Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:58:37

Μονόδρομος, το Μέγαρο στο Δημόσιο

Οριστική λύση σε ζητήματα που καθυστερούν, ετοιμάζει ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. Πρώτο στον κατάλογο το Μέγαρο Μουσικής με χρέη γύρω στα 400 εκατ. μόνο από τραπεζικά δάνεια.

Ο νέος υπουργός στην πρώτη του συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τόνισε ότι προχωρά εντός διμήνου η νομική διαδικασία για την πλήρη μεταφορά της ιδιοκτησίας του Μεγάρου Μουσικής στο ελληνικό Δημόσιο. Υπόθεση που πρέπει να κλείσει οριστικά καθώς σέρνεται τα τελευταία πέντε χρόνια ανάμεσα στα μεγάλα χρέη και την κακοδιοίκηση και την ποιοτική συρρίκνωση του προγράμματος.

Τα χρέη του ΜΜΑ αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, όπως είπε, η «μεταβίβαση της ιδιοκτησίας είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας». Και πρόσθεσε: «Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια στο να κλείσει το Μέγαρο. Ελπίζουμε να κρατηθεί ανοιχτό».
Οσον αφορά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «μιλώντας απαισιόδοξα, μπορώ να πω ότι θα ανοίξει σε περίπου τρεις μήνες... Κάντε το τέσσερις», είπε ο υπουργός, δήλωση που ακούστηκε σαν... χειμωνιάτικο παραμύθι. Όσον αφορά στις προσλήψεις (15 ατόμων), δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, χωρίς να αποκλείσει να καλυφθούν οι θέσεις με αποσπάσεις υπαλλήλων.

Με διάθεση να ακούσει και να συζητήσει αλλά χωρίς να είναι έτοιμος να προβεί σε περισσότερες ανακοινώσεις σε πολλά από τα θέματα που του τέθηκαν, ο κ. Μπαλτάς διευκρίνισε πως έχει βάλει χρονικό ορίζοντα τεσσάρων μηνών για την ορθή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ και τη λύση των προβλημάτων με τους εποπτευόμενους φορείς.

Εξήγησε ότι μελετά την κατάργηση εποπτευόμενων φορέων καθώς και συγχωνεύσεις, την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την πρόσληψη καλλιτεχνικών διευθυντών, και δηλώνει ότι επιθυμεί την τοποθέτηση οικονομικού διευθυντή σε κάποιους από τους φορείς.
Επίσης, φρόντισε να περάσει στον προϋπολογισμό η πρόβλεψη για την επιστροφή του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ προχωρούν οι συζητήσεις για το 1,5% επί του τζίρου που οφείλουν τα κανάλια να αποδίδουν για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού (μεγάλο μέρος της έχει περάσει ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ), μελετάται η στέγαση του Θεατρικού Μουσείου στο Μέγαρο Μουσικής (και στο Εθνικό Θέατρο), υπάρχει σε εξέλιξη φιλόδοξο πρόγραμμα για τη σύνδεση περιοχών εναλίων αρχαιοτήτων με τον καταδυτικό τουρισμό. Οι εκσυγχρονισμός του ΤΑΠ συνεχίζεται με τρεις διαγωνισμούς (πωλητήρια, αναψυκτήρια, προϊόντα) και νέο οργανόγραμμα. Ωστόσο, οι 100 ταμειακές μηχανές στα πωλητήρια των μουσείων δεν έχουν μπει ακόμη...
Αντιγόνη Καράλη

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline