Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:31:19

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η νέα δοκιμασία της Ευρώπης

Στην Επιτροπή, πριν την Ολομέλεια. τελείωσα τον λόγο μου με μια αναφορά στον Τσου Εν-Λάι που όταν τον ρωτήσανε τι γνώμη έχει για τη Γαλλική Επανάσταση είπε ότι είναι πολύ νωρίς να την κρίνουμε. Κάπως έτσι αισθάνομαι εγώ γι' αυτήν τη συμφωνία.


Πολλά θα εξαρτηθούν σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη συζητάει την Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη συζητάει το νόημα του δημοψηφίσματος. Όλη η Ευρώπη συζητάει το νόημα αυτής της συμφωνίας, τι σημαίνει για την Ελλάδα και τι σημαίνει για την Ευρώπη.
Να ξέρετε ότι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και ένας απ' τους λόγους που θα δοκιμαστεί είναι για τα ερωτήματα που έχει θέσει η δική μας Κυβέρνηση. Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω τα ίδια αισθήματα για την Ευρώπη που είχα παλιά. Θα δοκιμαστεί αν αυτή η Ευρώπη πραγματικά μπορεί να σεβαστεί τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό, τη διαφορετικότητα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομία, από το αν τα πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα θα βρουν αντιστάθμισμα από αυτό που έχουμε κερδίσει στο επενδυτικό πρόγραμμα και στο χρέος, αν θα είναι τελικά μακριά από την ατζέντα το grexit, αν θα μπορέσει να ανακάμψει η συμπιεσμένη ζήτηση των καταναλωτών, αν αυτοί που κάνουν τις αποταμιεύσεις θα τις γυρίσουν στις τράπεζες, αν θα επιστρέψουν οι επενδυτές. Δεν το ξέρω. Ένα πράγμα ξέρω όμως, ότι για να επιστρέψει αυτή η Ευρώπη και αυτή η Ελλάδα στην ανάπτυξη χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες που συνεχώς πολεμάνε κατά της λιτότητας και ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα τελικά στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο.

Πολλά θα κριθούν από τους πολιτικούς και από το πολιτικό σύστημα, από το πώς μπορεί δηλαδή να διαχειριστεί αυτές τις αλλαγές που υπάρχουν μέσα σε αυτή τη συμφωνία, για παράδειγμα, πώς θα διαχειριστεί το Ταμείο αυτό, που προσπαθήσαμε να είναι στην Ελλάδα, να μπορεί να αποπληρώνεται σε σχέση με το δάνειο και άρα οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση να πάει σε δέκα και σε δεκαπέντε και σε είκοσι χρόνια, αλλά προπαντός να μπορεί να είναι ένα ταμείο επενδυτικό που να μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές στις συντάξεις, πώς μαζί θα αποφασίσουμε ότι θέλουμε μια κοινωνία και μια οικονομία που δουλεύει για πολλά χρόνια, αλλά συγχρόνως πληρώνει φόρους και με αυτούς τους φόρους μπορεί να υπάρχει συλλογική κατανάλωση και όχι να δουλεύουμε λιγότερο και να έχουμε μόνο ιδιωτική κατανάλωση και να έχουν μόνο οι πλούσιοι μεγάλες συντάξεις.

Πολλά θα εξαρτηθούν κι από το μεγάλο πρόγραμμα. Άκουσα ότι μας πιέσανε, αφού είναι δάνειο για τρία χρόνια, να υπάρχει και μεγαλύτερο πρόγραμμα. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει πλουσιότερο πρόγραμμα και προσπαθήσαμε να βάλουμε στο πρόγραμμά μας πράγματα για τη διαφθορά, για τη δημόσια διοίκηση, για τη φοροδιαφυγή, αυτά τα πράγματα που θα συζητήσουμε μαζί με τον ΟΟΣΑ, μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, μαζί και με άλλους διεθνείς οργανισμούς. Θα υπάρχει διαφορετική σχέση ανάμεσα στο κράτος και στην οικονομία, θα υπάρχει διαφορετική σχέση ανάμεσα στο κράτος και στην κοινωνία και με αυτόν τον τρόπο θα ελευθερωθεί μια νέα ενέργεια, νέες μορφές παραγωγής, νέες ιδέες, και προπαντός θα χτυπηθεί το παλιό πολιτικό σύστημα. Και αυτό δεν το ξέρω.

Όμως ένα πράγμα ξέρω: αν η Αριστερά και η Κυβέρνησή μας δεν χτυπήσει το παλιό πολιτικό σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, από το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε μια αναδιανομή του εισοδήματος. Ποτέ δεν πίστεψα ότι πρέπει να αυξηθεί η «πίτα» πριν τη μοιράσουμε αυτή την «πίτα». Και έχουμε κάνει προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα, έχουμε κάνει προσπάθειες να πέσουν τα βάρη αλλού. Έχουμε αυξήσει τον φόρο αλληλεγγύης για όσους έχουν πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ εισόδημα και κλιμακωτά παραπάνω, 8% για τους Βουλευτές, σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα, για να δείξουν ότι οι Βουλευτές συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε αυξήσει τον φόρο πάνω στα κέρδη από 26% στο 29%.

Βεβαίως, θέλαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα που δεν μας επέτρεψαν σε αυτή τη φάση. Όμως πρέπει να σας πω, συγχρόνως, ότι έχω πλήρη κατανόηση πως υπάρχουν πολλά δύσκολα μέτρα εδώ πέρα, όπως ο ΦΠΑ, που δεν δουλεύουν υπέρ της αναδιανομής. Άρα, πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν μπορούμε να αυξήσουμε, για παράδειγμα, την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, αν με αυτά που θα κερδίσουμε, είτε από αυτήν την εισπραξιμότητα είτε από τη φοροδιαφυγή, μπορούμε να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε τις αδικίες είτε στα νησιά είτε στον αγροτικό τομέα.

Η υπόσχεση που δίνει η Κυβέρνησή μας είναι ότι όπως παλέψαμε για τον κόσμο της εργασίας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και αυτοί θα είναι πάντα οι δικοί μας άνθρωποι και η πρώτη μας προτεραιότητα.
Θέλω να πω και κάτι στους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου από αυτή τη μεριά. Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση, ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε. Αντιθέτως, πάντα προσπαθήσαμε να δείξουμε τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε.

Πρέπει να σας πω ότι τη Δευτέρα το πρωί στις 09.30΄ η ώρα, ήταν η πιο δύσκολη ημέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό, ξέρω, όμως, ότι κάναμε κάτι που αισθανόμασταν ότι δεν είχαμε καμία επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες. Και δεν έχουμε ούτε σιγουριές. Και δεν λέμε ότι αυτοί που είναι απ' αυτή τη μεριά σ' αυτήν την απόφαση έχουν όλα τα καλά επιχειρήματα κι αυτοί κι αυτές που είναι από την άλλη μεριά έχουν όλα τα κακά επιχειρήματα. Δεν λέμε ότι το σωστό είναι από τη μια μεριά και το λάθος είναι από την άλλη μεριά. Στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα πάντα έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν, αλλά να διαφέρουν με πολιτικό τρόπο και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον.

Δεν λέμε και ποτέ δεν είπαμε ότι αυτή είναι μια καλή συμφωνία και καλώ όλους να σκεφθούν αν μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο της εργασίας και γι' αυτόν τον τόπο.

(Η εισηγητική ομιλία του υπουργού Οικονομικών και καθηγητή Ευκλ. Τσακαλώτο στην κρίσιμη συνεδρίαση και ψηφοφορία για τη συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline