Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:01:16

Η διαβόητη γυναίκα του Γκαίμπελς στο Εθνικό

Το Νέο Rex ανοίγει τις πόρτες του μετά από 22 χρόνια και υποδέχεται τη «Mάγκντα Γκαίμπελς» του Γιώργου Βέλτσου. Σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου. Προφανώς και δεν μιλάμε για ένα φλύαρο και ελαφρύ θέαμα που ξεχνάς με το που πέφτει η αυλαία, αλλά μια παράσταση που σίγουρα θα τη συζητήσεις αμέσως μετά.

Ποια είναι η «Mάγκντα Γκαίμπελς»; Η γυναίκα πίσω από τον πανίσχυρο, ημίτρελο και σατανικό Υπουργό Προπαγάνδας και Διαφωτίσεως του Λαού, Γιόζεφ Γκαίμπελς, στενού συνεργάτη του Χίτλερ. Η Μάγκντα υπήρξε ανεκτική στις περιπέτειες του ερωτύλου συζύγου της, και εθεωρήτω πρότυπο συζύγου και μητέρας στη ναζιστική Γερμανία.

Το ζεύγος Γκαίμπελς στην παράσταση του Εθνικού περιηγείται στο τετελεσμένο μέλλον του και αναθεωρεί την ιδεολογία, τις πράξεις και τα ίχνη του στην ιστορία, γράφοντας το χρονικό της ανόδου και της πτώσεως του Χίτλερ μέσα από έναν σκληρό προσωπικό απολογισμό. Με την πτώση του Τρίτου Ράιχ και μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, η Μάγκντα αποφασίζει να σκοτώσει τα έξι παιδιά της και να αυτοκτονήσει μαζί με τον Γιόζεφ Γκαίμπελς. Μέσα από μια ερωτική επιστολή, τη διήγηση του φόνου των παιδιών της και τις φαντασιώσεις της, η γυναίκα αυτή συστήνεται στο θεατρικό κοινό και η ιστορία, με όλες τις εκδοχές της, μπορεί να ιδωθεί και μέσα από τα δικά της μάτια.

Το ζεύγος Γκαίμπελς με τα έξι παιδιά τους. Ο νέος άντρας στο βάθος είναι ο γιός της Μπάγκντα από προηγούμενο γάμο. Προστέθηκε με τεχνικά μέσα στη φωτογραφία μετά τον θάνατο της οικογένειας Γκαίμπελς.

Η Άντζελα Μπρούσκου επιφυλάσσει μια ξεχωριστή σκηνοθεσία, υπό τη γενική επίβλεψή της, μιας και υπογράφει σκηνικά κοστούμια, αλλά και live camera επί σκηνής, ωστόσο το έργο είναι κατάλληλο για θεατές άνω των 18 ετών.
Με την πρεμιέρα του έργου, ξεκινά και η λειτουργία της Νέας Σκηνής του Εθνικού στo ισόγειο του ιστορικού κτιρίου Rex. Ο χώρος αυτός ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά μετά το 1993 οπότε και περιήλθε το συγκεκριμένο κτίριο στο Εθνικό Θέατρο.

Τα πτώματα των παιδιών της Μάγκντα και του Γιόζεφ Γκέμπελς, τα οποία δολοφόνησε η μητέρα τους μέσα στο καταφύγιο του Χίτλερ στο Βερολίνο με υδροκυάνιο, ενώ αυτά κοιμόνταν. Εν συνεχεία αυτοκτόνησε και η ίδια, το ίδιο βράδυ της αυτοκτονίας του αρχηγού του Τρίτου Ράιχ και της συντρόφου του Εύα Μπράουν.

Η Παράσταση
«Mάγκντα Γκαίμπελς», του Γιώργου Βέλτσου
Σκηνοθεσία: Αντζελα Μπρούσκου
Πρωταγωνιστούν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιόζεφ: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Εθνικό Θέατρο-Νέο Rex: Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ. 210 3305074, 210 7234567
Παραστάσεις: Τετάρτη-Σάββατο (21:00), Κυριακή (19.30)
Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό). Την Πέμπτη ενιαία τιμή 13 ευρώ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline