Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  22:13:02

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το τρίτο Μνημόνιο και τα χειρότερα

Το τρίτο μνημόνιο τελικά είναι και τυπικά γεγονός, με τις υπογραφές της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποδείχθηκαν άξιοι συνεχιστές της Συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και όλοι πλέον μαζί, φυσικά και το Ποτάμι, απόψε θα ψηφίσουν το νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, των λαϊκών οικογενειών της πατρίδας μας.


.....Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα κονιορτοποιούν στην ουσία ό,τι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα –αυτά που ψηφίστηκαν από τους προηγούμενους εννοείται- που ψηφίστηκαν μέχρι τα τώρα, δεν καταργείται ή έστω αναστέλλεται. Ακόμα και εκείνα τα ελάχιστα που ψήφισε η δική σας Συγκυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όπως η επέκταση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, καταργούνται από το νέο μνημόνιο.

Η νέα συμφωνία βαθαίνει τη φτώχεια του λαού μας, σφίγγει τις αλυσίδες, μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, φέρνοντας μέτρα βελτίωσης για επιχειρηματικούς ομίλους οπωσδήποτε, προκειμένου να επενδύσουν τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους.
Ο ελληνικός λαός καλείται να αντιπαλέψει, να πολεμήσει αυτή τη νέα συμφωνία με νύχια και με δόντια. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα μετρήσουν νέες μεγάλες απώλειες. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα μετατρέψουν σε όνειρο θερινής νυχτός τη σύνταξη για τις νέες γενιές των εργαζομένων -όσων απ' αυτούς καταφέρουν βέβαια να βρουν δουλειά- ακόμα και ασφαλισμένων που είναι κοντά στη σύνταξη και θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνουν.

Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση –κατάργηση στην ουσία- των επικουρικών μέσα από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που μέχρι τώρα δεν είχαν υπαχθεί, όπως των ενστόλων, του ΟΑΕΕ, των αρτοποιών, των συμβολαιογράφων, του ΕΤΑΑ, των τεχνικών τύπου, των ναυτικών κ.λπ. Μέχρι και στα άτομα με ειδικές ανάγκες κόβει προνοιακά επιδόματα. Στους τυφλούς συμπολίτες μας κόβει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ακόμα και η κατώτατη σύνταξη θάβεται.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για εργασιακά και στο συνδικαλιστικό νόμο από σήμερα και μέχρι τέλος του χρόνου, συμπληρώνουν τις προηγούμενες και νομιμοποιούν τη ζούγκλα σε βάρος των εργαζομένων, που έχει παγιωθεί στην αγορά εργασίας με ευθύνη βέβαια της μεγαλοεργοδοσίας αλλά και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντά της.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες που φυτοζωούν θα δεχθούν νέο πλήγμα με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που προβλέπει πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου στο εμπόριο με την κατάργηση επί της ουσίας της κυριακάτικης αργίας, αλλά και νέες απελευθερώσεις τομέων της οικονομίας υπέρ των μεγάλων ομίλων.
Θα πληγούν με τις ρυθμίσεις δραστικά ιδιαίτερα οι φαρμακοποιοί και άλλοι κλάδοι όπως οι αρτοποιοί, για να αγοράζει ο λαός το κατεψυγμένο ψωμί που λένε οι ίδιοι.

Αντίστοιχα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, η φορολογία εκτοξεύεται και αλλάζουν τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους ως κατ' επάγγελμα αγρότες. Οι ρυθμίσεις για το αγροτικό πετρέλαιο και τα άλλα μέτρα θα έχουν βαριές συνέπειες -θα είναι πραγματικά εξοντωτικές- στο ήδη πενιχρό εισόδημα του αγροτικού νοικοκυριού. Μέσα και απ' αυτή τη διαδικασία είναι σίγουρο ότι θα επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης, της αγροτικής παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Συνολικά, η χρεοκοπία για το λαό μεγαλώνει από την αύξηση των έμμεσων φόρων, τη διατήρηση των χαρατσιών που επιβλήθηκαν παλιότερα, από τα πρωτογενή πλεονάσματα που προϋποθέτουν νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες, με άμεση εδώ επίδραση στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, της ασφάλισης.

Ας μην βαυκαλίζονται οι κυβερνώντες και επιμένουν να κοροϊδεύουν ότι τάχατες τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μικρά και δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα και περικοπές. Σας ξέρουμε όμως πλέον, έχετε έτοιμη την «καραμέλα». Πάλι θα λέτε «προσπαθήσαμε, δεν τα καταφέραμε, τι να κάνουμε;» και άρα νέο τσεκούρι για το λαό. Τελικά, τι σας φταίει ο λαός πάλι, λες και αυτός εξουσιάζει, αυτός κυβερνά; Αυτός διαπραγματεύεται με τους συμμάχους σας τελικά; Βέβαια, απαντάτε ότι σας έχει επιλέξει με την ψήφο του. Και επειδή σας προτίμησε με την ψήφο του σημαίνει ότι πρέπει τελικά να τον γδάρετε και μάλιστα σύριζα;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου ο ελληνικός λαός δέχεται συνδυασμένη επίθεση μέσα και έξω από τη χώρα, με σαφή στόχο να τον αλυσοδέσουν με νέες επαίσχυντες συμφωνίες για τα επόμενα πενήντα και βάλε χρόνια.
Το ΚΚΕ δεν είχε ούτε έχει αυταπάτες. Από την πρώτη μέρα είχαμε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάλπικη, ακριβώς γιατί έκλεινε το μάτι στην ελπίδα αναζωογόνησης του καπιταλισμού. Έκλεινε το μάτι στη διεθνή του κεφαλαίου, στην εγχώρια, ευρωπαϊκή, διεθνή αστική τάξη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ -για να τα πούμε συγκεκριμένα- και άλλα ιμπεριαλιστικά μπλοκ δυνάμεων.

Όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε κυρίως τους τελευταίους μήνες αποδεικνύει ότι η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό το ιδιότυπο σύμπλεγμα τελευταία μαζί με όλα τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, από τη Νέα Δημοκρατία έως τη Χρυσή Αυγή, έχει τη βάση του στο εντευκτήριο της αστικής διαχείρισης που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό συνεπάγεται ως εργαλείο εφαρμογής και νομιμοποίησης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Η πραγματική εξουσία της τάξης που κυβερνά δεν χαριεντίζεται ούτε με τσαχπινιές, με λεονταρισμούς, ούτε με νταούλια και δήθεν έντιμους συμβιβασμούς. Η αστική τάξη, όταν μαγειρεύει πριν κάτσει στο τραπέζι, έχει στο μενού της πολλά γεύματα, για κάθε περίσταση.

Γνώριζε τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, γνώριζε ότι είχε απέναντί της μια Κυβέρνηση νιόφερτη στους κύκλους της και μάλιστα της έφερνε και φρέσκο κόσμο που είχε αξίες, ιδανικά και άρα είχε μια πρόσθετη αξία. Μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή απερίφραστα ότι μάλιστα χαιρόταν κιόλας που ερχόταν με αριστερά πρόσημα και παράσημα. Σας έπαιξαν, όπως αυτοί ξέρουν, καλά το παιχνίδι τους, για να σας μπάσουν βαθιά, όλο και πιο βαθιά μέσα στο βούρκο και εσείς πήγατε και βουτήξατε μέσα, με τη θέλησή σας βέβαια.

Το μνημόνιο που φέρνετε είναι η προδοσία των λαϊκών συμφερόντων, η ολοκλήρωση -για να το πούμε αλλιώς- του κύκλου σας ως γλυκανάλατοι σοσιαλιστές, αριστεροί ή δεν ξέρω τι άλλο, όπως θέλετε πείτε το.

Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι είχαν σίγουρους και δεδομένους τους τα τελευταία χρόνια συγκατοικούντες, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Τι κοινό είχαν και έχουν όλοι αυτοί; Προσκυνούν το ίδιο δόγμα που προσκυνάτε και εσείς, το δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, τα δόγματα δηλαδή που σπέρνουν πολέμους, αφανίζουν λαούς, διαλύουν κράτη.

Όλα αυτά τα «κοράκια», η τρόικα, το κουαρτέτο σήμερα, ως εντολοδόχοι των ιμπεριαλιστών δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Τα κάνουν όλα με σχέδιο, παίρνουν τα μέτρα τους, χτυπούν την κατάλληλη στιγμή, αδιαφορώντας για το λαό, για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία. Όλοι τους είναι εθισμένοι στη μυρωδιά της καμένης γης, της καμένης σάρκας. Δεν νοιάζονται παρά μόνο για το κέρδος.

Παρακολουθούμε την εναλλαγή του ψευτοσπαραγμού της Νέας Δημοκρατίας και άλλων συνοδοιπόρων της με τα κροκοδείλια δάκρυα τελευταία του κ. Καμμένου, λες και ξύπνησαν χθες. Αλήθεια, πού λημέριαζαν τόσα χρόνια; Δεν είναι αυτοί που έδιναν γη και ύδωρ στις επιλογές, στις αποφάσεις των Βρυξελλών; Δεν έπαιξαν τα πρώτα βιολιά, για να περνούν τα μέτρα, τα φιρμάνια, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

(O οικονομολόγος Δημήτρης Κουτσούμπας είναι βουλευτής και γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Το κείμενο αυτό, όπως και άλλα που δημοσιεύονται είναι από τη μακρά συζήτηση για το Τρίτο Μνημόνιο στη Βουλή. Το κείμενο είναι μέρος της ομιλίας του κ..Κουτσούμπα)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline