Σάββατο 20 Απριλίου 2024  03:03:43

Ντόρα Μπακογιάννη: Ξέχασε τα εξωτερικά ο κ.Τσίπρας

Χαίρομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που ανεβαίνω στη Βήμα μετά τον κ. Μπαλτά. Είναι ο μόνος Υπουργός τον οποίο εκ βαθέων συνεχάρην, διότι πιστεύω πως είναι τυχερός να προΐσταται του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, ενός Υπουργείου το οποίο αναμφισβήτητα ενώνει, δεν χωρίζει και διά του οποίου ο Υπουργός ο οποίος προΐσταται διαχρονικά έχει την τύχη να ασχολείται με θέματα, τα οποία πράγματι αγγίζουν την καρδιά και την ψυχή των Ελλήνων. Άρα, κύριε Μπαλτά το εννοούσα όταν σας έλεγα συγχαρητήρια κι έτσι χαίρομαι που αρχίζω τουλάχιστον αυτήν την ομιλία μου με κάτι καλό.

Διότι τα υπόλοιπα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που θα πω, όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι τόσο ευχάριστα. Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον κύριο Πρωθυπουργό ήταν μια ανάγνωση η οποία ουσιαστικά απογοήτευσε όλους εμάς που περιμέναμε να ακούσουμε τι ακριβώς θα κάνει αυτή η Κυβέρνηση σε αυτήν την τετραετία την οποία προγραμματίζει να κυβερνήσει.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του Πρωθυπουργού, αντιλαμβάνομαι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνδυάσει κανείς τη ρητορική των προγραμματικών δηλώσεων του Ιανουαρίου, να κηρύξει τον πόλεμο, να δώσει τις μάχες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες απόψεις, στο κατεστημένο, στη διαπλοκή, στη διαφθορά –αίμα πολύ θα χυθεί, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, στους μήνες που έρχονται– και από την άλλη μεριά να είναι ταυτόχρονα η μέρα που να έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος είναι εξαιρετικά δύσκολος, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτά τα οποία έλεγε ο Πρωθυπουργός και ο οποίος στο μόνο πράγμα στο οποίο θα οδηγήσει είναι να χυθούν πολλά μα πολλά δάκρυα από τους Έλληνες πολίτες.

Γι' αυτό ενδεχομένως χρειάστηκε ο Πρωθυπουργός μιάμιση ώρα για να αναλύσει την κατάσταση.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν και ισχυρίστηκε ο Πρωθυπουργός χθες ότι έχει, αυτό που ξεκάθαρα ανεδείχθη χθες είναι η έλλειψη σχεδίου, η έλλειψη προγράμματος, συγκεκριμένου προγράμματος. Το επιβεβαιώνει ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάστηκε ο κύριος Πρωθυπουργός εδώ.
Από τη μία μεριά, οφείλει να μαζέψει το φιάσκο Κατρούγκαλου, οπότε ξεκινάει και λέει ότι θα έλθει μια τροπολογία, θα έλθει ο κ. Βερναρδάκης, οι επίορκοι δεν θα επιστρέψουν, θα αλλάξει το σύστημα. Υποσχόμαστε να ψηφίσουμε τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας εδώ, όταν τον φέρετε ξανά για το θέμα των επιόρκων.

Δεύτερον, έχουμε τον τραγέλαφο με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι άλλο ένα μπέρδεμα. Το «παγώνουμε», λέει τώρα. Το «παγώνουμε» μέχρι τον Νοέμβριο. Όταν «ξεπαγώσει» τι θα γίνει; Θα υπάρξουν άλλοι που θα πληρώσουν 13%, άλλοι που θα πληρώσουν 23%, άλλοι που δεν θα πληρώσουν καθόλου;

Η περίφημη αναζήτηση ισοδυνάμων: Δύσκολο πράγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ισοδύναμα, δύσκολο! Διότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι υπάρχουν ανώδυνα ισοδύναμα, σήμερα αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν ανώδυνα ισοδύναμα και ότι κάθε ισοδύναμο έχει ένα κόστος. Στις προγραμματικές δηλώσεις μπορείς μεν να «καθαρίζεις», ενδεχομένως, λέγοντας ότι «θα βρω ισοδύναμα», στην πορεία, όμως, των πραγμάτων είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσει κανένας ουσιαστικά να εφαρμόσει αυτήν τη λογική.

Γιατί ανησυχώ πολύ; Ανησυχώ πολύ, διότι εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας χθες πάλι ένα σχέδιο, το οποίο είχε εξαγγείλει στην προεκλογική περίοδο. Βέβαια, το είχε εξαγγείλει και ο Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας πριν, ακριβώς το ίδιο, για το θέμα των αγροτών. Όμως, για την ουσία του προβλήματος της φορολόγησης των αγροτών και για την ουσία του προβλήματος της αύξησης των εισφορών των αγροτών δεν ακούστηκε λέξη.

Άκουσα χθες ότι αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την ανάπτυξη. Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν μιλάει ότι αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την ανάπτυξη. Εγώ με τελείως πεζό τρόπο αντιλαμβάνομαι την ανάπτυξη ως αύξηση του ΑΕΠ, ως τόνωση της επιχειρηματικότητας, ως δημιουργία θέσεων εργασίας και ως μη ποινικοποίηση του κέρδους. Σας παραπέμπω στη φράση του κ. Τσίπρα χθες, τι είπε για το κέρδος.

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει προφανώς ότι η ανάπτυξη μπορεί να έλθει από ένα κράτος-επιχειρηματία, ο οποίος δεν θα επιδιώκει το κέρδος και ο οποίος θα παράξει με τον άλφα ή βήτα τρόπο και θα τονώσει την ανάπτυξη.

Εδώ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούμε ριζικά. Έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Θέλω να τονίσω και εδώ στη Βουλή ότι είναι αδύνατον να προχωρήσετε σωστά και αποτελεσματικά στο πρόγραμμα το οποίο εσείς υποσχεθήκατε ότι θα εφαρμόσετε, εάν θέλετε να κρατήσετε «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας).
Θα περάσω όλα τα άλλα γρήγορα, γιατί νόμιζα πως είχα περισσότερο καιρό, και θα φτάσω στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το οποίο σήμερα συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ενενήντα λεπτά προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κι ούτε μία λέξη για την εξωτερική πολιτική. Για την ακρίβεια μία μόνο φράση, μία φράση η οποία λέει ότι θα πάρει η Ελλάδα πρωτοβουλίες.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σας θυμίσω ότι προϋπόθεση για να πάρει μια χώρα πρωτοβουλίες είναι, πρώτον, να είναι παρούσα, δεύτερον να έχει θέσεις και προτάσεις. Δεν άκουσα καμία πρόταση από τον Πρωθυπουργό. Δεύτερον, πρέπει να έχει ιεραρχήσει τους στόχους της. Για παράδειγμα, ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον( Αλβανό Πρωθυπουργό) κ. Ράμα, εκτός της ανταλλαγής ποδοσφαιρικών εμπειριών, που ανταλλάξανε μπροστά στις κάμερες; Η συμφωνία με την ΑΟΖ με την Αλβανία, που υπεγράφη επί των ημερών μας, ετέθη στο τραπέζι; Και αν ναι, με τι αποτέλεσμα;

Είναι η πρώτη φορά σε προγραμματικές δηλώσεις, τουλάχιστον όσα χρόνια είμαι εγώ στη Βουλή, που δεν αναφέρθηκε λέξη για το Κυπριακό. Στην Κύπρο, όμως, γίνονται αυτήν τη στιγμή συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η Ελλάδα εμφανίζεται αμέτοχη και αδιάφορη.
Ομολογώ ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ με την απουσία της Ελλάδος από μια κρίσιμη διεθνή διάσκεψη λόγω της αναγραφής των Σκοπίων ως Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών ευκόλως θα είχε αντιμετωπίσει, εάν είχε ασχοληθεί λίγο νωρίτερα.
Παρ' όλα αυτά δικαιούμαι να ρωτήσω: Ο κ. Τσίπρας το έθεσε στον κ. Κέρι στη μετέπειτα συνάντησή τους; Και αν ναι, τι απάντηση πήρε;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απέφυγα επί οκτώ μήνες να κάνω κριτική στην εξωτερική πολιτική, διότι πιστεύω ότι πρέπει να παραμένει πάνω από κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Οφείλω, όμως, σήμερα να σας επιστήσω την προσοχή, ότι το Υπουργείο σας των Εξωτερικών διαλύει τη διπλωματική υπηρεσία.

Όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή του Κάρολου Παπούλια, που είμαι σε θέση να παρακολουθώ, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ποτέ τέτοια διάλυση. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους διατελέσαντες υπουργούς για συμπάθειες ή αντιπάθειες, αλλά ποτέ για εμπάθεια και για διωγμούς σε βάρος άξιων διπλωματών.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς να διώκει πρέσβεις του επιπέδου της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία και να της προσφέρει θέση πρέσβη στο Ζαΐρ αποδεικνύει ότι πέραν από του ενός λάθους πολιτική, είναι μια πολιτική γεμάτη μικρότητα και εμπάθεια.

Αλλά έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πυροβολούμε τα πόδια της Ελλάδος, πυροβολούμε την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, πυροβολούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Θέλω, λοιπόν, να ελπίζω ότι θα συνέλθει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και θέλω –κύριε Πρόεδρε, ένα δευτερόλεπτο– να δηλώσω κατηγορηματικά ότι εμείς στη Νέα Δημοκρατία θα ψηφίζουμε εφεξής όλα όσα πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένα για τη χώρα, θα στηρίζουμε τις διαθρωτικές αλλαγές, θα στηρίξουμε τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλά θα μας βρείτε σκληρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπερφορολόγησης των Ελλήνων για να μπορέσετε να δημιουργήσετε τους πέντε νέους οργανισμούς που ο κ. Τσίπρας χθες ανακοίνωσε στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Σας ευχαριστώ και ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για την ανοχή σας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline