείνη την ημέρα το πήρατε δικαίως ή αδίκως, αν έχετε καταλήξει σε κάποια απόφαση. Έχετε προχωρήσει στην εξέταση αυτού του θέματος; Ή επρόκειτο περί ενός βερμπαλισμού, ο οποίος ετέθη στην Αίθουσα εν είδει –θα μου επιτρέψετε την έκφραση- νεοελληνικής μαγκιάς και το ξεχάσατε, βέβαια, τώρα που σφίξανε τα πράγματα; Θέλω να ξέρω τι έχετε κάνει, γιατί τότε ήταν δημόσια τοποθέτηση στη Βουλή των Ελλήνων του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου ότι θα εξετάσει αυτό το θέμα. Θέλω να ξέρω αν έχει υπάρξει πρόοδος και αν συνεχίζετε να το εξετάζετε ή το απορρίψατε, για να ξέρουν και αυτοί οι άνθρωποι τι έχουν να περιμένουν από εσάς.

Επανέρχομαι τώρα στην ουσία. Για να έχει νόημα το παρόν νομοσχέδιο –επαναλαμβάνω- πρέπει να υπάρχει εθνική οικονομία. Για να υπάρχει εθνική οικονομία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να είμαστε όλοι εδώ συνεννοημένοι. Μετά πάθους λυσσάξατε να πάρετε την εξουσία. Λυσσάξατε! Ήμασταν εδώ σε αυτήν τη Βουλή που ο κ. Τσίπρας ζητούσε από τον Σεπτέμβριο μήνα κάθε μέρα εκλογές. Από το Βήμα αυτό είχε πει: «Στέλνω μήνυμα τον Οκτώβριο του 2014 στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον ότι όποια συμφωνία και να υπογράψει ο Σαμαράς, εγώ δεν την αναγνωρίζω». Όταν προκηρύχθηκε η προεδρική εκλογή, είπε: «Επιτέλους, μια σωστή απόφαση της κυβερνήσεως!».

Βασική σας ιδεολογική θέση είναι να μην εφαρμοστεί η πέμπτη αξιολόγηση και να μην εφαρμοστεί το mail Χαρδούβελη. Έρχεστε τώρα, τέσσερις μήνες μετά και περίπου μας λέτε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σάς παγίδευσε μαζί με τους ξένους σε ένα κλοιό ρευστότητας, όταν εσείς ζητάγατε κάθε μέρα εκλογές, ότι σας παγίδευσε γιατί έβαλε δύο μήνες παράταση, όταν εσείς ζητάγατε παράταση ούτε είκοσι τέσσερις ώρες και όταν εσείς λέγατε ότι δεν θέλατε το mail Χαρδούβελη, τώρα συζητάτε –κατά πώς διαρρέεται στον Τύπο- μέτρα περίπου πέντε φορές το mail Χαρδούβελη. Υπενθυμίζω για τους συναδέλφους ότι το mail Χαρδούβελη είχε μέτρα συνολικής αποδόσεως 1 δισεκατομμυρίου, το σχέδιο που απεδόθη προ δέκα ημερών στον Γιούνκερ και το οποίο χαιρέτισε μετά πάθους ο κ. Παπαδημούλης ως καλό σχέδιο προέβλεπε μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων.

Οφείλετε, λοιπόν, να κάνετε αυτό που σας αναλογεί, αφού θέλατε την εξουσία και να τελειώσετε γρήγορα την αβεβαιότητα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει με δηλώσεις τύπου Βαρουφάκη, που στις 11.00΄ το πρωί εξαγγέλλει φόρο επί των αναλήψεων, στη 1.00΄ το μεσημέρι αποσύρει την ιδέα του της εντεκάτης πρωινής, ή με το ανεκδιήγητο, να είναι ο κ. Βαρουφάκης στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, να αναλύει το νέο σύστημα του ΦΠΑ με το 18% και το 15% και τις κάρτες, να ερωτάται από τον κ. Χατζηνικολάου αν έχει την έγκριση της τρόικας, να απαντάει αυτάρεσκα «perfect, όλα τέλεια, όλα κανονισμένα!», όλη η Ελλάδα και οι λογιστές και οι επιχειρηματίες και οι πάντες να ασχολούνται όλη μέρα με το τι θα πει για τη ζωή τους το σχέδιο της Κυβερνήσεως, για να αποσύρεται και αυτό δυο, τρεις ώρες μετά, γιατί τελικώς ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε την έγκριση της τρόικας. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα!

Πρέπει να καταλάβετε, επιτέλους, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκλογές κερδίσατε, δεν έχετε γίνει τύραννοι της ζωής μας. Εκλογές και εμείς κερδίσαμε στο παρελθόν και μετά χάσαμε και μετά ξανακερδίσαμε. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Η χώρα παραμένει.
Έχετε, λοιπόν, αναλάβει την ευθύνη της χώρας και δεν μπορείτε να παίζετε με αυτήν τη χώρα με κόλπα τύπου Βαρουφάκη, ο οποίος αυτοδιαψεύδεται τριάντα επτά φορές την ημέρα. Θα πρέπει να σοβαρευτείτε.
Η Νέα Δημοκρατία σας καλεί να λήξετε αυτήν την αβεβαιότητα, φέρνοντας ει δυνατόν και σήμερα συμφωνία.

Φέρτε, ει δυνατόν, και σήμερα μια συμφωνία, για να δούμε, επιτέλους, τι πετύχατε με αυτούς τους τέσσερις μήνες της τρομερής και φοβερής, ηρωικής σας διαπραγματεύσεως, για να μετρήσουμε στην πράξη το αποτέλεσμα, τι ήταν αυτό το τρομερό σχέδιο το οποίο είχατε!

Το σχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ακολουθήσει την εξής πορεία: Με το που εκλεγήκατε, μας είπατε ότι επιδιώκετε συμφωνία-γέφυρα. Όταν σας λέγαμε ότι συμφωνία-γέφυρα δεν νοείται στο μνημόνιο και πρέπει να κλείσετε την αξιολόγηση για να πάρετε λεφτά, μας απαντούσατε «δεν θέλουμε τα λεφτά». Μετά από ενάμιση μήνα, όταν καταλάβατε ότι θέλετε τα λεφτά, το αλλάξατε και είπατε «θα κάνουμε τμηματική καταβολή της δόσης». Όταν σας λέγαμε ότι τμηματική καταβολή της δόσης δεν προβλέπεται και πρέπει να κλείσετε την αξιολόγηση, μας λέγατε τρόικα εσωτερικού. Τώρα μάς λέτε ότι θέλετε μια ενιαία συμφωνία, δηλαδή αυτό που σας έλεγε ο Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη ημέρα που εκλεγήκατε, μία ενιαία συμφωνία.
Χάσατε τέσσερις μήνες για να καταλάβετε ότι αυτό που σας λέγαμε ότι πρέπει να κάνετε στις 26 Ιανουαρίου, είναι αυτό που θέλετε να κάνετε τώρα. Τελειώστε το, όμως, εν πάση περιπτώσει! Εν πάση περιπτώσει τελειώστε το!

Παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων. Η εθνική οικονομία έχει κυλήσει στην ύφεση. Κάθε μέρα κλείνουν πλέον επιχειρήσεις από εκεί που ανοίγανε. Η ανεργία ξανά αυξάνεται από εκεί που μειωνόταν. Στον τουρισμό υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα. Ήμουν στο Νομό Λασιθίου πριν από μία εβδομάδα με το φίλο μου τον Γιάννη τον Πλακιωτάκη και ενημερωθήκαμε από το Εμπορικό και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ότι, εάν δεν έχουν συμφωνία μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, δεν μπορούν να κλείσουν πακέτα για τον επόμενο χρόνο και θα μείνει ο ελληνικός τουρισμός έξω από την επόμενη τουριστική αγορά, επειδή εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας!

Επιτέλους τελειώνετε! Δεν μπορείτε να κρατάτε όμηρο την ελληνική οικονομία και δεν μπορείτε να κρατάτε όμηρο τον ελληνικό λαό!

Ακούμε με φρίκη διάφορες μεγαλοστομίες περί ρήξης. Φυσικά και δεν μπορείτε να κάνετε ρήξη. Πρώτα απ' όλα δεν μπορείτε να κάνετε ρήξη γιατί δεν έχετε το δικαίωμα, δεν έχετε λάβει τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό. Στον ελληνικό λαό υποσχεθήκατε ευρώ χωρίς μνημόνιο. Ούτε για ρήξη τού είπατε ούτε για δραχμή του είπατε ούτε για πείνα κατοχική τού είπατε ούτε για τίποτε απ' όλα αυτά. Άρα δεν έχετε αυτήν την εντολή.

Δεύτερον, όμως, δεν έχετε και τη δυνατότητα. Διότι, εάν έκανες ρήξη στις 20 Φεβρουαρίου, θα είχες και 10 δισεκατομμύρια, που έχεις πληρώσει, στα ταμεία να πάρεις την άλλη μέρα φάρμακα, καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης για να μην λιμοκτονήσει ο πληθυσμός. Αν κάνεις ρήξη τώρα που το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ούτε 100 ευρώ, η πείνα που θα πέσει θα είναι να βλέπουμε νεκρούς στους δρόμους. Άρα αφήστε τις αστειότητες περί ρήξεις και τις μεγαλοστομίες της αριστερής πλατφόρμας, της αριστερής πτέρυγας, της αριστερής συνιστώσας ή όπως αλλιώς την λέτε.

Έχετε μία και μόνο εντολή: Να κρατήσετε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν που είχαμε πετύχει εμείς. Προφανώς όσον αφορά την καλύτερη συμφωνία αποτύχατε και δεν μπορείτε. Αυτό τελείωσε. Τουλάχιστον κρατήστε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Λήξτε την αβεβαιότητα. Δεν αντέχει η ελληνική οικονομία άλλη αβεβαιότητα!
Παραδειγματιστείτε από το σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης, που πήρε το μνημόνιο και το έφερε στη Βουλή και το έκανε νόμο. Κάντε το και γενικά αυτό, για να προχωρήσουμε.

(Ο φιλόλογος και εκδότης Άδωνις Γεωργιάδης πρώην υπουργός Υγείας είναι βουλευτής Β΄. Αθηνών της ΝΔ)

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα